7 razloga zašto se baterija vašeg telefona brzo prazni

Ispraznite bateriju na mobitelu više je nego frustrirajuće, pogotovo kada ste vani i treba vam mobitel za poziv, SMS ili nešto treće.

Štoviše, vjerojatno se ponekad tako čini punite svoj telefon satimaa onda i on prazan vrlo brzo. Pitanje koje si tada vjerojatno postavljate je – “zašto se točno baterija brzo ispraznila“?

Ono što možda ne znate je da vam neke stvari mogu “pojesti” bateriju, a da toga niste ni svjesni. Ali ako preuzmete kontrolu nad njima, vaša baterija može trajati puno dulje. Naravno, uz uvjet da baterija nije”potrošeno“, odnosno njoj kapacitet nije osjetno pao. Tada ga jednostavno možete zamijeniti.

U nastavku teksta donosimo sedam najčešćih uzroka brzo ispuštanja baterije telefon.

1) Visoka svjetlina zaslona

7 razloga zašto vam se baterija telefona brzo prazni

Počet ćemo s jednim od očitih uzroka brzog pražnjenja baterije na vašem telefonu: svjetlina ekrana (engl. svjetlina).

Možda se čini prikladnim imati maksimum svjetlina zaslon, pogotovo kad ste vani, ali to ima veliki utjecaj na bateriju. Nadalje, držite telefon na maksimalnoj svjetlini dok koristite “svjetlo moda” dodatno prazni bateriju. Stoga, gdje je to moguće, smanjite svjetlinu zaslona na najmanju moguću mjeru kako biste uštedjeli dodatnu bateriju.

Također možete prilagoditi postavke svjetline vašeg telefona tako prilagoditi se vanjski svjetlo. To će omogućiti da zaslon potamni u okruženjima sa slabim osvjetljenjem i posvijetli u okruženjima gdje imate puno svjetla. Da biste to učinili, prvo ćete morati otići na postavke telefona, a zatim na odjeljak “Prikaz” ili “Zaslon i svjetlina” (ovisno o tome koristite li Android ili iOS telefon).

Ovdje ćete moći podesiti svjetlinu svog telefona, što će i biti dugoročno uštedjeti dovoljno baterije.

Ali zatamnjeni ekran nije uvijek prikladan, pogotovo ako imate oštećen vid. Dakle, što drugo možete učiniti umjesto zatamnjivanja zaslona?

Jedna alternativa je prebacivanje zaslona često korištenih aplikacija na “mračno moda” ili „tamni način rada”. Isto možete učiniti i na svom telefonu, odnosno unutar operativnog sustava koji koristite. Iznenadili biste se koliko ovo može uštedjeti trajanje baterije bez ugrožavanja svjetline.

2) Pozadinske aplikacije

7 razloga zašto vam se baterija telefona brzo prazni

Pozadina aplikacije oni u biti rade čak i kada ih ne koristite izravno. Primjeri uključuju VPN, antivirusni aplikacije, aplikacije Za zdravlje, kalendar… Ove aplikacije nadziru ili kontroliraju određene aspekte vašeg telefona bez vaše intervencije, što, iako je zgodno, značajno troši vašu bateriju.

Nadalje, vjerojatno vam ne treba puno aplikacija koje rade u pozadini. Pitanje je kako možete onemogućiti pozadina aplikacije?

Idite na postavke telefona i kliknite na Djevica Car (Android) ili Baterija (iPhone). Tada biste trebali vidjeti opciju optimizacija baterije koji će, ako se aktivira, zatvoriti sve nepotrebne pozadinske aplikacije. To bi vam moglo dobro uštedjeti bateriju, pa vrijedi razmisliti o tome. Budući da ćete time nešto izgubiti.

3) Slika u slici

7 razloga zašto vam se baterija telefona brzo prazni

Ako koristite YouTube Premija, Trzaj ili sličnu aplikaciju na svom telefonu, možda ste koristili “slika u slici” (engl. Slika u slici). To uključuje gledanje bilo kojeg videozapisa ili streama u malom okviru za gledanje na vašem zaslonu dok koristite druge aplikacije. Iako je ovo praktično, istovremeno korištenjem više primjena može vrlo brzo isprazniti bateriju vašeg telefona.

Kako biste onemogućili način rada slika u slici u odabranim aplikacijama, idite na postavke telefona i idite na odjeljak “Prijave“na Android ili “Općenito > Slika u slici“na iPhone.

Zatim kliknite na odabranu aplikaciju s ponuđenog popisa. Sada možete vidjeti dopuštenja i opće postavke dotične aplikacije. Ovdje ćete moći odabrati opciju Slika u slici (ako je primjenjivo na aplikaciju) i aktivirati ili deaktivirati je pomoću prekidača.

4) Povezani ste 24/7

7 razloga zašto vam se baterija telefona brzo prazni

Vjerojatno ima smisla držati svoj mobilni telefon povezanim Wi-Fi ili imate uključen “prijenos podataka” (Internet) cijeli dan. Ali može značajno isprazniti bateriju vašeg telefona jer stalno dobivate obavijesti, pozadina nadopune i mnogo više kada ih ne trebate.

Dok spavate, pravo je vrijeme da isključite Wi-Fi ako vam se mobitel ne puni, a treba vam što više baterije za sljedeći dan. Naravno, možete jednostavno prebaciti telefon na “Avion moda” (“način rada u zrakoplovu”) koji će to učiniti umjesto vas.

Što onda izgubio si je mogućnost prihodi poruka, poziva i sve takve obavijesti. Dakle, ne postoji “pravi odgovor” na ovu situaciju. No, činjenica je da mobilni telefon jako troši bateriju kada je stalno spojen na Wi-Fi ili internet.

Ako želite uštedjeti bateriju, povremeno ih isključite. Pogotovo ako putujete autobusom ili vlakom i prolazite kroz područje gdje ionako nema dobrog signala.

5) Stara baterija

7 razloga zašto vam se baterija telefona brzo prazni

Ponekad na vijek trajanja baterije vašeg telefona ne utječu aplikacije ili postavke telefon, već sam sama baterija. Kao i sa svime, telefoni stare, a kako mjeseci i godine prolaze, vaša baterija neće biti tako dobra kao što je bila. Nakon otprilike godinu ili dvije (ovisno o modelu telefona), vaša baterija više neće moći dosegnuti svoj limit Izvorna maksimum kapacitetšto može dovesti do brzog pražnjenja baterije.

Ponekad će vas telefon obavijestiti kada otkrije slabu bateriju, ali ponekad neće. Najčešći znak prazne baterije bez ikakve obavijesti općenito je kraće trajanje baterije. Dakle, što se može učiniti u vezi s tim?

Prva i najočitija opcija je zamjena baterije. To je obično daleko jeftinije od potpune zamjene pametnog telefona i može brzo i jednostavno riješiti problem brzog pražnjenja baterije. Cijene baterija će varirati ovisno o konkretnom telefonu koji imate, kao i o cijeni same usluge zamjene baterije.

Druga opcija, naravno, jest zamjena telefon, odnosno kupnja novog. Možda u trenutku kada ne samo da je baterija izgubila kapacitet, nego je cijeli telefon postao “zastario” i počeo biti spor. Onda je kupnja novog telefona vjerojatno “pametnija” opcija.

6) omogućeno “praćenje lokacije”.

7 razloga zašto vam se baterija telefona brzo prazni

Postoje brojne aplikacije koje mogu pratiti vašu lokaciju. Google Karte, Kresivo, Facebookitd.

Postoje tri mogućnosti koje zapravo imate, pitanje je koja vam je najprihvatljivija. Prije nego što prijeđemo na opcije, moramo reći da aplikacije koje stalno prate vašu lokaciju troše dobar dio baterije. Osim što je loš za bateriju, loš je i za vašu privatnost.

Ono što možete učiniti je:

  • Potpuno isključimjesto usluga” i nemojte dopustiti aplikacijama da prate vašu lokaciju
  • Ostavite sve kako je bilo i dopustiti aplikacije da koristiti tvoje mjesto
  • Pregledajte sve svoje aplikacije, odnosno sve aplikacije kojima ste dali dopuštenje za praćenje vaše lokacije. Preporučamo da dobar dio njih prebacite na posao gdje mjesto mogu slijediti samo dok su aplikacije aktivne.

Treća opcija je zapravo najbolja jer ako koristite Google Karte, dajete Googleu dopuštenje da prati vašu lokaciju dok je aplikacija aktivna. Kada ga isključite, nema potrebe da se vaša lokacija prati. Ista je stvar s Tinderom i Facebookom i svim ostalim aplikacijama koje zahtijevaju vašu lokaciju.

7) Velik broj obavijesti

7 razloga zašto vam se baterija telefona brzo prazni

Kada instalirate novu aplikaciju na svoj telefon, velike su šanse da će se aplikacija srušiti prvi put kada je pokrenete zamoliti te da joj daš dopuštenje za tebe šalje obavijesti. Također, postoji dobra šansa da ćete to odobriti.

Ali ne morate nužno primati obavijesti od svake aplikacije koju imate jer to može imati štetan učinak na trajanje baterije vašeg telefona. Dakle, možete deaktivirati obavijesti/obavijesti za određene aplikacije kako bi se smanjila potrošnja baterije.

Da biste to učinili, idite na postavke telefona i otvorite odjeljak “Obavijesti” ili “Obavijesti“. Ovdje ćete moći vidjeti postavke obavijesti za sve aplikacije instalirane na vašem telefonu.

Tamo možete promijeniti postavke obavijesti bilo koje aplikacije. Možete ih isključiti ili uključiti, ovisno o vašim željama i potrebama.

Napisao: Boris Plavljanić

Post 7 razloga zašto vam se baterija telefona brzo prazni pojavio se prvo na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

drugi upravo čitaju