5.5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

CENTRALNOM MANIFESTACIJOM U NOVOM PAZARU OBILJEŽEN DAN BOŠNJAKA, VIDEOPORUKU POSLAO I DŽAFEROVIĆ

Obilježavanje 29. godišnjice od zasedanja prvog Svebošnjačkog sabora održanog u Sarajevu 28. septembra 1993. godine i usvajanja Deklaracije o vraćanju povesnog nacionalnog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg etničkog naziva Musliman, počelo je prijemom u BNV-u i otvaranjem izložbe slika likovne kolonije “Sjenica 2022”, a nastavljeno centralnim događajem, svečanom Akademijom “29 godina od vraćanja imena Bošnjak”.

Programu u novopazarskom Domu omladine prisustvovali su predstavnici bošnjačkih nacionalnih vijeća iz zemalja regiona, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, udruženja koja u Republici Turskoj okupljaju ljude porijeklom iz Sandžaka, predstavnici Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, narodni zastupnici u Skupštini Srbije, gradonačelnici i predsjednici općina iz regiona.

Okupljenima je videoporukom Dan Bošnjaka čestitao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

  • Odluka da se centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana Bošnjaka organizuje i izvan Bosne i Hercegovine samo doprinosi jačanju osnovne poruke bošnjačkog Sabora i ciljeva koji su pred nama. Ovaj datum nas podsjeća na održavanje prvog Bošnjačkog sabora, kada je naš narod vratio svoje historijsko ime i ime svog jezika. Bošnjaci nisu nastali tog dana, mi postojimo na ovom podneblju otkako je Bosne i Hercegovine, ali ovaj datum nas podsjeća na izuzetan historijski događaj koji je imao presudan značaj za sudbinu našeg naroda.

Na ovaj datum, potvrdimo svoju opredijeljenost za izgradnju inkluzivnog i demokratskog društva u kojem niko, pa ni bošnjački narod, neće biti diskriminisan zbog svog identiteta. Kao sastavni dio bosanskohercegovačkog, regionalnog, evropskog i šireg međunarodnog mozaika, Bošnjaci su samosvojan narod i tako će i ostati – naveo je, između ostalog, u video obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

  ISPOVIJESTI RUSA KOJI SU POBJEGLI U SRBIJU: ZNAM DA NAS MRZITE, ALI NE PODRŽAVAMO RAT

NAJVEĆI SKUP BOŠNJAKA U NAJTEŽIM VREMENIMA

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i predsjedavajuća Ureda Koordinacije bošnjačkih vijeća, Jasmina Curić, navela je u svom obraćanju kako je vrijeme kada se svebošnjački sabor organizovao i zasjedao bilo najteže vrijeme za Bošnjake, gdje god da su se oni u tom trenutku nalazili.

  • Organizovati u najtežem trenutku najveći skup Bošnjaka pokazuje i dokazuje koliko naš narod zna biti hrabar i sa koliko svijesti razmišlja o budućnosti i budućim generacijama. Bošnjački sabor upravo nosi poruku budućim generacijama da i ako se nađu u teškom trenutku ne zaborave da imaju svoj korijen, historiju, da je neko prije njih ulagao napore da zadrži ime Bošnjak i jezik bosanski.

Bošnjaci su stari evropski narod, koji ima jasnu, historijski utemeljenu vertikalu postojanja, više od hiljadu godina na Balkanu, Gornjem Iliriku u doba Rimskog carstva. Nakon više od 130 godina potiranja, potiskivanja i praktičnog brisanja naziva Bošnjak jasno je da je naš put u onome što se zove potpuna nacionalna afirmacija mnogo kompleksniji i složeniji. Bošnjaci Sandžaka se i danas u državi Srbiji bore za status naroda koji su imali u bivšoj Jugoslaviji. Poštovani prisutni, ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ispred svih Bošnjaka u ovoj državi, na ovom skupu koji je najznačajniji za sve Bošnjake svijeta, poručujem da borba Bošnjaka da ostvare svoja prava u ovoj državi i vrate status naroda nikada neće prestati – navela je Curić.

  NADALOVE RIJEČI ZA FEDERERA BRZO SU ODJEKNULE: NADAO SAM SE DA OVAJ DAN NEĆE DOĆI

Ona je istakla da će Bošnjaci uvijek imati jasan stav i da su Bošnjaci dobro organizovan, svjestan i hrabar narod koji će uvijek znati ko je i kome pripada, ali i ko njemu pripada. Curić je navela da su Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci Bosne i Hercegovine dio jedinstvenog nacionalnog korpusa.

MORAMO RADITI NA BOŠNJAČKOM JEDINSTVU

  • Mi smo jedan narod – kazala je ona, osvrnuvši se na predstojeći popis stanovništva u Republici Srbiji:
  • Svi Bošnjaci koliko nas ima, važno je da se izjasne na predstojećem popisu u Srbiji, sada tokom oktobra, da su po nacionalnosti Bošnjaci, da im je jezik bosanski, a vjera islam. Moramo alarmirati sve naše bližnje jer samo tako popisani moći ćemo lakše da ostvarimo naša prava, dođemo do mnogih rješenja i osnažimo naš Sandžak. Ostat će za buduće generacije trajno zabilježeno naše izjašnjenje na ovom popisu. Mi Bošnjaci imamo jedni druge i jedni drugima moramo pomagati i sada i u budućnosti, moramo raditi na bošnjačkom jedinstvu jer samo ujedinjeni i jedinstveni možemo ostvariti mir, sigurnost i snagu za dalje uspjehe.

Osim izložbe slika kolonije “Sjenica 2022” i svečane Akademije “29 godina od vraćanja imena Bošnjak”, BNV povodom Dana Bošnjaka u narednim danima organizovat će u Novom Pazaru promociju Zbornika radova “ZAVNOS-historijske okolnosti autonomije Sandžaka” i u Tutinu akreditovani seminar “Pravopisna norma bosanskog jezika”, za prosvjetne radnike angažovane u nastavi na bosanskom jeziku.

  PRIJETILI SU MI DA ĆE MI ODSJEĆI GLAVU KAO MOM BRATU: SANELA IZ ZATVORA OTVORILA DUŠU U ISKRENOJ ISPOVIJESTI

BNV je odluku o obilježavanju Dana Bošnjaka donijelo prije tri godine, uz obrazloženje da je odluka donijeta u skladu sa Zakonom o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Statutom BNV-a u Republici Srbiji.

Osim Dana Bošnjaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. jul Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa