AMERIKANCI OPOMENULI VUČIĆA ZBOG IZJAVA O VANJSKOPOLITČKOM ANALITIČARU

Sam Joseph također je reagovao na Vučićeve uvrede, nazvavši ga manipulatorom.

  • Nepristojan je pristojna srpska riječ za Vučićevo razdražljivo ponašanje. Diplomate treba da poštuju funkciju predsjednika Srbije. Onog koji je trenutno na toj poziciji? Ne toliko – napisao je analitičar.

U prednovogodišnjem intervjuu, 30. decembra prošle godine, predsjednik Srbije je komentarišući pisanje bečkog Standarda u kojem se, između ostalog navodi da uklanjanje barikada ne donosi mir, a da posebno uznemirava što su EU i NATO pristali na zahtjeve militanata pod Vučićem, Vučić je rekao da upravo to pokazuje jedan mali uspjeh koji smo na taktičkom nivou postigli.

  • Baš me briga šta albanski lobisti u Standardu misle – rekao je Vučić za TV Prvu.

Za Edwarda Josepha rekao je da je „albanski bot“ i „baraba“ koja dobija mnogo albanskih para.

-Baraba najobičnija u Vašingtonu koja mnogo para albanskih dobija. Ne libim se da kažem istinu, a njima sve to smeta. Zato što smo šahovski precizno odigrali, i to ne slabo, nego jako i igrat ćemo uvijek jako i sve jače – rekao je Vučić, prenosi nova.rs

Joseph je tim povodom napisao na Twitteru sljedeće:

  • 30. decembra, predsjednik Vučić nasilno je tvrdio na srbijanskoj TV da sam albanski agent i da ‘dobijam mnogo albanskog novca’, a da samo jedan dio prijavljujem kao prihod. Za zapisnik, ova tvrdnja je potpuno lažna. Vučić nema dokaza kojim bi potkrijepio svoje ozbiljne optužbe, jer takva veza ne postoji i nikada nije postojala. Moji stavovi su proizvod desetak godina rada na terenu – u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine. Moje zalaganje politike o Kosovu u centar stavlja dobrobit kosovskih Srba – a ne ‘kompenzaciju’ Beograda. Neriješen status Kosova koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, koji su ključni za očuvanje regionalne stabilnosti – naveo je Joseph, a zatim upitao:
  • Pa šta je to tako ubolo Vučića i njegovog ambasadora u Vašingtonu Marka Đurića koji me je također napao? To što sam razotkrio Vučićevu kontinuiranu manipulaciju SAD-om/EU? Da li je to bila najvažnija poluga onih koji ne priznaju NATO? Korištenje kosovskih Srba kao piona?.

Joseph dalje navodi da pribjegavanje ličnom napadu na kritičara sugeriše da postoji osnov za kritiku.

I to sugeriše da je Vučić podložniji javnoj kritici nego što to diplomate shvataju. Umjesto da smiri osobu koja prkosi obavezama svoje zemlje kao kandidata za EU, na najozbiljniju krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata, krajnje je vrijeme da se Vučić pozove na odgovornost. Sugerišući da sam lobista za novac, Vučić otvara i vrata za pitanja o tome koga Beograd i Banjaluka plaćaju za uticaj – i koje politike/projekte guraju u Vašingtonu“, napisao je američki analitičar i zaključio: .

  • Konačno, klevećući me, Vučić je još jednom otkrio svoj pravi karakter. „Nepristojan“ je pristojna srpska riječ za Vučićevo razdražljivo ponašanje. Diplomate treba da poštuju funkciju predsjednika Srbije. Onog koji je trenutno na toj poziciji? Ne toliko.

Na Vučićeve izjave reagovao je i Biro za evropske i evroazijske poslove State Departmenta.

  • Prljavim taktikama, kao što su one koje se koriste protiv Edwarda Josepha, nema mjesta u demokratskim društvima – stoji u njihovoj objavi na Twitteru.
  • Nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost. Cijenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu – piše u njihovoj objavi na Twitteru uz fotografiju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i Josepha.

hayat.ba

drugi upravo čitaju