Boja žalfije je idealna za dekoraciju enterijera

Zelena žalfija je trenutno svuda oko nas. Od kuhinja do dnevnih soba, pa čak i kupatila, ova mirna boja djeluje fantastično u svakoj prostoriji kuće. U pitanju je boja koja asocira na mir, čistotu i svježinu – sve ono što je trenutno potrebno našim domovima. No, da li je, i koliko, žalfija-zelena boja laka za dekorisanje doma?

Svi znamo da je boja posebno moćno sredstvo u stvaranju umirujućeg okruženja, a zelena žalfija je nedavno postala obavezna nijansa za sve one koji traže spokoj i stabilnost u svom neposrednom okruženju. Ova divna nijansa ima tako jake veze sa zelenilom i prirodom koja okružuje naš dom, tako da zaista pomaže da se spoljašnjost unese u svaki enterijer.

 

boja žalfije je idealna za dekoraciju enterijera

Svestranost zelene žalfije čini je lakim izborom boja za dnevne prostore, spavaće sobe, kuhinje i kupatila. Ali, zapamtite: način na koji je boja uparena sa drugim bojama, teksturama i završnim obradama će bitno uticati na raspoloženje koje želite da kreirate u svom domu. Ona daje sofisticiranu notu onda kada se kombinuje sa bjelim i zlatnim završnim obradama, dok je u kombinaciji sa tamnijim akcentima odlična za stvaranje udobnih i nešto praktičnijih zona.

 

boja žalfije je idealna za dekoraciju enterijera

Stručnjaci savjetuju da se uvijek radije odlučite za umirujuću monohromatsku šemu boja, odnosno da počnete sa svjetlim do srednjim tonovima žalfija zelene, a zatim nastavite sa nešto tamnijim akcentima u istoj boji. Slobodno ubacite i malo krem i bijele kako biste postili balans, ili se držite boja koje imaju blage sivo-zelene nijanse kako bi prostor djelovao kohezivno.

 

boja žalfije je idealna za dekoraciju enterijera

Dobar savjet je i da uravnotežite hladnu žalfiju sa toplim akcentima poput ružičastog zlata i mesinga, mada ne bi bilo loše malo riskirati i dodati dubinu zelenom prostoru korišćenjem nežno ljubičaste, jarko ružičaste boje ili ugljen sive. Kad god imate prilike za to – naglasite svoju žalfija zelenu nijansu prirodnim materijalima. Drvo i prirodni kamen su savršeni partneri koji ovoj hladnoj nijansi mogu donijeti puno topline i osećaja udobnosti.

Za kraj vam otkrivamo pobedničke kombinacije sa žalfija zelenom: zlatna, bela, tamno plava, svetlo siva, senf žuta, boja lavande i nezaobilazna crna. Pronađite svoj idealan spoj i ukrasite dom ovom predivnom nijansom !

www.dominfo.ba

drugi upravo čitaju