Dickinson uoči Sarajeva: Bit će to fenomenalan spoj rocka i klasike!

Pjevač i frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden, Bruce Dickinson, s all stars bendom i Zagrebačkom filharmonijom, u Sarajevu, u Dvorani Mirza Dellibašić, 22. ožujka 2023. godine izvesti će glazbeno remek djelo, jednog od najutjecajnijih klavijaturista svih vremena Jona Lorda, “Concerto for Group and Orchestra” i najveće hitove grupe Deep Purple.

– Vrlo sam uzbuđen što ću izvoditi Concerto for Group and Orchestra diljem Europe i Brazila. O čemu se točno tu radi. To je 45 minutno djelo klasične muzike koje je napisao Jon Lord iz Deep Purplea u kojem se na istoj valnoj duljini susreću rock ‘n’ roll bend i orkestar. Ja sam pjevač samo u vokalnom dijelu Concerta koji je u stvari prvi dio predstave. U drugom dijelu showa krećemo s malo aktivnijom instrumentalnom interakcijom benda, a onda izvodimo pet pjesama Deep Purplea s orkestrom i bendom: Perfect Strangers, When A Blind Man Cries, naravno Smoke on The Water, Hush te Pictures of Home što je raritet i nevjerojatno dobro zvuči s orkestrom. Uz to izvest ćemo još nešto pomalo specijalno. Napravili smo orkestralni aranžman za Jerusalem i Tears Of The Dragon s orkestrom i bendom. Znači, radi se o fenomenalnoj večeri ispunjenom fantastičnom svirkom nevjerojatnih muzičara. I to je to. To je muzika!, rekao je Bruce Dickinson uoči ovog jedinstvenog koncerta. 

Bruce Dickinson i dirigent Concerta, Paul Mann (Deep Purple, London Symphony Orchestra) bili su bliski prijatelji i saradnici pokojnog kompozitora i klavijaturiste Deep Purplea. Upravo su oni došli na ideju da se izvođenjem ovog jedinstvenog klasičnog djela, koje je krajem 60-ih među prvima uspješno spojilo klasiku i rock, oda počast jednom od najvećih muzičkih inovatora prošlog stoljeća, sedam godina nakon njegove smrti, na 50. godišnjicu premijerne londonske izvedbe. Nakon dva senzacionalna koncerta 2019. u Quebecu i 2021. u Györu, 15. ožujka iz Bukurešta će krenuti na europsku i južno-američku turneju u pratnji cijenjenih filharmonijskih orkestara te all stars banda sastavljenog od članova Jon Lordovog banda i članova čuvenih rock sastava Jethro Tull i Whitesnake.

Sarajevska publika će tako uz Brucea Dickinsona, pjevača Iron Maidena s kojima je prodao više od 100 milijuna primjeraka albuma i Paula Manna, jednog od najcjenjenijih dirigenata svoje generacije koji je uz Deep Purple i Londonski simfonijski orkestar dirigirao filharmonijama diljem svijeta, u Skenderiji vidjeti i čuti 74 člana dobro poznate i cijenjene Zagrebačke filharmonije uz još četiri sjajna muzičara svjetskog kalibra: John O’Hara na klavijaturama (Jethro Tull), Tanya O’Callaghan na basu (Whitesnake), Kaitner Z Doka na gitari (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey), Bernhard Welz na bubnjevima (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey). 

Koncert organizira Music Time predvođen producentom Tomislavom Kašljevićem, a karte su dostupne u sustavu kupikartu.ba.

Osim u Sarajevu, u okviru europske turneje i takođe u organizaciji Music Timea, koncert će biti održan i 24. ožujka u Zagrebu u K.C. Dražen Petrović i 25. ožujka u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Dickinson uoči Sarajeva: Bit će to fenomenalan spoj rocka i klasike! Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju