Dizni napravio pravi svjetlosni mač iz Ratova zvijezda

Dizni je napravio prototip koji radi u realnom okruženju i liči na svjetlosni mač, filmski rekvizit iz Ratova zvijezda

 

Na konferenciji SXSW, koja se održava u Teksasu, Diznijev direktor zabavnih parkova prikazao je svjetlosni mač – prototip koji funkcioniše kao onaj iz američke filmske franšinze Star Wars.

Obožavaoci Ratova zvijezda su opsjednuti da posjeduju „pravi“ svjetlosni mač, oružje koje se koristi u filmskoj franšizi koje je vremenom postalo njen zaštitni znak. Takav svjetlosni mač bi morao da bude sličan filmskom, da bude kompaktan i prenosiv, ali i da ima svetlosnu oštricu koja se može potpuno isključiti. Pošto filmski svijet CGI magije nije lako kopirati u stvarni svijet, mnogi su to pokušavali da urade, ali gotovo uvijek uz određeni kompromis – ili mač ne liči na filmski, ili se pali, ali se ne povlači.

Međutim, kompanija Dizni, danas vlasnik pomenute filmske franšize (tj. Lucasfilm, od 2012. godine), prihvatila se posla i napravila prototip koji radi u realnom okruženju i liči na filmski rekvizit. Poslije više od stotinu prototipova, korišćenjem 3D štampača, laserskih rezača, kombinovanjem kupljenih i po mjeri rađenih dijelova, uspjeli su da dođu do zadovoljavajućeg proizvoda.

 

Prava funkcionalnost, temperatura boje, osvjetljenost…

 

Ovog vikenda je javnosti otkrio Džoš D’Amaro, Diznijev direktor tematskih parkova, iskustava i proizvoda, na konferenciji SKSSV u Ostinu. D’Amaro kaže da je na kraju cijeli proizvod „pogodio“ onako kako su željeli – ima pravu funkcionalnost, temperaturu boje, osvjetljenost, zvuk, sve upakovano u kompaktnu ručku. Publika je, kao što možete vidjeti na priloženom snimku, bila oduševljena.

Nije trebalo dugo da istinski fanovi shvate kako cijela stvar (vjerovatno) funkcioniše. U bazi patenata pronašli su jednu iz 2017. godine, pripisanu Dizniju, koja opisuje mehanizam lakog mača koji se uvlači. Kaže da je plastični materijal sječiva savitljiv i oblikovan u željeni oblik i isječen po dužini na dva dijela. Kada se izvuku iz drške, dva dijela formiraju plastični cilindar, odnosno kompaktno svjetleće sečivo.

Prilikom izlaska iz ručke, plastične polovine cilindra prolaze kroz mehanizam nalik patent zatvaraču koji ih spaja u jednu strukturu. Kada se ugasi, svaki od dijelova se namotava oko svog namotaja unutar osovine u kompaktnu zavojnicu.

Za sada nije poznato da li je u pitanju samo zabavan projekat koji su u Dizniju napravili kao dokaz koncepta ili planiraju da ga u budućnosti pretvore u igračku koja će se naći u prodaji.

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

itportal.ba

drugi upravo čitaju