31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

BBI banka i Unija participacijskih banka Turske potpisale memorandum o razvoju islamskog bankarstva

Unija participacijskih banaka Turske (TKBB) potpisala je Memorandum o razumijevanju s Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo za razvoj participacijskog (islamskog) bankarstva. Memorandumom je dogovorena saradnja na jačanju privrednih odnosa dvije zemlje kao i razmjena informacija i zajednička organizacija događaja od važnosti za unapređenje i razvoj islamskog bankarstva.

Bosna Bank International (BBI) i Unija participacijskih banka Turske (TKBB) potpisale su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju koji ima za cilj razvoj participativnog (islamskog) bankarstva. Memorandum je potpisan u prostorijama BBI banke u BiH u okviru 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), održanog 11. i 12. maja. Ovim sporazumom je dogovorena saradnja u oblasti promocije participacijskog (islamskog) bankarstva dvije institucije na svjetskim finansijskim tržištima, te organizacija događaja i različitih aktivnosti u obje zemlje.

Memorandum o razumijevanju potpisali su v.d. generalni sekretar TKBB-a İsmail Vural i predsjednik Uprave BBI banke Alek Bakalović.

Predsjednik Uprave BBI banke Alek Bakalović istakao je da je BBI d.d. Sarajevo jedina banka u BiH koja posluje u skladu s islamskim principima i dodao: „Jedan od ciljeva Sarajevo Business Foruma, čiji je organizator BBI banka u saradnji sa našim dioničarima – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom, jeste i jačanje saradnje sa participacijskim bankama u svijetu. U tom kontekstu potpisali smo Memorandum o razumijevanju s TKBB-om kako bismo unaprijedili našu saradnju i podigli je na viši nivo. Održali smo niz sastanaka sa rukovodećim ljudima participacijskih banka i u narednom periodu očekujemo napredak na polju razvoja islamskih finansija, unapređenje trgovinske saradnje i razmijene informacija između participacijskih (islamskih) banaka iz cijelog svijeta”, kazao je Bakalović.

PROČITAJ  Ni dosadašnji ni novi NO Bosnalijeka nije dao podršku Uzunoviću
-Click Here To Join Native Media

Govoreći na ceremoniji potpisivanja, İsmail Vural se prisjetio prvog sastanka s predstavnicima BBI banke 2019. godine, kao i sastanka održanog u Istanbulu prošlog mjeseca, rekavši: „Došli smo na Sarajevo Business Forum da podržimo BBI i državu BiH. Potpisani protokol s BBI uključuje edukaciju i unapređenje znanja zaposlenika, razmjenu informacija i razvoj participativnog bankarstva. Sastali smo se s rukovodstvom BBI bnake kao bismo dali naš doprinos Sarajevo Business Forumu, ali i izrazili našu podršku za razvoj jedine participacijske banke u BiH“.

Navodeći da Turska uvijek pridaje posebnu važnost BiH zbog jakih historijskih veza, Vural je dodao: „Našu saradnju ne doživljavamo samo kao ekonomski doprinos. Oduvijek smo imali dugogodišnju vezu s ovom regijom. Odnosi BBI s našim participacijskim bankama, kao i sa Sarajevo Business Forumom i dalje će se razvijati, a dobre privredne veze između dviju zemalja bit će dodatno osnažene.”

Objava BBI banka i Unija participacijskih banka Turske potpisale memorandum o razvoju islamskog bankarstva pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa