BiH i S. Makedonija poboljšavaju saradnji u oblastima ekonomije i turizma

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac i ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši potpisali su danas u Skoplju Sporazum o ekonomskoj saradnji i Sporazum o saradnji u oblasti turizma između BiH i Sjeverne Makedonije.

Sagovornici su konstatovali da će potpisani dokumenti biti dobar osnov za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene, jačanje privrednih veza, podsticanje investicija i olakšavanje saradnje u oblasti turizma između BiH i Sjeverne Makedonije.

Ministri Košarac i Bekteši istakli su da su BiH i Sjeverna Makedonija prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za dodatni razvoj ekonomskih odnosa. Zajednička ocjena je da su ohrabrujući podaci da je ukupna robna razmjena BiH i Sjeverne Makedonije u 2022. godini bila veća za 57,15 miliona KM u odnosu na 2021. godinu, te da je potrebno nastaviti takav trend.

Na sastanku je ukazano na potrebu jačanja regionalne saradnje, pri čemu je fokus bio na inicijativi “Otvoreni Balkan”. Naglašeno je da je ova regionalna inicijativa povećala obim trgovinske razmjene između Srbije, Sjeverne Makedonijе i Albanije za gotovo 30 odsto.

Ministar Košarac je informisao ministra Bektešija da Republika Srpska zagovara članstvo BiH u ”Otvorenom Balkanu”, te da se nada da će nove poltičke strukture u Federaciji BiH podržati ovu regionalnu inicijativu.

On je upoznao makedonskog kolegu o intenciji da u narednih mjesec dana organizuje konferenciju o “Otvorenom Balkanu” u Sarajevu, te ga pozvao da bude jedan od učesnika na ovom skupu, što je ministar Bekteši i prihvatio.

“Namjera nam je da u Sarajevu okupimo resorne ministre iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i predstavnike komorskog sistema i privredne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kako bismo otvoreno razgovarali o perspektivama i prednostima ‘Otvorenog Balkana’”, najavio je ministar Košarac. 

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o saradnji u energetskom sektoru. Ministar Košarac informisao je ministra Bektešija da je energetika u primarnoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, te da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima isključivo koordinirajuću ulogu.

On je istakao da je Republika Srpska svoju legislativu uskladila sa standardima Energetske zajednice, te izrazio nadu da će Federacija BiH u što skorijem roku uraditi svoj dio posla. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će u koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima izvršiti koordinaciju aktivnosti predstavljanja pred Sekretarijatom Energetske zajednice.

”Prepoznati su napori institucija Republike Srpske kada je u pitanju razvoj energetskog sektora, posebno obnovljivih izvora i gasne infrastrukture, pri čemu posebno ističem značaj realizacije projekta Nova istočna interkonekcija, što će doprinijeti dugoročnoj energetskoj stabilnosti kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH”, naveo je ministar Košarac.

On je istakao da, ukoliko postoji zainteresovanost makedonske strane za ulaganje u energetski sektor ili saradnju u energetskim projektima, to pitanje treba da se rješava u komunikaciji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH.

”Svi procesi se vode u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer je to njihova ustavna nadležnost. BiH nema imovinu, Republika Srpska i Federacija BiH su vlasnici imovine. Entiteti imaju energetski suverenitet, oni dodjeljuju koncesije, a ne nivo BiH”, istakao je ministar Košarac. 

Stoga, dodao je, ukoliko makedonska strana izrazi zainteresovanost za ulaganja i gasne infrastrukturne projekte, jedina adresa za pregovore su institucije Republike Srpske i institucije Federacije BiH.

(Javno.ba)

biznis.ba

drugi upravo čitaju