BIVŠI ŠEF KOS-A ALEKSANDAR VASILJEVIĆ OSUĐEN NA 20 GODINA ZATVORA

bivši šef kos-a aleksandar vasiljević osuđen na 20 godina zatvora

Vasiljevića se teretilo da je krivična djela počinio kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO), u vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, između oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim jedinicama pobunjenih Srba i snagama Jugoslavenske vojske (JNA).

Nakon što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog SSNO, od 10. oktobra 1991., osnivani logori za ratne zarobljenike u mjestima na teritoriju Srbije i Hrvatske – Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, Vasiljević je, kao načelnik navedene Uprave, za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti na ispitivanje ratnih zarobljenika, istaklo je u optužnici Tužilaštvo.

U te je logore u Srbiji od početka oktobra 1991. do maja 1992. godine s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja te drugih mjesta u Hrvatskoj, protivpravno dovedeno i zarobljeno civilno stanovništvo te više stotina zarobljenih pripadnika oružanih jedinica Republike Hrvatske.

Vasiljević je optužen da je kao odgovorna osoba, znao da njemu podređeni, ali i pripadnici drugih jedinica, hrvatske zarobljenike ubijaju i muče te da prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupaju, ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protivpravne radnje i njihove posljedice.

Uslijed takvog zlostavljanja, u srbijanskim logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška usmrćeno je 19 hrvatskih zarobljenika, veći broj zarobljenih civila i ratnih zarobljenika je zadobio teške i po život opasne ozljede, s posljedicama trajnog narušenja zdravlja, dok je više žena sistemski silovano i seksualno zlostavljano. Obrazlažući nepravomoćnu osuđujuću presudu Vasiljeviću na 20 godina zatvora, predsjednik Sudskog vijeća Zvonko Vrban kazao je kako Vasiljevićeva krivnja proizlazi iz prikupljenih dokaza, iskaza svjedoka, pregledane materijalne dokumentacije te iskaza samog okrivljenika.

Sud smatra nespornim da je Vasiljević naložio organizaciju logora u Srbiji, u koje su dovođeni hrvatski civili i ratni zarobljenici, i u kojima su postavljeni formalni zapovjednici iz tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), ali su logorima zapravo upravljali Vasiljevićevi podređeni iz Službe državne sigurnosti.

-U logorima su zarobljenici svakodnevno fizički i psihički mučeni i zlostavljani, kroz ispitivanja koja su provodili pripadnici srbijanske Službe državne sigurnosti, a što je Vasiljević znao, ali nije spriječio, niti je osigurao primjerene uslove za život zarobljenih osoba; pa je u takvim nehumanim uslovima svakodevnog zlostavljanja 19 zarobljenika usmrćeno, a velikom broju osoba je narušeno zdravlje – kazao je sudac Vrban.

Istakao je kako iskazi svjedoka, predstavnika hrvatskih vlasti, koji su pregovarali o puštanju zarobljenih osoba iz logora u Srbiji, govore da je Vasiljević bio glavna osoba s kojom se o tome pregovaralo i da je bio upoznat sa stanjem u logorima, jer ih je obišao u decembru 1991. te dao nalog da se logori Begejci i Stajićevo zatvore, a zarobljenici prebace u Sremsku Mitrovicu i Niš. Županijski sud u Osijeku je protiv Vasiljevića, koji je nepravomoćno osuđen u odsustvu na 20 godina zatvora, odredio istražni zatvor. Obavezan je i platiti troškove postupka, započetog u oktobru 2018., tokom kojeg je ispitano više stotina svjedoka, a o čijem će se iznosu odlučiti posebnim rješenjem.

hayat.ba

drugi upravo čitaju