BURNE REAKCIJE ZBOG KONFERENCIJE O STEPINCU U EVROPSKOM PARLAMENTU! ZOVKO: VIDIMO KAKO SE PONAŠA SPC

burne reakcije zbog konferencije o stepincu u evropskom parlamentu! zovko: vidimo kako se ponaša spc

  • Taj je proces zakočen 2016. zbog političke odluke Svete stolice da nastavi približavanje Pravoslavnoj crkvi, ne bi li stigli do Moskve. Vidimo kako se ponaša Srpska pravoslavna crkva i na koji način se općenito pravoslavna crkva, iz Moskve, odnosi prema istini, prema svemu što se događa u Ukrajini. Ja sam i članica grupe za međureligijski dijalog u EP-u i pozvana sam kao članica, i kao Hrvatica, da apsolutno to razjasnimo. Mislim da će ovo pomoći ekumenizmu i međureligijskom dijalogu, i svim onim nevjernicima koji moraju shvatiti činjenice. A lažima se ne može krenuti dalje, poručila je Zovko.

„Kad je kardinal Stepinac 1998. proglašen blaženim, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj državi to se nije svidjelo, ali su prešli preko toga. Kad je postalo jasno da će biti kanoniziran, patrijarh Irinej poslao je pismo novom Papi i siguran sam da je i sâm bio jako iznenađen što ga je trenutni Papa shvatio ozbiljno. Da je Stepinac tada bio kanoniziran, sve bi to bilo zaboravljeno kao međunarodno pitanje. Drugo, Srbija ima strateški interes da teme iz II. svjetskog rata pretvori u oružje protiv Hrvatske. To onda uključuje i kardinala Stepinca, i Jasenovac. Glavni cilj je da ljudi zaborave što se dogodilo 1990-ih i koncentriraju se na ono što se dogodilo 1940-ih. To je vrlo jednostavna strategija, PR strategija. Čestitam, u određenom smislu. Ali ne bismo na to trebali pasti“, rekao je historičar Robin Harris.

Iz Srbije već danima stižu pritužbe zbog organiziranja takve konferencije u Evropskom parlamentu, a Željana Zovko ih je ovako komentirala:

  • Neobjašnjivo mi je i neshvatljivo kako ministar vanjskih poslova Dačić može davati takve izjave, ali to me ne zanima. Isto tako sam ostala zapanjena razinom komunikacije u pismu veleposlanstva Srbije u Bruxellesu – poručila je Zovko.

S druge strane, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da konferencija o nadbiskupu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu predstavlja jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa genocidnom politikom ustaškog režima i da je sramna činjenica da je Evropski parlament omogućio hrvatskoj europozastupnici Željani Zovko da Stepinca prikaže kao sveca.

Linta smatra da je Evropski parlament tako relativizovao antifašizam kao jednu od temeljnih vrijednosti današnjeg svijeta i poslao lošu poruku da nema isti odnos prema svim državama.

  • Dobro je poznato da je rimokatolička crkva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj pod rukovodstvom nadbiskupa Alojzija Stepinca otvoreno, ne samo podržavala ustašku politiku uništenja Srba, već i aktivno učestvovala u njenom sprovođenju – naveo je Linta u saopćenju.

On je istakao da je krajnje vrijeme da Srbija pokrene osmišljenu i plansku borbu za istinu i priznanje genocida nad Srbima u NDH na međunarodnom planu i naglasio da jedan od važnih preduslova istinske normalizacije na području bivše Јugoslavije jeste to da Hrvatska prizna počinjeni genocid nad Srbima u NDH.

  • To, između ostalog, znači da se na dostojan način obilježe i održavaju mjesta zločina, da se sprovede ili omogući ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava i njihova dostojna sahrana, da se vrati imovina porodicama žrtava genocida, da se zabrani upotreba ustaških simbola, slogana i pjesama, održavanje misa Anti Paveliću i njegovim saradnicima, podizanje spomenika ubijenim ustašama i štampanje i promocija knjiga u kojima se negira postojanje koncentracionih logora i genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima – naveo je Linta.
burne reakcije zbog konferencije o stepincu u evropskom parlamentu! zovko: vidimo kako se ponaša spc
BURNE REAKCIJE ZBOG KONFERENCIJE O STEPINCU U EVROPSKOM PARLAMENTU! ZOVKO: VIDIMO KAKO SE PONAŠA SPC

On smatra da je krajnje vrijeme da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH kojom bi zaključila nespornu istinu da su zločini ustaša nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u NDH smišljen, planiran i počinjen genocid kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, usvojenom od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 9. decembra 1948. godine.

  • Krajnje je vrijeme da se osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH čiji bi cilj, između ostalog, bio borba za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata, poručio je Linta.

hayat.ba

drugi upravo čitaju