ALANFORDOVSKO ODUGOVLAČENJE: U nekoj drugoj zemlji davno ispunjena kvota za ostavke

Nakon čitavog ljeta neizvjesnosti Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine je konačno donio propozicije po kojima će se igrati sljedeća sezona Premijer lige.

To su one propozicije koje su jednoglasno donijeli svi članovi Upravnog odbora još 3. 8. 2022. godine. Upravni odbor RS-a BiH koji je formiran 30. lipnja 2022. godine i donio te propozicije 3. kolovoza 2022. godine, čine predsjednik Vladimir Branković, dopredsjednici Kenan Magoda i Slobodan Zadro, te članovi: Zoran Trlin, Branko Vukojević, Dario Pušić, Nedim Musić, Haris Galijašević, Emir Dautović, Darko Savić, Stevan Bekan, Nedjeljko Perišić.

Predstavnici RS RS predsjednik Vladimir Branković, te Darko Savić, Stevan Bekan, i Nedjeljko Perišić su bili ključni u odugovlačenju i osporavanju ovih propozicija ističući da one nisu donesene po zakonu. Zbog toga su i podnijeli zahtjev prema Ministarstvu pravde BiH da se izvrši inspekciji nadzor rada RSBiH. Djeluje prilično alanfordovski jer je zaključak Ministarstva pravde stigao vrlo brzo sa objašnjenjem:

 – Na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora u konkretnom slučaju, nisu utvrđene nepravilnosti koji bi ovaj inspektorat mogao otklanjati u okvirima zakonom propisanih nadležnosti, navodi se u zapisniku Ministarstva pravde.

Dakle nikakvih problema nije bilo sa donesenim propozicijama, samo skriveni motivi spomenutih članova UO-a koji su čitavo ljeto odugovlačili djelovanje Saveza i držali u neizvjesnosti klubove i sportaše. U nekoj drugoj zemlji davno ispunjena kvota za podnijeti ostavku.

Na kraju sage o još jednoj godini koja je morala kasniti u rukometnoj Premijer ligi su u nedjelju usvojene propozicije natjecanja donesene 3. 8. 2022. godine i po njima će se igrati sljedeća sezona koja tako sa zakašnjenjem starta tek 7. listopada.

Klubovi sad barem imaju termin početka, ali će teško pronaći partnere za odigravanje još jedne test utakmice koja bi trebala biti treća ili četvrta „generalna proba“ u ovim pripremama.

Mladost već igra Prvu ligu RS RS

Premijer liga za muškarce će brojati 14 klubova po propozicijama od 3. 8. 2022. U ždrijebu natjecateljskih brojeva se našla i Mladost (Banjaluka), prvak RS koji je u novu sezonu opet počeo kao član te lige. Oni nisu obavijestili RSBiH da neće igrati Premijer ligu radi čega se očekuje njihova službena odluka, a na osnovu koje će RSBiH dalje raditi.

1. kolo (muškarci)

Borac – Krivaja

Leotar –  Čelik

Gračanica –  Mladost

Čapljina –  Vogošća

Izviđač –  Maglaj

Goražde – Konjuh

Sloga –  Sloboda

1. kolo (žene)

Zrinjski –  Sloga 2013

Knežopoljka –  Borac

Krajina –  Grude

Izviđač –  Hadžići

Ilidža –  Krivaja

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]

The post ALANFORDOVSKO ODUGOVLAČENJE: U nekoj drugoj zemlji davno ispunjena kvota za ostavke appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju