Detalji policijske torture: Palili, tukli, tražili da sebi kopa grob

Cetinjanin Nikola Drecun navodno je preživio brutalnu policijsku torturu – policajci su mu između ostalog na glavu stavljali vunenu kapu, poljevali benzinom i palili je, kako bi od njega iznudili priznanje da je sudjelovali u više teških krivičnih djela.

Višesatnog zlostavljanja spasio se nakon što je progutao otvarač limenke, poslije čega je hitno prebačen u Klinički centar u Podgorici, gdje je i operiran, piše u žalbama njegovog tadašnjeg pravnog zastupnika, pišu Vijesti.me.

-Stavljana mu je kapa na glavu, zatim prelivana benzinom i paljena. Psihički je lomljen i tako što su mu pištolj (prazan) gurali u ruke i govorili da mogu da pucaju u njega i ubiju ga, a da ne odgovaraju jer će izgledati kao da im je oteo pištolj i da su ga ubili u samoobrani – navodi se u spisima.

Policajci su, prema transkriptima Europola, dokaze o mučenju slali šefovima kavačkog kriminalnog klana, kojem je navodno i Drecun pripadao.

On se prepoznao na fotografiji i dao suglasnost da mu se ime objavi.

Taj Cetinjanin i njegov sugrađanin Marinko Rajković uhićeni su 11. svibnja 2020. godine u Nikšiću.

Istog dana “prošli” su kroz ruke policijskog batinaškog odreda nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije (SBPOKK).

U žalbama, koje je zbog torture nad Drecunom podnosio njegov tadašnji pravni zastupnik Marko Kovač, piše da su tog dana šest ili sedam policajaca sakrivenih fantomkama, počeli da ga maltretiraju u prostorijama Centra sigurnosti Nikšić, ali su ih kolege upozorile da je zgrada pokrivena kamerama.

Nakon upozorenja odvezli su ih u obližnju šumu, što je Drecun i ranije ispričao na sudu.

-Njega i Rajkovića policajci su automobilom BMW budvanskih tablica odvezli u šumu udaljenu oko pola sata vožnje od OB Nikšić. Tu se nastavilo fizičko i psihičko iživljavanje nad okrivljenim Drecunom – udarali su ga nogama i rukama po tijelu i tjerali da prizna krivična djela koja nije počinio i optuži ljude koje zna iz viđenja, iz zatvora. Prijetili su mu da će sebi morati da kopa grob, jer će ga tu zakopati i nitko neće znati gdje je, ako kod tužiteljs ne optuži Radovana Mujovića, odnosno, ako ne kaže da radi za njega i po njegovim nalozima. Zahtjevali su i da prizna da je u telefonu zapisan kao Bufalo – piše u žalbi predatoj 3. srpnja 2020. godine tadašnjem sucu za istragu, sada glavnom specijalnom tužitelju Vladimiru Novoviću.

Kovač se i mjesec ranije obraćao Novoviću, naglasivši da su Drecunu prekršena osnovna ljudska prava i da su ga nakon uhićenja, tijekom cijelog, neidentificirani pripadnici Specijalnog policijskog tima, podvrgli teškoj torturi, mučenju i psihičkom iživljavanju.

Opisujući detaljno što je sve, kako tvrdi, Drecun preživio, Kovač dodaje da su njegovog klijenta i Rajkovića nakon torture u šumi, specijalci odveli u urede u City molu, gdje su nastavili da ih muče.

– Primoravali su ga da za razna krivična djela optuži izravno Mujovića i da neke kriminalne radnje pripiše Filipu Kneževicu… Dok su ga tukli, iz susjedne prostorije, u kojoj je bio okrivljeni Rajković, čuo je zapomaganje i jaukanje tako da je vjerovatno da je i on bio podvrgnut istom tretmanu – piše u spisima…

Policajci koji su, kako piše, zlostavljali Drecuna, napravili su pauzu kada im je stigla hrana i sokovi.

– Odlomio je dio metala sa limenke i progutao ga, jer je u tome nažalost vidio jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalazio… Fizičko i psihičko stanje u kom je bio, nabolje oslikava taj očajnički pokušaj da na tako opasan način naškodi sebi i dovede svoj život u pitanje, kako bi izbjegao stravičnu torturu kroz koju je prolazio cijeli dan – navodi se u dokumentima.

Pojašnjeno je da je Drecunu u Kliničkom centru odstranjen dio želuca i izvađen metalni predmet.

Inspektori koji su ga i doveli u bolnicu probudili su ga 12. svibnja oko 17 sati, a sa njima je bila i tužiteljica.

Unatoč objašnjenju da nije u stanju dati izjavu, saslušan je u polusvjesnom stanju, pod jakim bolovima.

-Ispitivanje je audiovizuelno snimano… Nije mu dozvoljeno ni da pozove odvjetnika. On tvrdi i da kirurg koji ga je operirao nije dao suglasnost za saslušanje. Saslušanje je prekidano kako bi mu se govorilo kako da odgovori na pojedina pitanja. Zbog straha od batina to je i učinio – napisao je Kovač u zahtjevu za izuzimanje tako pribavljenog dokaza, ali u žalbi predatoj Ustavnom sudu.

Kovač je napisao i da je to što je Drecun progutao metal i doveo sebe u životnu opasnost, tužiteljici moralo biti indicija da je policija sa njim nezakonito postupala. 

Objašnjava i da je zbog sumnjičenja za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom ubojstvo u pokušaju i krivičnim djelom teška tjelesna povreda, zbog formalnih i materijalnih razloga morao je imati odvjetnika već na prvom saslušanju…

Specijalno državno tužiteljstvo tereti Drecuna da je dio višečlane kriminalne grupe koju su, prema njihovim navodima, formirali Radovan Mujović i Budvanin Vasilije Rafailović.

Prema tvrdnjama SDT-a članovi te kriminalne ekipe navodno su postali okrivljeni Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Aleksandar Đurđevac, Mošo Paović, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

Terete ih za više krivičnih djela, među kojima su ubojstva i ubojstva u pokušaju.

Jovan Mirković, nekadašnji vozač navodnog vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana, povezao je Kosovara Bajrama Pistu sa tom organiziranom kriminalnom grupom koja je, kako tvrdi, od njega tražila da likvidira novinarku Oliveru Lakić, Budvane Marka Ljubišu zvanog Kan i Gorana Slovinića.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, zahtijevala je danas od premijera u tehničkoj vladi Dritana Abazovića da osigura zakonito djelovanje ministarstva unutarnjih poslova i suspendira službenike Uprave policije koji su okrivljeni za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od oštećenog Marka Boljevića.

The post Detalji policijske torture: Palili, tukli, tražili da sebi kopa grob appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju