ABAZOVIĆ: TEMELJNI UGOVOR NIJE POTPISAN TAJNO, OSUĐUJEMO SVAKI GENOCID, A NAROČITO NAD KOMŠIJAMA BOŠNJACIMA

On je, na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade, rekao da je prvi prioritet iz ekspozea bio nastavak beskompromisne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 • U 100 dana imate tektonske poremećaja, u pozitivnom smislu, imate najveću zaplijenu cigareta, a takođe ostvarena je fenomenalna saradnja sa Europolom – naveo je Abazović.

On je podsjetio na procese koji su pokrenuti protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Privrednog suda, kao i protiv nekih policijskih službenika.

Prema riječima Abazovića, Vlada je stvorila ambijent da tužilaštvo profunkcioniše i isporuči rezultate koje su evropski partneri očekivali.

 • Svi prioriteti su za 100 dana realizovani, ili su pri kraju – naglasio je Abazović.

On je naveo da je u srijedu “regulisan ugovorni odnos sa jednom vjerskom zajednicom” sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i da su spremni da regulišu i druge odnose.

 • Spremni smo da regulišemo i drugi odnos, ako Crnogorska pravoslavna crkva bude željela da uđe u isti aranžman. Oni su takođe poslali pismo da su spremni za to i ne postoji nikakva restrikcija sa naše strane da krenemo prema tim aktivnostima – kazao je Abazović.

Abazović kaže da Temeljni ugovor nije potpisan tajno.

 • To može biti percepcija dijela javnosti. Više puta smo rekli da će biti potpisan tokom prve polovine avgusta. Oni (SPC) su htjeli da sve bude u državnoj rezidenciji, tiho… – kaže Abazović. 

“Pročitajte izjavu koju sam dao o 3. avgustu. Rekao sam 31. jula da ne znam tačan datum potpisivanje i zato je tad 3. avgust bio dezinformacija”, rekao je on i dodao:  

 • To što je neko htio sukobe, da baci sjenku na svečan čin i sad su mu planovi poremećeni i zbog tog sam srećan i zadovoljan. I meni su govorili oni koji cijelo vrijeme rade o glavi Vladi i meni lično da potpisivanje neće proći bez velikih sukoba a ja sam rekao da hoće. Svako ko je častan, reći će da sam ja bio u pravu – rekao je.

Nakon 19. avgusta više niko neće pričati o Temeljnom ugovoru, smatra Abazović. Upitan, hoće li njegova Vlada preživjeti taj dan, tačnije hoće li joj biit izglasno nepovjerenje u skupštini, Abazović kaže da ne zna. 

 • Neće politički poreživjeti dio onih koji su podnijeli inicijativu. Dio ljudi koji pokreće proceduru, krijući se iza Temeljnog ugovora, neće priživjeti ili glasanje 19. avgusta ili neke naredne lokalne izbore, na primjer u Podgorici – navodi Abazović.

On je istakao da se prvi put, nakon 16 godina, krenulo u izgradnju bolnice u Podgorici, Klinike za mentalno zdravlje, i da je pet miliona eura podijeljeno svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

 • Ne postoji zdravstvena jedinica koja neće dobiti pomoć države. Već su predviđene investicije za bolnicu u Beranama, Bijelom Polju, Dom zdravlja (DZ) i bolnicu na Cetinju, DZ Budva, bolnicu u Risnu i Kotoru – naveo je Abazović.

On je kazao da javna uprava takođe doživljava veliku reformu i da se ide putem digitalizacije.

abazović: temeljni ugovor nije potpisan tajno, osuđujemo svaki genocid, a naročito nad komšijama bošnjacima
ABAZOVIĆ: TEMELJNI UGOVOR NIJE POTPISAN TAJNO, OSUĐUJEMO SVAKI GENOCID, A NAROČITO NAD KOMŠIJAMA BOŠNJACIMA

Abazović je podsjetio da je pripremljen Nacrt zakona o Vladi i Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Kako je kazao, prostorni plan Crne Gore je nemoguće realizovati u 100 dana, ali je spreman da u narednim mjesecima ode na usvajanje prema Skupštini.

 • To je dokument koji je strateški važan, koji se radi za period do 2040. godine i koji će odrediti nove enrgetske objekte u Crnoj Gori, zbog toga se malo kasni sa tim – pojasnio je Abazović.

On je istakao da se Vlada bavila svim pitanjima, i da ne postoji nešto što nijesu „napali“ u pethodnih 100 dana.

Abazović je kazao da je, kada se govori o vanjskim poslovima, dovoljno vidjeti broj njegovih susreta sa stranim zvaničnicima u proteklih 100 dana.

On je naglasio da, od kada postoji državni protokol, u 100 dana niko nikad nije imao više međunarodnih aktivnosti.

 • Sreo sam se sa devet premijera, koji su bili naši gosti, ili mi njihovi, što znači da svakih 11 dana sretnete nekog premijera. Sreo sam se i sa nekim predsjednicima – rekao je Abazović.

On je ponovio da je predstavnik najmanje države koja je otišla da pruži podršku predsjedniku Ukrajine u Kijevu.

 • Bilo je priče prilikom formiranja Vlade kako će da funkcioniše Savjet za odbranu, bez ikakvih restrikcija, svaka sjednica je mogla da traje pet minuta, nijednog sekunda nije bilo nikakve dileme – rekao je Abazović.

Kako je kazao, Crna Gora povećava broj vojnika koji će biti dio NATO misije sa 20 na 60.

 • Sve što se tiče restriktivnih mjera, sprovodi se. Jedina smo država koja, u malom kapacitetu, sprovodi mjere koje idu restriktivnije, koje se tiču blokiranja imovine građana Rusije – naveo je Abazović.

On je kazao da je ove godine u Potočarima jedna od najbrojnijih bila delegacija Vlade Crne Gore.

 • Osuđujemo genocid svugdje na svijetu, naročito nad našim komšijama, prijateljima Bošnjacima, to je bila poruka univerzalnog karaktera, da se to više nikom nigdje ne ponovi – istakao je Abazović.

hayat.ba

drugi upravo čitaju