BIT ĆE JOŠ GORE, VLAST ŠUTI I TROŠI: Od početka mjeseca prosječna cijene benzina viša za 6,29, a dizela za 1,93 posto

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH je na dan 31. svibanj za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosila 3,04 KM/litri, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 3,17 KM/litri, rečeno je za Fenu u Sektoru za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine.

Tako je prosječna maloprodajna cijena PREMIUM bezolovnog benzina 95, BAS EN 228-BMB 95 na dan 31. svibanj bila viša za 6,29% u odnosu na onu od 4. svibnja ove godine, kada je iznosila 2,86 KM/litri, dok je prosječna maloprodajna cijena DIZEL BAS EN 590 (10ppm) viša za 1,93% u odnosu na onu od 4. svibnja ove godine, kada je iznosila 3,11 KM/litri.

Na benzinskim crpkama u FBiH u utorak je raspon maloprodajnih cijena za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosio od 2,86 do 3,31 KM/litri, dok se za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) kretao od 3,11 do 3,36 KM/litri.

201 obavijest o promjeni cijena i marži

Prema obavijestima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine 30. svibnja, Ministarstvo je zaprimilo 201 obavijest o promjeni cijena i marži.

Od tog broja obavijesti, većina ih se ticala povećanja cijene benzina od 0,05 KM/litri, navode iz Federalnog ministarstva trgovine i podsjećaju da je ranije Vlada FBiH propisala mjeru neposredne kontrole cijena i odredila maksimalnu visinu marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata, a s obzirom na cjelokupnu situaciju na globalnom svjetskom tržištu sirove nafte, a u cilju sprječavanja enormnog povećanja cijena naftnih derivata.

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH je u travnju 2021. godine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, a kojom je gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a onima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri derivata. Odluku se primjenjuje od 3. travnja prošle godine.

Država ništa ne radi

Podsjetimo, državna vlast ne želi ukinuti akcize na gorivo koje građani plaćaju i an osnou kojih država prikuplja ogroman profit. Ukratko, vladajuće strukture u BiH ne žeče se odreći ekstra profita kako bi građanima bilo lakše podnijeti veliki inflatorni udar.

Iako su ekonomski stručnjaci izračunali da bi privemenim ukidanjem akciza na gorivo cijene po litru bile manje i za 40 feninga, državna vlast koju predvode SDA, HDZ BiH i SNSD nije prihvatila inicijative koje idu u korist stanovnika BiH. Vlast se vozi u službenim autima, a građani političarima plaćaju gorivo pa je jasno zbog čega se domaći kvazilideri i njihovi poltroni ne žele odreži tog luskuza.

The post BIT ĆE JOŠ GORE, VLAST ŠUTI I TROŠI: Od početka mjeseca prosječna cijene benzina viša za 6,29, a dizela za 1,93 posto appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju