Danas povijesni simpozij stručnjaka sigurnosti iz Srbije i BIH

Piše: V.S.Herceg

mostar@dnevni-list.ba

Sveučilište u Novom Pazaru i Institut za nacionalnu i međunarodnu sigurnost 9. ožujka organiziraju okrugli stol na temu ‘Interkulturalno razumijevanje – faktor mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu’.

Na ovu temu govoriti će regionalni stručnjaci iz područja sigurnosti iz dvije zemlje susjede, Srbije i Bosne i Hercegovine, što je jedan od rijetkih primjera zajedničkog sudjelovanja na ovom, vrlo osjetljivom, području suradnje.

Prof.dr. Darko Trifunović, direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu sigurnost, za Dnevni list je potvrdio kako se radi o prvom, ovakvom povijesnom simpoziju na kojem sudjeluju sigurnosni stručnjaci iz ove dvije zemlje.

Trifunović: Moramo razumjeti strahove jedni drugih

-Ovaj simpozij ciljano je sazvan da se u ova, teška vremena geopolitičkih zbivanja, srpski i bh stručnjaci na polju sigurnosti, i to baš u Novom Pazaru, održi simpozij koji će govoriti o sigurnosnim izazovima koji su i pred jednim i drugim narodima koji zajedno žive na istom prostoru. Poučeni našom poviješću i svemu onome što se ovdje događalo, želimo izvući pouke i da nam se nikada više takvo nešto ne dogodi, rekao je Trifunović.

Međutim, on je naglasio kako se želi podsjetiti na sve stradale, sa svih strana te da, kako je rekao, upravo oni budu jamac budućnosti.

-Potrebno je da i Srbi i Bošnjaci, ali i Hrvati i svi ostali, vide kako srpski i bošnjački lideri na polju sigurnosnih znanosti mogu i trebaju zajedno razgovarati, raspravljati, iznositi jedni pred druge činjenice, ali i rizike koji uznemiruju ili jednu ili drugu zajednicu, i da o tome zajedno izvješćuju javnost kako bi spriječili unošenje nemira, doprinijeli povjerenju između naroda i doveli do konačnog i trajnog rješenja i mira i pružene ruke naših bratskih naroda, naglasio je ovaj beogradski stručnjak na polju sigurnosti.

-To je ideja i poruka koju želimo poslati, jer jednostavno, mir nema alternativu i moramo ići ka pomirenju i zajedničkom životu, ali isto tako moramo i naglasiti kakve su to prijetnje i kako se osjeća jedan Srbin, ili pripadnik bilo kojeg naroda, ako netko u nekim džihad kampovima trenira našu bošnjačku djecu. Ali isto tako, moramo razumjeti i doznati kako se osjeća jedan Bošnjak, musliman, ili bilo tko drugi, kada netko na Zlatiboru trenira srpsku djecu u nekim ratno-zločinačkim, terorističkim kampovima. Zato moramo pružiti ruke, iskreno, jedni drugima i razumjeti strahove jedni drugih, ukazati na sve rizike sigurnosti i njima se suprotstaviti, a koji unose nemir u naše živote i dolaze i te, geopolitičke arene i  mogućih sukoba diljem svijeta. I da kažemo – ne nasilju, da razgovoru i suživotu, zaključio je Trifunović.

Tko su predavači

Kako se najavljuje, okrugli stol predviđen je u dvije sesije s predavačima koji će govoriti o raznovrsnim sigurnosnim temama i izazovima na tom polju. Predviđeno je obraćanje rektora Sveučilišta u Novom Pazaru prof. dr. Suada Bećirovića i zamjenika, predsjednika Pododbora za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. Jahje Fehratović.

Na temu ‘Sigurnosne prijetnje i rizici u jugoistočnoj Europi: Srpsko-bošnjački sigurnosni forum za pomirenje i rješavanje kriznih situacija’, govorit će prof.dr. Darko Trifunović, direktor beogradskog Instituta za nacionalnu imeđunarodnu sigurnost,

Također, prof. dr. Muamer Nicević s predavanjem na temu ‘Zapreke interkulturalnosti kao prijetnja miru i stabilnosti’, prof. dr Zoran Milosavljević s predavanjem ‘Geopolitički kontekst srpsko-bošnjačkih odnosa’, prof.dr. Želimir Kešetović na temu ‘Krizno komuniciranje u kontekstu srpsko-bošnjačkih odnosa’ te doc. dr. Ferid Bulić na temu ‘Međuvjerski dijalog kao ključni čimbenik pomirenja naroda na Zapadnom Balkanu’.

Drugom sesijom predviđeno je predavanje dr. Envera Međedovića ‘Dobrosusjedski odnosi u cilju stvaranja sigurnosnih zajednica’, dr. Sandija Dizdarevića s temom naslova ‘Zajednički globalni sigurnosni izazovi i rizici Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, SCG, uz primjenu zajedničkog, prijateljskog i sigurnosnog koncepta za smanjenje rizika i rješavanje kriza, kao i doc.dr. SamraD ečković s predavanjem ‘Interkulturalno obrazovanje – potreba današnjice’.

Na okruglom stolu predavanje ‘Vojska Srbije kao faktor sigurnosti svih građana Republike Srbije’ održati će i pukovnik u mirovini Boško Zorić, kao i prof. dr. Ilija Životić na temu ‘Multikulturalni pristup u sigurnosnim službama kao temelj prevencije nasilnog ekstremizma’.

The post Danas povijesni simpozij stručnjaka sigurnosti iz Srbije i BIH appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju