15 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

ChatGPT govori crnogorski: Pitali smo da li će Crna Gora bankrotirati, evo šta je rekao

Nedavno pokrenuti ChatGPT je napredni chatbotom iza kojeg stoji sistem vještačke inteligenije, a koji je u stanju razumjeti zadatke i na osnovu toga dati odgovore. Prvi utisak kada dobijete odgovor na upit jeste da iza njega stoji čovjek.

Nakon objave i otvaranja za javnost, ChatGPT je privukao pažnju javnosti i interneta, jer su ga svi htjeli probati, a rezultati korišćenja su zaista zapanjili društvene mreže. Neki mu predviđaju svijetlu budućnost, čak da će zasjeniti neprikosnoveni Google.

Mi smo ga isprobali više puta a posljednji put smo ga pitali da li razumije crnogorski jezik i dobili nedvosmislen odgovor – Da, i ne samo što razumije već i da može da odgovara na njemu.

Postavili smo par iz oblasti ekonomije i javnih finansija i dobili više nego zanimljive odgovore, koje prenosimo u cjelini:

Pitanje: Da li će Crna Gora bankrotirati?

ChatGPT: Ne mogu da predvidim budućnost finansijskog stanja Crne Gore sa sigurnošću. Međutim, različiti faktori kao što su ekonomske politike i međunarodni odnosi mogu uticati na finansiisku stabilnost zemlje.

Preporučujem da pratite izviestaje i analize stručnjaka sa oblasti ekonomije koji će vam dati bolju sliku o stanju.

Pitanje: Da li je javni dug Crne Gore previsok?

Javni dug Crne Gore se kreće oko 60% BDP-a u posljednje vrijeme, što je relativno visok procenat u odnosu na neke druge zemlje. Međutim, to ne znači neizvjesnost u budućnosti neophodno, jer postoji i mnogo faktora koji mogu uticati na to kako će se javni dug razvijati u budućnosti, kao što su ekonomski rast, inflacija i fiskalna politika vlade.

Ukratko, javni dug Crne Gore je visok, međutim, to ne znači da je drzava neizvjesna, veé se mora pratiti razvoj situacije i faktora koji će uticati na njega.

Pitanje: Da li je auto-put Bar – Boljare isplativ?

Ispravnost izgradnje auto-puta Bar-Boljare je predmet različitih mišljenja.

Neki smatraju da bi auto-put doprinio razvoju turizma i privrede u regionu i bio isplativ u dugoročnom periodu, dok drugi smatraju da bi troškovi gradnje bili preveliki u odnosu na potencijalne koristi.

Potreba za ovim auto-putom je velika, jer će povezati Crnu Goru sa Evropom, a takođe će olakšati transport robe i putnika izmedu Balkana i Evrope, što će povećati ekonomsku aktivnost i razvoj.

Međutim, gradnja ove infrastrukture je skupa i zahtijeva velike investicije, te se mora pažljivo razmotriti da li je u tom trenutku isplativ i da li država ima dovolino sredstva za gradnju.

Ukratko, gradnja auto-puta Bar-Boljare ima potencijal da donese koristi u dugoročnom periodu, međutim, potrebno je pažljivo razmotriti sve faktore, kao što su troškovi gradnje, potencijalni prihodi i ekonomske prilike, kako bi se donijela ispravna odluka o isplativosti projekta.

Pitanje: Kakva je budućnost crnogorske ekonomije?

Budućnost crnogorske ekonomije je tesko predvidljiva i zavisi od mnogih faktora, uključujući globalne ekonomske trendove, politiku vlade i međunarodne odnose.

U posljednjih nekoliko godina, Crna Gora je iskusila ekonomski rast, što je bilo povezano sa razvojem turizma i stranih investicija. Međutim, pandemija COVID-19 je negativno uticala na turizam i privredu, što je dovelo do smanjenja ekonomskog rasta i povećanja nezaposlenosti.

Kako bi se poboljšala budućnost ekonomskog razvoja, vlada bi trebalo da nastavi sa ekonomskim reformama, kako bi povećala konkurentnost i privukla više stranih investicija.

Takođe bi trebalo da radi na poboljšanju infrastrukture, kao što je gradnja auto-puta Bar-Boljare, kako bi se povećala efikasnost transporta i privuklo više investicija.

Ukratko, budućnost crnogorske ekonomije je neizvjesna i zavisi od mnogih faktora, međutim, ako se nastavi sa ekonomskim reformama i poboljšanjem infrastrukture, ima potencijal za razvoj i stabilnost.

Hvala na odgovorima.

Nema na čemu, rado sam ti pomogao. Ukoliko imaš bilo kakva dodatna pitanja, slobodno se obrati meni.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa