back to top

BAKINA ŠTRUDLA Makovnjača meka kao duša, kad počneš da jedeš ne možeš da staneš

Sastojci:

800 g mekog brašna

1 kocka (40 g) svježeg kvasca

150 g rastopljenog margarina

150 g šećera

500 ml mlake vode

4 kašike ulja

4 kašike margarina

Za fil:

500 g mljevenog maka

200 g šećera

400 ml vode

3 kašike ulja

Priprema:

Tijesto: Kvasac razmutite u čaši mlake vode koju ste uzeli od pripremljene količine, dodajte po kašičicu šećera i brašna i ostavite da nadođe. U činiju stavite brašno, istopljen margarin, mlaku vodu, ulje, šećer i sipajte nadošao kvasac. Umijesite tijesto, pokrijte krpom i ostavite da naraste. Podijelite na dva dijela i svaki rastanjite oklagijom na 1 cm debljine.

Fil: U prokuvalu vodu koju ste sklonili sa šporeta dodajte ulje, mak, šećer i izmješajte. Tijesto premažite margarinom, nafilujte i urolajte. Štrudle stavite u podmazan pleh i premažite odozgo uljem. Ostavite 30 minuta, a zatim pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta dok ne dobiju zlatnobraon boju.

BONUS VIDEO:

BAKINA ŠTRUDLA Makovnjača meka kao duša, kad počneš da jedeš ne možeš da staneš Aloonline.ba.

aloonline.ba

drugi upravo čitaju