2.7 C
Sarajevo
Pon, 03, 23

Čović: Ne znam ko će iz osmorke činiti vlast

(Patria) – Hrvatski narodni sabor danas je usvojio novu deklaraciji koja sadrži osam tačaka. Deklaracija je usvojena većinom glasova uz tri glasa protiv. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koji je bio jedini kandidat, ponovo je izabran za predsjednika HNS-a. Četiri glasa su bila protiv.

U uvodu se ističe potvrđivanje privrženosti evropskim vrijednostima, ali i podsjeća na to da su "posljednja dva desetljeća suverena i politička prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda u entitetima i BiH bila grubo oktroirana i izložena sistemskom političkom izigravanju i pravnom kršenju kroz nametnute izmjene Ustava Federacije BiH, jednostrane izmjene Izbornoga zakona BiH, višegodišnje neispunjavanje presuda Ustavnog suda BiH kao i neizvršavanje preuzetih obveza iz Mostarskog sporazuma od 17. juna 2020. godine kada su predstavnici međunarodne zajednice bili i svjedoci i potpisnici".

Osuđuje se rastući trend govora mržnje i pojedini fizički napadi na "pripadnike hrvatskoga konstitutivnog naroda i njihovu imovinu, vjerske simbole i spomenik" te zahvaljuju svim institucijama Republike Hrvatske na "na kontinuiranoj političkoj, diplomatskoj i projektnoj podršci Hrvatima u BiH, ali i BiH u cijelosti". Osuđuje se i agresija na Ukrajinu.

Ustavni poredak BiH

U tačkama se navodi da je HNS "u potpunosti opredijeljen za teritorijalni integritet BiH kao nezavisne, cjelovite i stabilne države" ta da će nastaviti raditi "na svim administrativno-političkim nivoima vlasti na ispunjavanju vitalnih strateških ciljeva ostvarivanja potpune konstitutivnosti Hrvata u BiH i pune jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima".

Navodi se kako će se HNS BiH u svome radu "nastaviti zalagati za daljnju decentralizaciju političke, fiskalne i ekonomske moći sukladno zahtjevima za integriranjem BiH u EU".

– HNS BiH ponovno ističe kako unitarističke i separatističke tendencije predstavljaju grube nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali i realnu opasnost za opstojnost hrvatskoga naroda u BiH. Odgovorno tvrdimo i ponovno skrećemo pažnju našim partnerima iz međunarodne zajednice kako su unitarizam i separatizam osnovni uzrok blokada, stagnacije, nefunkcionalnosti i kronične nestabilnosti BiH – navodi se.

Vitalni nacionalni interes

Ponovo su se osvrnuli za Željka Komšića tvrdeći da je "nelegitimni član Predsjedništva BiH" i da "podrška radikalnih bošnjačkih političkih stranaka njegovim retrogradnim politikama, uz unitarizam i separatizam, najveća politička opasnost za stabilnost, napredak i opstojnost BiH".

– HNS BiH će se protiviti smanjenju ovlasti domova naroda Federacije BiH i BiH te daljnjem ograničavanju vitalnoga nacionalnog interesa (VNI), a na štetu hrvatskoga konstitutivnog naroda kao malobrojnijega i u Federaciji BiH i BiH. Domovi naroda su ključne institucije u kojima se štite interesi konstitutivnih naroda u multinacionalnoj BiH. Domovi naroda ne smiju biti poligon za političke blokade koje mogu doći od pojedinih političkih stranaka – poručuju.

Posebno poglavlje je posvećeno demografiji i "opstojnosti Hrvata u BiH", ali i obrazovanju u kojem se navodi da će se "HNS BiH i njegovi legitimni politički predstavnici lokalne samouprave i županija/kantona zalagati za školstvo i obrazovanje na hrvatskome jeziku i u skladu s hrvatskim programom te sukladno međunarodnim standardima".

– Kao suveren narod u BiH, Hrvati imaju pravo na školstvo i obrazovanje na hrvatskome jeziku i po hrvatskome programu. Očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta u školstvu i obrazovanju ne ugrožava identitet drugih konstitutivnih naroda i manjinskih zajednica u BiH – ističe se.

Javni servis na hrvatskom jeziku

U deklaraciji se ponovo spominje javni RTV servis na hrvatskom jeziku.

– HNS BiH će nastaviti snažno se zalagati za osnivanje javnoga RTV servisa koji program emitira na hrvatskom jeziku i s programskim sadržajima koji objektivno i afirmativno reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH, koji ga u njegovim specifičnostima čine prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u medijskom prostoru BiH.

U deklaraciji imaju i oblasti "Saradnja s hrvatskim iseljeništvom", "Zaštita digniteta domovinskog rata", "Gospodarstvo" i "EU i NATO integracije".

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je nakon sjednice HNS-a da očekuje u narednih 2 dana novu Vladu FBiH, a da će već u ponedjeljak biti potvrđena lista za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Siguran je da će Lidija Bradara biti izabrana za predsjednicu FBiH. Nije želio nagađati koje stranke osmorke će činiti vlast iako kaže da je razgovarao sa predstavnicima osmorke. 

"Nešto što smo potpisali kao zajednički dokument vjerujem da će se provesti do kraja. Mi bismo trebali imati dvije trećine koja bi dala potporu toj vladi", kazao je Čović. 

On je govorio i o sporazumu države sa islamskom zajednicom te je pozvao ovaj saziv Predsjedništva da stave to pitanje na dnevni red. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa