AKCIJA UIO: ODUZETI MOBILNI TELEFONI I MAŠINA ZA REZANJE DUHANA U VRIJEDNOSTI OD 62 HILJADE KM  

akcija uio: oduzeti mobilni telefoni i mašina za rezanje duhana u vrijednosti od 62 hiljade km  

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 62.000 KM.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla su na osnovu operativnog rada locirali objekat gdje se vrši skladištenje i rezanje duhana za daljnju distribuciju i prometovanje od strane više lica na području Tuzlanskog kantona. Tom prilikom pronađena je mašina za rezanje duhana i 61 kilogram sitno rezanog duhana koji su bili namijenjeni crnom tržištu u BIH.

Također, na osnovu operativno taktičkog rada i raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju ovlašteni službenici UIO izvršili su provjeru prometa i porijekla roba kod dva samostalna poduzetnika sa područja regionalnog centra Tuzla. Prilikom provjera pronađena je veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefon iPhone 14, Samsung – 61 kom) te je ista privremeno oduzeta.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjeka za provedbu propisa RC Tuzla iznosi 62.000 KM, te su za utvrđene nezakonitosti poduzete daljnje mjere i radnje propisane prekršajnim zakonodavstvom.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS i UNODC-a, navodi se u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

hayat.ba

drugi upravo čitaju