BILI AJLIŠ OBJAVILA TREĆI ALBUM: Svjedočanstvo njene borbe sa slavom i mentalnim zdravljem

Bili Ajliš danas je objavila svoj treći studijski album “Hit me hard and soft”.

Njen novi album, prevedenog naziva “Udari me jako i nježno”, koji je izašao danas, počinje tačno onako kako biste očekivali: s nježnim vokalima složenim preko akustične gitare na pjesmi “Skinny”, u kojoj razmišlja o toksičnosti standarda ljepote s tekstom koji privlači generaciju Z kao što su, “Internet je gladan najgrđeg tipa smiješnog.”

Ali, u posljednjim sekundama pjesma prelazi u orkestarski dio, a zatim eksplodira u pjesmu “Lunch”, koja je zapravo ritmička lezbijska himna s bas linijom tako provokativnom da izgleda kao njen hit “Bad guy”. To je najukusniji perverzni ulazak u Eilišin muzički katalog do sada, dok nova superzvijezda sa iskonskim zadovoljstvom mrmlja “Mogla bih pojesti tu djevojku za ručak / Dok pleše na mom jeziku / Ukusno kao da bi mogla biti ta.”

Ajlišina zvučna čarolija igra ulogu tokom cijelog albuma “Udari me jako i nježno”, koji upravo radi ono što naziv sugeriše: oscilira između uglađene suzdržanosti i potpune preopterećenosti čulima.

Na gotovo savršenih 10 pjesama, 22-godišnja kritičarska miljenica se izvija da se poigra s tempom i žanrovima koliko god je to moguće raznoliko, uključujući house i reggae – i na neki način to funkcioniše, uglavnom zahvaljujući njenom bratu i saradniku Finneasu O’Connellu, čija je produkcija ovdje na vrhuncu.

Pjesma “The Greatest” nadograđuje izjavu o prelasku u 2021. godini u hitu “Happier Than Ever”, ponovo rastući od suptilnih zvukova gitare do pjesme koja opčinjava cio bend. Slomljeno srce Eiliš tihim glasom odbacuje tvrdnje da samo šapuće u svojim pjesmama, urlajući, “Voljela sam te, i još te volim / Samo sam željela strast od tebe / Samo sam željela ono što sam ti dala.”

(Express / CDM)

BILI AJLIŠ OBJAVILA TREĆI ALBUM: Svjedočanstvo njene borbe sa slavom i mentalnim zdravljem Express.

express.ba

drugi upravo čitaju