ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

U posljednjih nekoliko mjeseci, umjetna inteligencija je promijenila način na koji obavljamo svoj posao i promijenila način na koji koristimo internet u potrazi za informacijama. Pojavom chatbotova kao npr ChatGPT i onda Bing Chat i Google Bardsvi odjednom imaju mogućnost da kodiraju, kreiraju umjetnički sadržaj ili dovrše pisani rad u bukvalno sekundama.

Pomenute AI chatbote sada koriste obični korisnici i profesionalci koji žele kreirati specifičan sadržaj bez gubljenja previše vremena, a novi trendovi su da polako postaju dio operativnih sistema i web pretraživača i da će im biti na dohvat ruke.

Kako biste bili bolje upoznati s tim što svaki AI chat bot može raditi i za šta je najbolje koristiti, u ovom tekstu smo napravili kratku usporedbu i istakli njihove karakteristike koje najbolje odgovaraju pojedinačnim aktivnostima korisnika.

 

Promjene koje je teško pratiti

Microsoft je dodao GPT-4 u Bing, OpenAI je dodao Bing u Chat GPT, a sa druge strane, Google je implementirao PaLM 2 u svoj Bard chatbot, napredni jezički model sa poboljšanim logičkim i matematičkim mogućnostima i mnogo boljim kodiranjem.

Kada se pročitaju ove promjene koje su se dogodile za manje od mjesec dana, može se samo zaključiti da je izuzetno teško pratiti šta se dešava u svijetu AI chatbotova. Zbog toga je zapravo vrlo zahtjevno navigirati kroz sve ove informacije i razlikovati koji je chatbot dobar za određeno područje, a za šta je najbolje koristiti.

Naša kratka analiza će istaknuti najbolje karakteristike svakog chat bota, a usput ćemo testirati njihovu točnost jednostavnim trik pitanjem:

„Danas imam 5 narandži, a prošle nedelje sam pojeo 3. Koliko naranči mi je ostalo?’

iphone chatgpt

ChatGPT

ChatGPT je AI chatbot čiji je nedavni dolazak pokrenuo pravu revoluciju u korištenju umjetne inteligencije, i zato smo ga prvi spomenuli.

Nakon testiranja, možemo konstatovati da se ChatGPT može koristiti u sljedećim situacijama:

  1. Želite isprobati najpopularniji AI chatbot trenutno

ChatGPT je kreirala kompanija OpenAI i stavio ga na raspolaganje za upotrebu u novembru prošle godine. Od tog trenutka je skoro dobio 100 miliona korisnikai posjećuje njegovu web stranicu na mjesečnoj bazi 1,9 milijardi ljudi.

ChatGPT se stoga našao u nezavidnoj situaciji zbog brojnih kontroverzi koje sa sobom nosi, a nekako se najviše priča da ga koriste pojedinci u obrazovnom sistemu jer može u trenutku riješiti razne vrste zadataka, a postepeno postaje i zamjena za određena radna mjesta.

Tokom stalnog testiranja, njegov interfejs se pokazao izuzetno jednostavnim, ali u poslednje vreme doživljava i određene promene, kao što je dodavanje dugmeta za kopiranje sadržaja ili lakši pristup vašem korisničkom nalogu.

Iako je ChatGPT pokazao nevjerovatne mogućnosti kao alat AI, može biti sklon dezinformacijama. Ponekad takođe ne prepoznaje nijanse u značenjima upita. Tu smo zapravo došli do pitanja koje smo ranije spomenuli i besplatna verzija ChatGPT-a je pogrešno odgovorila na naš upit o narandžama rekavši da su ostale dvije narandže.

Dakle, to je nevjerovatan alat, ali njegova trenutna ograničenja sklona greškama treba shvatiti ozbiljno.

 

  1. Nije vam problem izdvojiti dodatna finansijska sredstva za nadogradnju

OpenAI svim korisnicima omogućava besplatan pristup ChatGPT-u. Potrebno je samo kreirati korisnički nalog, a važno je napomenuti da ga ova verzija koristi GPT-3.5 model za vaš rad.

Ako vam nije problem da se razdvojite 20 dolara mjesečno, dobićete Plus verzija koja koristi naprednu GPT-4 model.

GPT-4 je najveći jezički model (LLM) koji se koristi u poređenju sa ostalima. Ima više od nevjerovatnih i nestvarnih 100 triliona parametara. Poređenja radi, GPT-3.5 ima 175 milijardi parametara. Veći broj parametara znači i da je model usavršen na većem broju podataka, pa će odgovori na pitanja biti mnogo tačniji i precizniji.

Na naše matematičko pitanje o narandžama tačno je odgovorila Plus verzija ChatGPT-a sa GPT-4 modelom jer je navedeno da nam je ostalo pet narandži, navodeći da tri narandže od prošle sedmice ne utiču na broj narandži koje sada imamo.

 

bing chat

Bing Chat

Bing Chat je Microsoftov AI chatbot koji postaje sve popularniji i u njega se ulažu značajna finansijska sredstva.

