8.8 C
Sarajevo
Sri, 10, 22

Budućnost medicine: “Digitalna maska” štiti privatnost pacijenata

Slike lica mogu biti korisne za prepoznavanje znakova bolesti. Na primjer, duboke bore na čelu i oko očiju povezane su s koronarnom bolešću, dok abnormalne promjene u pokretima očiju mogu ukazivati na lošu funkciju vida i kognitivne razvojne probleme.

Međutim, slike lica neizbježno bilježe i druge biometrijske podatke o pacijentu, uključujući njihovu rasu, spol, dob i raspoloženje, prenosi Bug. Podatke o licu teže je anonimizirati uz zadržavanje bitnih informacija.

Uobičajenim metodama, poput zamućivanja i izrezivanja prepoznatljivih područja, mogu se izgubiti važne informacije relevantne za bolest, ali čak ni tako ne mogu u potpunosti izbjeći sustave za prepoznavanje lica.

Istraživački tim profesora Haotiana Lina sa Sveučilišta Sun Yat-sen razvio “digitalnu masku” koja obrađuje video zapis pacijentova lica pomoću algoritma dubokog učenja i 3D rekonstrukcije, odbacujući pritom što više pacijentovih osobnih biometrijskih podataka bez koje nije moguće identificirati pojedinca. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Nature Medicine.

Duboko učenje izdvaja opcije iz različitih dijelova lica, dok 3D rekonstrukcija automatski digitalizira oblike i pokrete lica, kapaka i očnih jabučica na temelju izdvojenih crta lica. Pretvaranje videozapisa digitalne maske natrag u izvorne videozapise iznimno je teško jer se većina potrebnih informacija više ne zadržava u maski.

Testiranja su pokazala da je dijagnoza pomoću digitalnih maski jednaka rezultatima koji se dobivaju proučavanjem izvornih videa. To sugerira da je rekonstrukcija bila dovoljno precizna za korištenje u kliničkoj praksi. Pritom je rizik od identifikacije bio značajno manji kod digitalno maskiranih pacijenata. 

“Digitalno maskiranje nudi pragmatičan pristup očuvanju privatnosti pacijenata i pritom kliničarima omogućava pristup korisnim informacijama”, objašnjava profesor Patrick Yu-Wai-Man sa Sveučilišta u Cambridgeu.

“Ovo je dobra vijest za razvoj telemedicine, učinkovito zdravstvo i zaštitu privatnosti. Naša digitalna maska važan je korak u tom smjeru.”


www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa