Banke će platiti najveću cijenu: Vodeće hrvatske kompanije otkrile koliko će ih koštati prelazak na euro

Bliži se 1. januar, datum do kojeg sve u Hrvatskoj mora biti spremno za novu valutu.

Uvođenje eura u Hrvatskoj donosi i neizbježne jednokratne troškove, pa je Bloomberg Adria istražila koliko će vodeće hrvatske kompanije koštati prelazak i kako su im pripreme za njega tekle. Iako hrvatske kompanije nerado govore o svojim troškovima, neke su kompanije za Bloomberg Adriju ipak otkrile iznose, navodi ovaj portal

Pevex je prvi odlučio javno podijeliti svoje brojke. Procjenjuju kako bi cjelokupan trošak projekta kao gornju granicu mogao dosegnuti iznos od 4,6 miliona kuna.

“Slažem se da je trošak u najvećoj mjeri jednokratan. Ako govorimo o apsolutnim iznosima, 4,6 miliona kuna zasigurno nije mali trošak”, poručio je predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo.

Prelazak na euro biće ozbiljan jednokratni trošak za Fortenova grupu koja ga procjenjuje na oko četiri miliona eura, a najviše vezano za prilagođavanja IT sistema.

No lavovski trošak podnijeće banke. Ministarstvo finansija procijenilo je kako će ukupan neto iznos potreban za prilagodbu finansijskog sustava uvođenju eura iznosi 2,257 milijardi kuna.

“Riječ je o procjeni po neto principu, što znači da je ukupan trošak umanjen za očekivane uštede i dodatne prihode banaka povezane s uvođenjem eura. Najveći dio tog iznosa odnosi se na gubitak prihoda banaka zbog smanjenog obima mjenjačkih poslova te gubitka prihoda od pozitivnih kursnih razlika, ali očekuju se materijalno značajno smanjenje neto prihoda od kamata te naknada”, objasnili su iz Hrvatske Udruge banaka (HUB).

No banke će, uz jednokratne troškove, gubiti i dio prihoda od konverzije valuta, odnosno prometa na deviznom tržištu kuna/euro od oko milijardu kuna godišnje.

Druge kompanije izvijestile su o ozbiljnim troškovima, no nijesu htjeli da preciziraju brojke.

“Prilagođavanja se sprovode na značajnom broju IT sistema, kao i u maloprodajnom poslovanju, a do trenutka završetka cijelog procesa nezahvalno je iznositi podatak o financijskim implikacijama implementacije”, poručili su iz Ine.

Na tragu njihova odgovora bili su i u Prvom plinarskom društvu (PPD).

“Učešće konsultanata, naročito u području prilagođavanja ERP sistema dovelo je do nemalog povećanja troškova”, objasnili su nam.

Iz IT kompanije Span su poručili kako zbog prisustva na Zagrebačkoj berzi ne mogu dati informacije oko troškova.

Dvojno iskazivanje

Kompanije koje se bave maloprodajom od 5. septembra moraju dvojno iskazivati cijene, no mnoge su s time započele već i dan nakon Odluke Savejta Evrope o potvrđivanju fiksnog kursa konverzije.

“Konzum je već 13. jula 2022, dan nakon Odluke krenuo s dvojnim iskazivanjem cijena u fizičkim trgovinama te u svojoj online prodavaonici”, poručili su iz Fortenove.

Tokom avgusta je i Studenac, zajedno s trgovačkim lancima Lonia i Pemo, koji su od ove godine u sastavnici Studenac grupe, krenuo s dvojnim iskazivanjem cijena, a štampali su više od sedam miliona novih cjenovnih oznaka.

Isto je učinio i Pevex kojem je, kažu, logistički to najzahtjevniji i radno najintenzivniji dio projekta. Ovu fazu će svi proći dva puta, prvi put za potrebe dvojnog iskazivanja cijena, a drugi put za iskazivanje cijena samo u eurima.

Ina će takođe spremno dočekati dvojno iskazivanje te će 5. septembra svi prodajni i marketinški kanali imati jasno istaknute dvojno iskazane cijene te fiksni kurs konverzije.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

drugi upravo čitaju