Apple učinio dostupnim iOS 16.4

Zasigurno ste već i čuli kako je Apple učinio dostupnim novu iOS 16 nadogradnju. Riječ je o brojčanoj oznaci „iOS 16.4” koja sa sobom donosi one uobičajene značajke i ispravke rada ali i neke nadasve zanimljive značajke.

Samsung Bespoke ekosistem

Jedna od značajki koju bismo posebno istaknuti dotiče se obavljanja poziva. Iako je ova mogućnost trebala biti već odavno unutar iOS platforme, čini se kako je tek dolaskom iOS 16.4 počela biti „prisutna”.

Radi se o mogućnost uklanjanja „pozadinske buke” kada se obavlja poziv. Odnosno vaš će glas biti „jasniji” dok će ostali zvukovi u pozadini biti utišani.

Punjenje baterije telefona pri snazi od 300W postaje stvarnost

Iako ova značajka ne dovodi ništa pretjerano i neočekivano, nju smo istaknuli s razlogom što je odavno trebala biti dostupna na iOS platformi ali eto tak sada dolaskom iOS 16.4 to je i učinjeno. Ostali novitet dolaze u obliku:

  • Novi emoji – da dobro ste pročitali, iOS 16.4 donosi čak 21 novi emotikon. Iako ovo možda neće značiti ništa previše, drago nam je za vidjeti kako Apple i dalje razvija emotike po kojima je iOS i poznat.
  • Aplikacija Podcast – Od sada Podcast „jasnije razumije” kada je neki sadržaj u redu na čekanju. Odnosno koliko će vremena još proteći dok određeni sadržaj ne započne s reprodukcijom. Sada je moguće jednostavnije filtriranje sadržaja. Odnosno jasniji odabir određene epizode omiljenog podcast sadržaja.
  • Apple Wallet Widget – dostupan je „napokon” i novi widget u obliku Apple Wallet. Koji donosi sve bitne informacije i značajke iz „novčanika”.
  • Apple Books – nadogradnjom iOS-a 16.4 dostupna je nova animacija „okretanja stranica”.
  • Web notifikacije – o ovome smo već bili u više navrata pisali na našim stranicama. No dolaskom iOS 16.4 ti su navodi postali „stvarni”. Ovo znači kako je dostupno slanje obavijesti na telefon onim web aplikacijama koje su spremljene na početni zaslon. Web stranicama i dalje treba dopustiti da šalju notifikacije,na isti način na koje aplikacije pokreću i ostale upite.
  • Uklanjanje duplih fotografija / videa: – iCloud od sada jasno može shvatiti koje su fotografije i video sadržaj „duplikati”, te ih jednostavno ukloniti.
  • Aplikacija Vrijeme – ova aplikacija od sada donosi podršku za „VoiceOver”.
  • Optimizacija detekcije rušenja na iPhone 14 / iPhone 14 Pro modelima.

Osim novih značajki Apple iOS 16.4 sa sobom je donio i brojne ispravke u radu i podigao „ljestvicu sigurnosti” na višu razinu.


tekst1sl3 9

Dostupnošću iOS 16.3 nailazili su neki problemi u radu pojedinih aplikacije koje su kod „onih malo vještijih znanjem” mogle prouzročiti zaista ozbiljnije probleme „običnim korisnicima”.


apple učinio dostupnim ios 16.4

Snapdragon 8 Gen 4 do 40% brži u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3 – predstavljanje 2024.

Na tom popisu „sigurnosnih problema” našle su se aplikacije poput: Kalendara, FindMy, WebKit no njihovi problemi na sreću su riješeni dostupnošću iOS 16.4 verzije mobilne platforme.

Ažuriranje na iOS 16.4:

Ako vam ažuriranje nije namješteno na „automatski”, ručno nećete morati pronaći ažuriranje i započeti proces instalacije. Jednostavno idete u Postavke, Općenito, Ažuriranje softvera.

Youtube (ne)službene aplikacije donose zlonamjerni virus – oprez!

Sam proces traje određeno vrijeme ovisno o veličini nadogradnje (iPhone modelu) te brzini interneta potrebne za preuzimanje nadogradnje. Kada nadogradnje bude dostupna (pronađena) jednostavno „dozvolite instalaciju” odabirom „Preuzmi i instaliraj”, nakon čega kreće proces nadogradnje.


tekst1sl6

Nakon preuzimanja telefon će započeti proces instalacije, odnosno ponovno se pokrenuti nakon završenog procesa. Kada se vaš iPhone telefon ponovno pokrene, dočekat će vas poruka „proces instalacije je završen”.

Huawei P60 Pro fotografirao Mjesec i Veneru – fotografije su „mrak”

I tada ćete na vašem iPhone telefoni imati iOS 16.4. Nemojte zaboraviti povezati se na internet putem „Wi-Fi mreže” (kako bi izbjegnuli dodatne troškove) odnosno nemojte zaboraviti da vam baterija ne smije biti manjeg kapaciteta (napunjenosti) od 51%.

itportal.ba

drugi upravo čitaju