back to top

ČOKOLADNA BAKLAVA SA DOMAĆIM KORAMA Poslastica natopljena mirisnim sirupom

Sastojci:

1/2 šolje ulja
1/2 šolje vode
1/2 šolje mlijeka
3,5 šolje brašna
1/4 šolje kakaoa
1/2 kašičice soli
2,5 kašičice praška za pecivo

Za nadjev:
1/2 šolje pistaća
1/2 šolje oraha
1/4 šolja indijskih oraha
1/2 kašičice mljevenog kardamoma
1/4 šolja kondenzovanog mlijeka
50 g čokolade

Za sirup:
1 šolja šećera
1/2 šolje vode
1/2 limuna

Recept za čokoladnu baklavu sa domaćim korama:

U posudi pomiješajte ulje, mleko i vodu. Lijepo promiješajte, pa dodajte prosijano brašno, kakao, so i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite, pa umijesite mekano tijesto. Ako je potrebno sipajte još malo vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta. Kratko premijesite, pa podijelite tijesto na 14 jednakih dijelova. Svaki dio razvucite u tanak krug, pospite brašnom i redajte tijesto jedno na drugo. Zatim malo pritisnite rukama i pređite i oklagijom. Pobrašnite i sa druge strane i ponovo razvucite testo. Podelite na 2 jednaka dijela, pa jedan dio što tanje razvucite.

U posudi pomiješajte sjeckane orahe, indijske orahe i pistaće, pa dodajte kardamom i kondenzovano mlijeko. Lijepo sjedinite i ostavite sa strane.

U šerpi pomiješajte vodu i šećer, pa kuvajte dok smjesa ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Zatim sipajte sok od limuna i promiješajte.

Premažite tepsiju istopljenim puterom, pa stavite jednu koru. Isjecite višak i premažite istopljenim puterom. Na isti način poređajte i ostatak kora. Stavite nadjev preko, pa pordajte sjeckanu čokoladu. Preko stavite kore koje ste razvukli na isti način. Svaki komad tijesta premažite istopljenim puterom. Isjecite kocke, pa sipajte istopljeni puter preko. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Preko vrele baklave sipajte hladan sirup i ostavite da upije.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju