BORBA ZA NASLJEDSTVO BOGATAŠICE SA HVARA: BITKA IZMEĐU PEKARA, KUĆNE POMOĆNICE I BOSANCA

Optužnica tereti Bobu, nezaposlenog vulkanizera na socijalnoj pomoći porijeklom iz Srbije, da je 6. aprila 2022. godine u Zagrebu, a kako bi se “znatno nepripadno materijalno okoristio”, došao u poslovnicu Privredne banke te radnici pokazao krivotvoreni dokument pod nazivom “Rješenje o nasljeđivanju iza pokojne A.R.M.”, a u kojemu je stajalo da je taj papir izdao Općinski građanski sud u Zagrebu 15. januara 2021. godine i da je po njemu on proglašen njezinim nasljednikom, piše Slobodna Dalmacija.

Ovjereni lažni dokumenti
Ne sumnjajući u istinitost dokumenta, radnica mu je u dva navrata s računa pokojne žene na njegova dva tekuća računa prebacila prvo više od milion i 285 hiljada kuna, a potom i dodatnih 61.500 kuna.

Nakon što mu je ova prevara “upalila”, Bobo je, po optužnici, nakon dvije sedmice došao u Split, u ured javne bilježnice, te od nje zatražio da mu izradi pet ovjerenih kopija dokumenta “Rješenje o nasljeđivanju iza pokojne A.R.M.”. Predočio joj je isti krivotvoreni dokument zagrebačkog suda, a ona je, ne sumnjajući u autentičnost, napravila tih pet preslika te je svaku ovjerila pečatom kojim je potvrdila da je riječ o preslici izvorne isprave, a zatim je te štambilje vlastoručno potpisala i na njih otisnula svoj službeni pečat.

borba za nasljedstvo bogatašice sa hvara: bitka između pekara, kućne pomoćnice i bosanca
BORBA ZA NASLJEDSTVO BOGATAŠICE SA HVARA: BITKA IZMEĐU PEKARA, KUĆNE POMOĆNICE I BOSANCA

Nakon što je došao do kopija, Bobo, Gogi i Tane, tereti ih optužnica, zajednički i dogovorno od 26. do 29. aprila 2022. godine u Splitu pohode poslovnice više raznih banaka u kojima su pokušali s računa pokojnice podignuti veće svote novca.

Bobo i Tane, nezaposleni metalostrugar i trgovac, već se nalaze u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama od početka maja, a obojica su dosad neosuđivani. No zato je službeno nezaposleni elektromonter Gogi prije četiri godine u Splitu pravomoćno osuđen zbog prijetnje na osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, a ima i pravomoćne četiri godine sa suda u Karlovcu iz 2019. godine zbog dilanja narkotika te još jednu uvjetnu kaznu splitskog suda na pola godine zatvora, uvjetno na dvije godine zbog prijevare.

Jedini on nije u istražnom zatvoru, nego je na slobodi, no nakon što je tužiteljstvo dobilo podatke o osuđivanosti, i za njega su zatražili određivanje istražnog zatvora.

Odbijeni u bankama
Slobodna Dalmacija nije uspjela doznati na koji su način oni uopće doznali u kojim bankama je pokojna žena – koja je bila vrlo imućna i imala je kako novca tako i stanova i nekretnina po Hvaru i Zagrebu u vrijednosti od više miliona eura – imala otvorene račune i koliko je na njima novca.

Dakle, prvo su 26. aprila došli u poslovnicu Erste&Steiermarkische Bank te su na osnovi rješenja o nasljeđivanju tražili isplatu gotovine s računa pokojnice, pri čemu je Bobo kao navodni “nasljednik” podnio “zahtjev za postupanje nakon smrti klijenta”. Bankar im je rekao da žena ima na računu nešto manje od 20 hiljada eura i da će biti obaviješteni o isplati nakon provjere zahtjeva za isplatom.

Tri dana poslije odlaze u poslovnicu RBA, gdje od pokojničine osobne bankarice također traže isplatu gotovine, no ona je provjerila rješenje i utvrdila da je krivotvoreno pa je odbila dati im novac. Sat vremena poslije trojac odlazi u OTP banku, gdje naposljetku također ne dobivaju novac jer se utvrdilo da je rješenje o nasljeđivanju falsificirano. No prevarantski dvojac ne odustaje te već 50-ak minuta kasnije posjećuju Partner banku, ali priča opet završava na isti način – ne dobivaju novac.

Pokušali su na osnovi lažnog rješenja o nasljeđivanju doći i do 23 hiljada eura s računa u poslovnici Banke kovanica u Splitu, no i tu su “izvisili” zahvaljujući revnosti radnice.

borba za nasljedstvo bogatašice sa hvara: bitka između pekara, kućne pomoćnice i bosanca
BORBA ZA NASLJEDSTVO BOGATAŠICE SA HVARA: BITKA IZMEĐU PEKARA, KUĆNE POMOĆNICE I BOSANCA

O slučaju borbe za nasljedstvo iza pokojne A. R. M., koja je umrla u julu 2018. godine u Zagrebu, prije pola godine izvještavao je i RTL te portal Slikedrustva.com, koji navode da je iza umrle starice ostala poprilična materijalna imovina koja se mjeri u milionima eura te da se radi o dvjema porodičnim kućama u Zagrebu i na Hvaru, poslovnim prostorima, lokalima, zemljištima, kao i ušteđevini na tridesetak računa u raznim bankama.

Kućna pomoćnica
S jedne strane u u borbi je jedan poznati hvarski pekar, koji je tvrdio da je on bio nevjenčani suprug pokojne žene te da je on testamentom njezin nasljednik, a s druge dvoje poznatih zagrebačkih advokata. Jedna je advokatica koja se bavi gotovo isključivo predmetima u vezi s nasljeđivanjem, a suprug joj je jedan od policijskih šefova, dok je njen kolega poznati zagrebački advokat šibenskog porijekla.

Oni, pak, po tim napisima zastupaju nekadašnju kućnu pomoćnicu preminule žene koja se nakon njezine smrti pojavljuje kao oporučna nasljednica pokojne imućne Hvaranke, a s kojom su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju po kojemu sva njezina imovina nakon njene smrti pripada njima. Ta borba, koliko znamo, i dalje traje…

A imaju li veze s tim Bobo, Gogi i Tane, valjda će se iskristalizirati tokom predstojećeg sudskog postupka.

hayat.ba

drugi upravo čitaju