ABAZOVIĆ NEĆE SMIJENITI MINISTRE KOJI SU PRISUSTVOVALI OBILJEŽAVANJU NEUSTAVNOG DANA RS-A

Abazović je to rekao novinarima, upitan kako će se ophoditi prema odlasku Kovača i Damjanovića na proslavu Dana RS-a, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Premijer je podsjetio da je Kovač bio dio delegacije Crne Gore koja je posjetila Potočare 11. jula, kao i prvi ministar pravde koji je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, došao na obilježavanje godišnjice deportacije Muslimana u Herceg Novom.

  • I tada nijesam čuo salve aplauza na njihov račun. A, sada očekujete od mene da budem dio kampanje napada na ministra pravde – rekao je Abazović.

Kako je dodao, Kovač i Damjanović su u ponedjeljak saopštili da podržavaju ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i njen teritorijalni integritet.

  • Lično, neću ulaziti u to da li su trebali ili ne biti tamo, ono što je bio naš dogovor da zajedno odemo u Potočare je u potpunosti ispoštovan – kazao je Abazović.
abazović neće smijeniti ministre koji su prisustvovali obilježavanju neustavnog dana rs-a
ABAZOVIĆ NEĆE SMIJENITI MINISTRE KOJI SU PRISUSTVOVALI OBILJEŽAVANJU NEUSTAVNOG DANA RS-A

Upitan je li Damjanović za obilježavanje neustavnog Dana RS-a najavljen kao ministar, Abazović je kazao da nije učestvovao u tom protokolu.

Ponovio je da nije vidio da je neko pohvalio šestočlanu delegaciju Crne Gore koja je otišla u Potočare, na obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

  • I nije važno, ne treba nikakva medalja, ali ako to nijesam vidio ne očekujte od mene, ako neko uradi nešto suprotno od onoga što ja mislim, da nekome ‘stanem nogom za vrat’. Naravno da ih neću smijeniti, to su moje kolege – rekao je Abazović.

Crnogorska javnost, opozicione partije, nevladin sektor, ali i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, kritikovali su odlazak dvojice ministara na proslavu neustavnog Dana RS-a.

U isto vrijeme zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru Ministarstva vanjskih poslova, povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom se obilježio 9. januar, kao neustavni dan bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarka vanjskih poslova te države Bisera Turković kazala je da su iz ambasade Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori dobili odgovor na protestnu notu koju je Turković uputila predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću povodom prisustva ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića svečanosti u Banjaluci povodom neustavnog dana Republike Srpske.

  • Mi smo dobili dopis iz naše Ambasade. Pretpostavljam da su oni reagovali po noti koju su, vjerovatno, dobili, ali nisu naveli da su je dobili, već su najavili da su dvojica ministara, bez konsultacija sa Abazovićem, pošla u Banjaluku i da je to bez ikakvog naloga i saglasnosti Vlade Crne Gore – kazala je Turković za podgoričku Pobjedu.
abazović neće smijeniti ministre koji su prisustvovali obilježavanju neustavnog dana rs-a
ABAZOVIĆ NEĆE SMIJENITI MINISTRE KOJI SU PRISUSTVOVALI OBILJEŽAVANJU NEUSTAVNOG DANA RS-A

Kazala je da nije vidjela izjavu ministra pravde Marka Kovača koji je rekao da u svojstvu ministra bio na svečanosti povodom neustavnog dana Republike Srpske, ali ponavlja da potez Abazovićevih ministara može narušiti ocjenu. 

  • Apsolutno ovaj čin može narušiti međudržavni odnose. Mi imamo odluke Ustavnog suda prema kome je to neustavni dan, da se ne može slaviti i da on podriva odnose u BiH. Dakle, sve susjedne zemlje, ukoliko žele da imaju dobrosusjedske odnose, moraju poštovati odluke Ustavnog suda BiH – rekla je u ona za Pobjedu.

-To je kao da imate tendenciju otcjepljenja u Crnoj Gori, a da mi zvanično šaljemo naše ministre da prisustvuju, što ne bi ni u kom slučaju bilo u redu – dodala je Turković. 

Ministarka kaže i da može da shvati da interni odnosi u okviru zemlje ne moraju biti uvijek idealni, ali da postoji ono što je zvanično i to se mora poštovati.

Na pitanje da li očekuje izvinjenje premijera Abazovića, ona je rekla da ne očekuje ništa ukoliko on nije dao nalog.

  • Ukoliko je dao nalog i ako je to u saglasnosti sa njim, onda bi trebalo reagovati i pozvati se na neusaglašenost stavova, neznanje i nepoznavanje odluka Ustavnog suda. Naravno, ukoliko se sve desilo bez njegove volje, znanja i saglasnosti, onda je sasvim dovoljno da kaže: “Ja ne stojim iza toga”. Ali, to je vaša interna stvar. Abazović mora da vidi zašto i na koji način su ministri otišli u Banjaluku, po čijem ovlašćenju. Što se mene tiče, ovo što je došlo mislim da je sasvim dovoljno, pod pretpostavkom da je riječ o noti koja je upućena našoj Ambasadi. Da nije samo zaključak Ambasade – zaključila je Turković, prenosi Stav

hayat.ba

drugi upravo čitaju