Bosna i Hercegovina se pridružuje EU programu Digitalna Evropa – Poslovni Magazin

Sporazum omogućava pravnim i fizičkim licima u Bosni i Hercegovini da apliciraju za bespovratna sredstva Evropske unije u oblasti digitalizacije pod istim uslovima kao aplikanti iz cijele Evrope.

Program Digitalna Evropa, s budžetom od 7,5 milijardi eura za period 2021.-2027., ima za cilj jačanje infrastrukture i kapaciteta u ključnim oblastima kao što su superračunarstvo, vještačka inteligencija, cyber sigurnost i digitalne vještine.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, istakao je da Digitalna Evropa predstavlja ambicioznu viziju EU za budućnost u kojoj će svi građani, kompanije i javne usluge u Evropi iskoristiti prednosti digitalnih tehnologija.

„Ovo potpisivanje sporazuma o pridruživanju programu Digitalna Evropa pruža značajnu priliku za Bosnu i Hercegovinu da unaprijedi svoju digitalnu transformaciju u svim sektorima ekonomije i društva, uključujući digitalizaciju javnih usluga. Bosna i Hercegovina, kao zemlja sa evropskom budućnošću, ima priliku da učestvuje u Programu koji će podržati istraživanje i inovacije, ključne za korištenje naprednih tehnologija i vještina poput vještačke inteligencije i superračunarstva. To je ključno za uspjeh u globalnoj konkurenciji. Digitalni inovacioni hubovi, kao pilot projekti podržani od strane EU u Bosni i Hercegovini, predstavljaju primjer kako pomoći malim i srednjim preduzećima u procesu digitalne transformacije. EU ostaje posvećena podršci digitalnom progresu u Bosni i Hercegovini i nastavit će saradnju sa vlastima kako bi se osiguralo da zemlja maksimalno iskoristi prednosti programa Digitalna Evropa i drugih fondova EU“, rekao je ambasador Sattler.bosna i hercegovina se pridružuje eu programu digitalna evropa - poslovni magazin

Komesar za unutrašnje tržište EU Thierry Breton prethodno je potpisao sporazum u ime Evropske unije, dok je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto potpisao sporazum u ime Bosne i Hercegovine. Sporazum stupa na snagu retroaktivno od 1. januara 2024. godine.

“Nadmašujemo region. Otvaramo evropsku kasu za kompanije, univerzitete, institute i državne institucije u BiH. Pridruživanje programu Digitalna Evropa doprinijet će zajedničkim ciljevima, vrijednostima i čvrstim vezama između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija. Posebno će mala i srednja preduzeća imati velike koristi,” istakao je ministar Forto.

Svečano potpisivanje sporazuma se održalo u okviru projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME”, koji sufinansiraju Evropska unija sa pet miliona eura i njemačka vlada sa 1,1 milion eura, a implementira GIZ. EU4DigitalSME zajedno s projektom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom ”Go Digital in Bosnia and Herzegovina” čini dio programa EU4SMEs za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

Izvor: ( / Javno.ba )

drugi upravo čitaju