ABAZOVIĆ POVODOM 100 DANA VLADE CRNE GORE: ISPUNJENI SU SVI POLITIČKI PRIORITETI

On je, na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade, rekao da je prvi prioritet iz ekspozea bio nastavak beskompromisne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

  • U 100 dana imate tektonske poremećaja, u pozitivnom smislu, imate najveću zaplijenu cigareta, a također ostvarena je fenomenalna saradnja sa Europolom – naveo je Abazović.

On je podsjetio na procese koji su pokrenuti protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Privrednog suda, kao i protiv nekih policijskih službenika. Prema riječima Abazovića, Vlada je stvorila ambijent da tužilaštvo profunkcioniše i isporuči rezultate koje su evropski partneri očekivali.

  • Svi prioriteti su za 100 dana realizovani, ili su pri kraju – naglasio je Abazović.

On je naveo da je u srijedu “regulisan ugovorni odnos sa jednom vjerskom zajednicom” sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i da su spremni da regulišu i druge odnose.

  • Spremni smo da regulišemo i drugi odnos, ako Crnogorska pravoslavna crkva bude željela da uđe u isti aranžman. Oni su takođe poslali pismo da su spremni za to i ne postoji nikakva restrikcija sa naše strane da krenemo prema tim aktivnostima – kazao je Abazović.

On je istakao da se prvi put, nakon 16 godina, krenulo u izgradnju bolnice u Podgorici, Klinike za mentalno zdravlje, i da je pet miliona eura podijeljeno svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

  • Ne postoji zdravstvena jedinica koja neće dobiti pomoć države. Već su predviđene investicije za bolnicu u Beranama, Bijelom Polju, Dom zdravlja (DZ) i bolnicu na Cetinju, DZ Budva, bolnicu u Risnu i Kotoru – naveo je Abazović.

Strateški važan dokument

On je kazao da javna uprava također doživljava veliku reformu i da se ide putem digitalizacije. Abazović je podsjetio da je pripremljen Nacrt zakona o Vladi i Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Kako je kazao, prostorni plan Crne Gore je nemoguće realizovati u 100 dana, ali je spreman da u narednim mjesecima ode na usvajanje prema Skupštini.

  • To je dokument koji je strateški važan, koji se radi za period do 2040. godine i koji će odrediti nove enrgetske objekte u Crnoj Gori, zbog toga se malo kasni sa tim – pojasnio je Abazović.

On je istakao da se Vlada bavila svim pitanjima, i da ne postoji nešto što nijesu „napali“ u pethodnih 100 dana. Abazović je kazao da je, kada se govori o vanjskim poslovima, dovoljno vidjeti broj njegovih susreta sa stranim zvaničnicima u proteklih 100 dana. On je naglasio da, od kada postoji državni protokol, u 100 dana niko nikad nije imao više međunarodnih aktivnosti.

  • Sreo sam se sa devet premijera, koji su bili naši gosti, ili mi njihovi, što znači da svakih 11 dana sretnete nekog premijera. Sreo sam se i sa nekim predsjednicima – rekao je Abazović.

On je ponovio da je predstavnik najmanje države koja je otišla da pruži podršku predsjedniku Ukrajine u Kijevu.

-Bilo je priče prilikom formiranja Vlade kako će da funkcioniše Savjet za odbranu, bez ikakvih restrikcija, svaka sjednica je mogla da traje pet minuta, nijednog sekunda nije bilo nikakve dileme – rekao je Abazović.

Kako je kazao, Crna Gora povećava broj vojnika koji će biti dio NATO misije sa 20 na 60.

  • Sve što se tiče restriktivnih mjera, sprovodi se. Jedina smo država koja, u malom kapacitetu, sprovodi mjere koje idu restriktivnije, koje se tiču blokiranja imovine građana Rusije – naveo je Abazović.

Delegacija Crne Gore jedna od najbrojnijih u Potočarima

On je kazao da je ove godine u Potočarima jedna od najbrojnijih bila delegacija Vlade Crne Gore.

  • Osuđujemo genocid svugdje na svijetu, naročito nad našim komšijama, prijateljima Bošnjacima, to je bila poruka univerzalnog karaktera, da se to više nikom nigdje ne ponovi – istakao je Abazović.

Govoreći o neimenovanjima u Sudskom savjetu, Ustavnom sudu i vrhovnog državnog tužioca, on je kazao da bi, da je bilo do Vlade, sve to bilo riješeno.

  • Algoritam je postojao za sva tri pitanja, neki političari nijesu htjeli to da prihvate. Sada više nema nikakve restrikcije – rekao je Abazović i dodao da je na potezu Skupština.

Kako je kazao, svako ko “gura” u destabilizaciju, ne želi da Crna Gora dobije mjerila za ulazak u EU.

  • Vlada ne blokira evropski put i ne skreće fokus, već rasčišćava prostor da bi brže pristupila EU – istakao je Abazović.

hayat.ba

drugi upravo čitaju