16 C
Sarajevo
Sub, 09, 22

Apple konačno “gasi” lozinke

Apple je najavio “passkey”, narednu generaciju kredencijala koji će omogućiti sigurnije logovanje u aplikacije i na sajtove na bilo kojem uređaju, uključujući iPhone, iPad, Mac i Apple TV.

Nova opcija je predstavljena uz macOS Ventura, tokom nedavne WWDC22 konferencije, a passkey je dizajniran kako bi pomogao da se zamjene lozinke na Apple uređajima, prenosi iMore.

Apple ističe da su lozinke problematične jesr se skladište na web serverima, što hakerima daje mogućnost da ih ukradu ili da korisnike prevare da ih podijele sa drugima. Kompanija ističe da nijedna od pomenutih opcija nije moguća kada lozinku zamjeni passkey.

“Pretraživanje u Safariju je još sigurnijeuz passkey, akreditivima nove generacije koji su lakši za korištenje i dizajnirani da zamjene lozinke. Ovi pristupni ključevi su jedinstveni digitalni ključevi koji ostaju na uređaju i nikada se ne čuvaju na web serveru, tako da hakeri ne mogu da ih objave ili prevare korisnike da ih podijele. Passkey olakšava sigurno prijavljivanje, koristeći Touch ID ili Face ID za biometrijsku verifikaciju i iCloud Keychain za sinhronizaciju preko Mac, iPhone, iPad i Apple TV uređaja sa end-to-end enkripcijom. Oni će također raditi u aplikacijama i na webu, a korisnici se čak mogu prijaviti na web lokacije ili aplikacije na uređajima koji nisu Apple koristeći svoj iPhone”, stoji u saopštenju kompanije iz Kupertina.

Passkey podrška će korisnicima omogućiti da se brzo i lako uloguju u svoje aplikacije i sajtove, bez potrebe da pamte bilo kakve lozinke. Passkey podrška će biti dostupna kao dio macOS Ventura ažuriranja, uz iOS 16, iPadOS 16 i tvOS 16 nadogradnje.

Apple konačno “gasi” lozinke Noob.ba.

www.noob.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa