4 C
Sarajevo
Pet, 02, 23

Čaj koji bi se trebao piti svaki dan

Čaj koji bi se trebao piti svaki dan

​Kahetini u zelenom čaju sprečavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sistemu stvaranjem zaštitne pregrade u ždrijelu, pokazalo je posljednje istraživanje naučnika objavljenog u časopisu European Journal of Nutrition.

Epigalokatehin galat, kao glavna komponenta katehina iz čaja, ima protuvirusni učinak, fizički se vezuje za viruse i uklanja ih iz gornjeg respiratornog sistema.

Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija

“Epigalokatehin galat i epigalokatehin vezuju se za hemaglutinin na površini virusa pa na neuroaminidazu i tako sprečavaju hvatanje virusa za površinu ćelija, a time i infekciju gripom. Obzirom na dokaze, epigalokatehin galat, koji je ključna komponenta katehina iz čaja, pruža djelotvornu zaštitu od virusa gripa i adenovirusa, a mogao bi štititi i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi”, navodi se u objavljenim rezultatima istraživanja.

Rezultati ovog naučnog istraživanja provedenog u Japanu i SAD-u pokazuju da što je veća dnevna konzumacija katehina, to su izraženiji preventivni učinci na širenje virusnih respiratornih infekcija.

Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija.

U zaključcima istraživanja ističe se da bi uvođenje konzumacije katehina iz čaja ili grgljanja zelenog čaja u svakodnevnu rutinu moglo biti odlična nefarmaceutska intervencija u prevenciji virusnih respiratornih infekcija, prenosi Magazin.Novosti.


www.nezavisne.com

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa