Delić o načinima za veće učešće žena na tržištu rada

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u okviru Projekta “Forum žena za razvoj”, upriličio je danas politički dijalog i radionicu o temi “Uklanjanje prepreka za učešće žena na tržištu rada i razvoj ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini”, na kojoj je kao panelista učestvovao i ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, saopćeno je iz resornog federalnog ministarstva.

Tokom panel-diskusije koju je moderirao Faruk Hadžić, ministar je govorio o najavljenim programima u resoru te posebno izdvojio osnivanje porodičnog fonda kojim će biti objedinjeni svi vidovi podrške i naknada u oblasti socijalne zaštite porodice i djece, izradu strategije demografskog razvoja FBiH kao osnovnog alata za kreiranje populacionih programa, izradu socijalnih karata FBiH kao osnovnog alata za kreiranje kvalitetnih i mjerljivih programa podrške i pomoći u oblasti socijalne zaštite te programe zapošljavanja teže zapošljivih kategorija, posebno žena.

– Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje FBiH, prema posljednjim statistikama imamo 283.000 nezaposlenih osoba, ali da li je to doista stvarno stanje, u ovom trenutku teško je reći. Nije tajna da na evidenciji nezaposlenih imamo i one koji nisu aktivni tražioci posla jer su već negdje zaposleni, da li u sivoj zoni ovdje ili negdje vani na tržištima, dok se na evidenciji vode zbog zdravstvenog osiguranja. Naš je plan raditi opsežnu reformu Zavoda i službi za zapošljavanje i već smo spremili Prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, koji nam je preduvjet da krenemo u ovu reformu odvajanja aktivnih od pasivnih tražilaca posla i konačno realne slike u oblasti nezaposlenosti. Ipak, kada su u pitanju žene, prema svim nekakvim, zvaničnim i nezvaničnim pokazateljima, veliki broj njih jesu stvarno nezaposlene i uglavnom u kategoriji teško zapošljivih, odnosno duže od pet godina su na evidenciji i uglavnom je to srednja stručna sprema koja treba različite edukacije i prekvalifikacije kako bi razvile vještine koje traži tržište digitalnog stoljeća – riječi su ministra Delića.

Istakao je kao problem nisko plaćenih poslova koje se praktično ne isplati prihvatiti ukalkulišu li se svi troškovi koji nastaju po domaćinstvo u trenutku kad žena izlazi na tržište rada, počev od čuvanja djece, do prijevoza u škole, produžene boravke za mlađe osnovce, brige o kućnim, neplaćenim poslovima i slično.

Sve zajedno, kako je kazao ministar, demotivirajuće je i obeshrabruje žene da prihvate poslove koji ne mogu pokriti minimum troškova koji nastaju njihovim zasnivanjem radnog odnosa.

– Zbog svega navedenog, mi rješenje vidimo u prekvalifikacijama, dodatnim edukacijama i osposobljavanjima za tržište rada i zbog toga je jedna od prvih naših aktivnosti u Ministarstvu bila razgovor sa Svjetskom bankom o nastavku, odnosno drugoj fazi projekta zapošljavanja koji fokus ima upravo na ženama iz kategorije obeshrabrenih, odnosno teže zapošljivih kategorija. Treba imati na umu da u ženama imamo ogroman ljudski potencijal koji može doprinijeti ukupnom društveno – ekonomskom razvoju, posebno na polju uslužnih djelatnosti koje su već izvjesno vrijeme kod nas deficitarne ali s nedovoljno obučenog kadra. Uslužne djelatnosti imaju trend rasta u cijelom svijetu i plate u tom sektoru rastu tako da je to sigurno jedno od rješenja koje treba imati u vidu kod kreiranja programa edukacija i prekvalifikacija – dodao je ministar.

Naveo je i da je današnji politički dijalog koji organizuje UNDP jedna od važnih platformi koje treba da  postanu redovna praksa te da očekuje saradnju sa UNDP-om, UN Women BiH, UNPFA, USAID-om i svim drugim relevantnim organizacijama s kojima su već obavljeni preliminarni razgovori o modelima podrške socijalno ranjivim kategorijama.

(Javno.ba)

biznis.ba

drugi upravo čitaju