Bing Chat možete koristiti iz sljedećih razloga:

  1. Želite AI chatbot sa pristupom internetu

Postoji određena razlika između ChatGPT-a i Bing Chata. Iz određene perspektive, ChatGPT je ograničeni AI chatbot jer generiše tekst u stilu konverzacije sa prikupljenim informacijama, a Bing sada ima opciju ćaskanja koja formatira rezultate pretraživanja kao razgovor sa AI chatbotom, tako da su informacije u nekim segmentima novije i bolje ažuriran. S druge strane, nakon dužeg korištenja, uočeno je da korištenje interneta i novijih informacija ne donosi uvijek bolje rezultate Bing Chata jer je skloniji pauzama pri odgovaranju i može pogrešno protumačiti dio upita. .

Dodatna prednost Bing Chata je ta što ga pokreće napredniji GPT-4 model, najveći jezički model od strane OpenAI, i potpuno je besplatan za korištenje.

Interfejs Bing Chata nije tako jednostavan i jasan kao onaj kod ChatGPT-a, ali je veoma lak za navigaciju.

 

  1. Više volite više vizualnih elemenata u svojim odgovorima

Sa nedavnim ažuriranjima za Bing Chat, Microsoft je dodao vizuelne funkcije koje ChatGPT i Google Bard nemaju. U ovom trenutku možete postaviti Bingu pitanje poput “Šta je tigar?” i dobićete informacije u posebnoj kartici o toj životinji zajedno sa fotografijama, pozadinskim informacijama i raznim drugim informacijama.

Kada koristite Bing u načinu ćaskanja, možete kreirati i vlastitu sliku. Potrebno je samo da mu opišete kako želite da izgledate na fotografiji i chatbot će generirati četiri vaše slike od kojih možete odabrati onu koja vam najviše odgovara.

Posebnost Bing Chata je da ima različite stilove razgovora kada komunicirate s njim, a njihova imena su “Kreativno“, “Balansirano” i “Upravo“ prema kojoj je različito koliko će razgovor biti direktan i kreativan u odgovorima.

Kako je Bing Chat odgovorio na matematičko pitanje o narandžama? “Uravnoteženi” i “Kreativni” stilovi razgovora dali su pogrešan odgovor, ali “precizan” stil je ipak dao tačan odgovor.

 

google bard

Google Bard

Sada dolazimo do Google-ovog AI chat bota koji, za razliku od Chat GPT-a i Bing Chata, koristi drugačiji jezički model (LLM).

Guglovo lansiranje Barda izgledalo je kao spasitelj u posljednjem trenutku jer je zaostajanje za Microsoftom i OpenAI-jem bilo jako dugo. Na kraju, Google je odlučio da ponudi svog AI chat bota, koji ima neke posebne karakteristike koje omogućavaju korisnicima da ga koriste.

Koristite Google Bard kada imate sljedeće zahtjeve:

  1. Želite brzo i neograničeno iskustvo

Prilikom testiranja Google Barda odmah su se ukazale neke njegove mane, poput nemogućnosti da se odgovori na neka jasna i direktna pitanja, nepostojanje izvora za generisane odgovore ili davanje pogrešnih informacija.

Google Bard je pogrešno odgovorio na naše narandžasto matematičko pitanje.

Iako je takvih situacija manje, kritike su opravdane i pokazalo se da ChatGPT i Bing Chat i dalje, uprkos nekim greškama, djeluju malo pouzdanije u svojim odgovorima.

Kod Google Barda ne treba govoriti samo o lošim stranama, jer ima i mnogo pozitivnih strana, od kojih je prva svakako brzina. Ovaj AI chatbot je izuzetno brz u pružanju odgovora. Nije brža od ChatGPT Plus verzije, ali može pružiti brže odgovore od ChatGPT verzije koja ima GPT-3.5 i Bing Chat.

Google Bard također nije ograničen na određeni broj odgovora kao što je Bing Chat. Sa njim možete voditi duge razgovore, a sa Bingom ste ograničeni na 20 odgovora u okviru jednog razgovora. Čak i Chat GPT Plus ima ograničenje od 25 poruka svaka tri sata.

 

  1. Želite više “Google” iskustva

Google je najavio mnoga ažuriranja AI tokom nedavnih konferencija i očekuje se nadogradnja PaLM 2 model koji je najveća verzija Googleovog LLM-a.

Vremenom će PaLM 2 pomoći Bardu da podrži više od stotinu jezika i poboljša vještine kodiranja, otklanjanja grešaka i matematike. ChatGPT trenutno podržava 80 jezika, ali će se to vremenom sigurno povećati.

Google takođe planira da ugradi više vizuelnih elemenata u odnosu na njihovu trenutnu upotrebu u Bing Chat-u, a korisnici će uskoro moći da postavljaju fotografije putem Google Lensa, generišu ih preko Adobe Firefly-a i koriste dodatke Kayak, OpenTable, Instacart i Wolfram Alpha.

Iako ove promjene još moraju pričekati, uz Google Bard ćete zasigurno dobiti pravo “Google” iskustvo na koje ste već navikli koristeći poznati web pretraživač.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

hjpc.ba

drugi upravo čitaju