13.8 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

Benedek: Postoji obrazac kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu u Ukrajini

Voditelj istraživačke misije OSCE Moskovskog mehanizma o situaciji u Ukrajini Wolfgang Benedek izjavio je danas u Sarajevu da postoji obrazac kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu u Ukrajini.

Na predavanju pod nazivom “Kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava u Ukrajini” koje su organizovali Univerzitet u Sarajevu, Evropski regionalni MA program demokratije i ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi (ERMA), te Centar za ljudska prava, Benedek je podsjetio da su po međunarodnom humanitarnom pravu zaraćene strane dužne štititi civile, razlikovati civilne od vojnih meta i voditi računa da je žrtava što manje.

– Rezultati neše istrage su pokazali da su, iako je u prvim danima rata bilo nastojanja u tom pravcu, principi međunarodnog humanitarnog prava sve manje bili uvažavani što je duže rat trajao – rekao je Benedek.

Dodao je da, nažalost, imamo mnogo civilnih žrtava u Ukrajini ali i mnogo uništene infrastrukture među kojom su energetske instalacije, stambene jedinice, škole i zdravstvene ustanove.

Benedek je naglasio da su uspjeli identifikovati teme koje bi trebalo da više istraže tužilaštva kako bi ratni zločini dobili sudski epilog a počinioci otkriveni.

Profesor Wolfgang Benedek je bio dugogodišnji šef Instituta za međunarodno pravo i međunarodne odnose i direktor Evropskog centra za obuku i istraživanje za ljudska prava i demokratiju Univerziteta u Grazu.

Bio je izvjestilac OSCE-a u okviru Moskovskog mehanizma za Čečeniju (2018), Bjelorusiju (2020) i Ukrajinu (2022).

  DODIKOVA VLAST UNIŠTILA RAFINERIJU NAFTE BOSANSKI BROD: SAD UVOZIMO SKUPLJE NAFTNE DERIVATE

Vijest Benedek: Postoji obrazac kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu u Ukrajini se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

www.fokus.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa