
Odličan prilog uz prženo ili grilovano meso.
Jednostavno je za pripremu.
Ovo je lagana i lako svarljiva hrana.
Sastojci:
3 srednja praziluka;
1 kašika butera;
2 kašike maslinovog ulja;
prstohvat soli;
1 kašika svježih listića timijana;
250 g lisnatog tijesta;
1 jaje + 1 kašika vode;
parmezan za posipanje.
Priprema:
1. Praziluk (koristi se samo bijeli i svijetlo zeleni dio) isijecite uzdužno na četvrtine pa ga dobro operite od zemlje. Zatim te četvrtine isijecite na trake duge oko pet cm;
2. Zagrijte buter i ulje pa dodajte praziluk i posolite. Dinstajte ga petnaestak minuta dok ne omekša, povremeno miješajući. Skinite ga s vatre i dodajte timijan. Ostavite da se malo prohladi;
3. Lisnato tijesto razvaljajte u pravougaonik oko 35 cm. Krajeve preklopite dva cm, a preklopljena mjesta premažite s vodom da se ne odlijepe. Zatim ih lagano pređite valjkom za tijesto da se slijepe. Tijesto stavite na papir i izbockajte viljuškom (ne ivice);
4. Ivice premažite umućenim jajetom s malo vode pa tijesto obilno pospite parmezanom. Stavite u frižider dok se zagrije rerna. Rernu zagrijte na 180 stepeni;
5. Tijesto stavite peći oko deset do 15 minuta. Izvadite ga i sredinu malo pritisnite kašikom, a ivice ostavite “naduvane”. Po tijestu rasporedite uzdužno praziluk i vratite da se peče još desetak minuta. Po pečenoj piti stavite tanke komadiće nekog mekog sira.
BONUS VIDEO:
BRZO I VEOMA UKUSNO Lisnata pita s prazilukom Aloonline.ba.