BORELL: BEOGRAD I PRIŠTINA DA NAĐU RJEŠENJE KOJIM ĆE SE GARANTIRATI MIR ZA SVE GRAĐANE

Borrell je kazao da je jutros razgovarao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom noći, i da je pozvao obje strane na smirivanje situacije.

  • EU najsnažnije osuđuje nasilje na sjeveru Kosova koje smo vidjeli prethodnih dana. Nasilne akcije protiv civila, medija, KFOR-a, pripadnika zakona… To je neprihvatljivo, stvara vrlo opasnu situaciju – rekao je Borrell te dodao da EU čvrsto stoji uz KFOR u očuvanju mira i sigurnosti na Kosovu, prenosi Radiotelevizija Srbije.

“Svaka jednostrana akcija se mora izbjeći. Pozivamo obje strane na provedu ranije dogovorene sporazume, kako bi se situacija normalizirala. EU očekuje da se u sklopu dijaloga Beograda i Prištine nađe rešenje kojim će se garantirati mir za sve građane”, istaknuo je Borrell.

Iz kosovske Policije saopćeno je kako istražuju sve slučajeve koji su se dogodili u ponedjeljak na sjeveru Kosova, tokom protesta Srba u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a koji su organizirani povodom preuzimanja dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u aprilu.

Kako stoji u saopćenju iz kosovske policije, demonstranti, pojedinci “i kriminalne grupe, uz ekstremno nasilje, doveli su do eskalacije i degradacije sigurnosne situacije sjeveru zemlje do tačke ugrožavanja života ljudi, uključujući i živote službenika institucija sigurnosti”.

Također iz kosovske policije je saopćeno da su u ponedjeljak privedene dvije osobe srpske nacionalnosti zbog sumnje da su učestvovale u ekstremno nasilnim napadima eksplozivnim napravama na vojnike KFOR-a, policiju i novinare.

Istodovremenon iz Udruženja novinara Kosova saopćeno je da su u utorak demonstranti napali novinare nekoliko medija u općini Leposavić.

  • U općini Leposavić novinari više od 10 medija napale su maskirane osobe. Kolege iz Tëvë1 obavijestile su nas da su im neki ljudi razbili kamere s izgovorom da ih ne smiju snimati jer nose maske – saopćeno je iz tog udruženja.

Glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano smatra da su i Srbija i Kosovo odgovorni za novonastalu situaciju na sjeveru Kosova te je kazao kako očekuje da će se rješenje naći u okviru procesa dijaloga koji su uz posredovanje EU vodi u Bruxellesu.

  • Ova situacija nije nastala sama od sebe, već je posljedica okolnosti i razvoja događaja za koji su odgovorne obje strane – kazao je Stano.

Radio Slobodna Evropa javlja da posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pokušava organizirati susret premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u slovačkoj Bratislavi.

Slovački glavni grad spominjao se kao moguće mjesto susreta dvojice čelnika u procesu dijaloga kosova i Srbije jer su obojica pozvani da učestvuju na globalnoj sigurnosnoj konferenciji Globsec koja se održava u Slovačkoj, prenosi Klankosova.

Premijer Kurti najavio je da će u utorak poslijepodne učestvovati na panelu o putu zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a na istom panelu učestvovati će i Lajčak, bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i bivši premijer Bugarske Kiril Petkov.

U međuvremenu, očekuje se da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu učestvovati na panelu na temu: “Otvoreni put – Zapadni Balkan natrag na posao”. Na panelu će učestvovati i premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Vučić se nakon sastanka s ambasadorima zemalja Kvinte susreo i s ruskim ambasadorima u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom te zatražio hitnu provedbu mjera koje bi garantirale sigurnost Srba na Kosovu što je preduvjet za svaki dalji razgovor s predstavnicima Prištine.

Vučić je dodao da takvo ponašanje ima za cilj podizanje tenzija u cijeloj regiji, zbog čega je zahtjeva hitno povlačenje kosovskih specijalnih jedinica policije i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantirala sigurnost Srba na Kosovu, saopćeno  je iz Press služba srbijanskog predsjednika.

hayat.ba

drugi upravo čitaju