2.7 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

Darko Golić oslobođen zbog greške tužilaštva: Uhapšen je u januaru 2020. godine zbog sumnje da je bludničio nad pacijentom

Darko Golić oslobođen zbog greške tužilaštva: Uhapšen je u januaru 2020. godine zbog sumnje da je bludničio nad pacijentom

Nakon što je Okružni sud Banjaluka oslobodio krivnje Darka Golića (60), bivšeg načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, optuženog za polno uznemiravanje, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka najavilo je da će se žaliti na tu presudu.

Odbijena optužnica

Podsjetimo, suđenje Goliću održano je 21. septembra i bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite identiteta žrtve. Ubrzo je donesena oslobađajuća presuda iz procesnih razloga. Naime, na tom ročištu Golićeva odbrana je prigovorila da nema prijedloga za krivično gonjenje od oštećenog. Pojasnili su da se Golić tereti za krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora do dvije godine i da se osumnjičeni za ova krivična djela gone po prijedlogu oštećenog, a taj prijedlog nije dostavljen Sudu.

Kako se moglo saznati, Aleksandar Simonović, postupajući tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, propustio je da dostavi prijedlog za krivično gonjenje od oštećenog, odnosno on nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za učinioca, kao i za krivično djelo. Zato je Sud donio jedinu pravno valjanu odluku – da se optužba protiv Golića odbije…

Golić je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je bludničio nad pacijentom M. Đ. (36) koji je 40 dana bio u komi na UKC-u RS-a. Optuženi Golić se branio sa slobode od 13. aprila 2021. godine kada je negirao krivicu.

  Ivan Ljubičić pronašao bizaran razlog za historijski poraz Federera od Đokovića na Wimbledonu 2019. godine

Prema optužnici, Golić je 19. januara 2020, u periodu od 19 do 22 časa, kao načelnik Klinike za anesteziologiju UKC-a RS-a u Banjaluci i kao ordinirajući doktor pacijenta M. Đ. (koji je u UKC-u ležao nakon udesa), ljubio oštećenog po licu, u čemu je zatečen od medicinskog osoblja.

Tragovi DNK

Rezultati istrage u ovom predmetu potvrdili su postojanje osnovane sumnje da je doktor Golić počinio krivično djelo. Vještačenjem u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, utvrđeno je da je DNK osumnjičenog Golića pronađen na više uzoraka i to na pacijentu M. Đ, zatim na posteljini oštećenog, njegovim naočarama, kao i na pelenama za presvlačenje odraslih.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa