7. MOSTARSKI POLUMARATON / LOVRIĆ: Nadamo se da ćemo i dogodine rasti

Sudionici sedmog po redu Mostar Run Weekenda (17./18. ožujka) su oduševljeni napustili Mostar, zbog odlične organizacije trkačke manifestacije koja iz godine u godinu bilježi progres.

Kompletan događaj je podignut na višu razinu, što je bilo vidljivo kroz veći angažman kompletne zajednice. To je nužno za rast ovako velike manifestacije koja je na ulice Mostara dovela preko 1.600 sudionika.

Konkretno, polumaratonska utrka je imala 803 finišera, a humanitarna Utrka građana na 4km njih 812.

 – Ispred Organizacijskog odbora smo nikad zadovoljniji napravljenim. Ovog puta se, sve ono čemu smo težili i zamišljali prethodnih godina, ostvarilo. Tome je uvelike pridonio angažman Grada Mostara gdje su se njihovi odjeli uključili, kako u samoj organizaciji i tehničkoj podršci, tako i u angažiranju škola i drugih organizacija koje su bile podrška trkačima uz trasu utrke. Također značajan doprinos je generalnih pokrovitelja MT Abraham Group i Eroneta koji su prepoznali priču i omogućili nam da idemo na viši nivo, govori ispred organizatora Franjo Lovrić.

7. MOSTARSKI POLUMARATON / LOVRIĆ: Nadamo se da ćemo i dogodine rasti

Mostarci ne lutaju previše već su sačuvali dosadašnje pozitivne strane manifestacije kao što je stručna Run konferencija ili staza polumaratona sa sedam mostova koja polako postaje tradicija ove utrke. Dodatni uloženi napori su se mogli vidjeti i na stazi zbog bolje atmosfere unutar samog grada gdje smo imali navijačke grupe i glazbenu podršku u fazama kad sama utrka postaje teža.

 – Posebno nas raduju dobri utisci i zadovoljstvo trkača koji su istakli startni paket i finišersku medalju, gdje su prvi put u Mostaru mogli gravirati svoje ime i istrčano vrijeme te na taj način ponijeti kući personaliziranu uspomenu iz Mostara. Posebno bih još istakao dolazak Saše Belovskog iz Run Czech, direktora SuperHalfs projekta. Zabavni program je upotpunio cijelu priču. Bilo je lijepo u tri kluba gdje su održani koncerti vidjeti zadovoljne trkače. Čak se i pobjednik Mostarskog polumaratona zabavljao sa svojim društvom u jednom od njih i to je ono što je ovoj godini dalo dodatni štih, smatra Lovrić.

Mostarci su sami sebi visoko postavili letvicu, pa će valjati uhvatiti dobar zalet za sljedeću godinu kako bi ponovili sličan događaj.

 – Nadamo se da ćemo i dogodine rasti. Mi nastavljamo dalje gurati ovu manifestaciju u dva smjera. Jedan je na lokalnoj razini gdje smo ove godine na humanitarnoj utrci imali rekordnih 700 prijavljenih trkača iz Mostara, a na polumaratonu rekordnih 200. Tako već možemo govoriti o ozbiljnoj trkačkoj sceni u Mostaru i nadamo se da će u idućim godinama taj broj sve više rasti. Drugi smjer se odnosi na rast na međunarodnoj sceni gdje očekujemo sve više trkača iz različitih zemalja svijeta. Ubuduće planiramo ulagati i doći do elitnih trkača na nekoj približno svjetskoj razini, zaključio je Franjo Lovrić.

Rekordne brojke

Sama činjenica da je polumaraton imao 803 finišera je također za respekt. Najbrojniji polumaraton prošle godine u Bosni i Hercegovini je bio Sarajevski sa 690 polumaratonaca. Ipak u godinama ranije (prije pandemije), Banjalučki i Sarajevski polumaraton su dosezali brojke od preko 1.000 polumaratonskih finišera, pa je ovo možda statistika koja Mostarcima ostaje za “prebaciti” u sljedećim godinama. U svakom slučaju ove godine je događaj imao rekordan broj finišera na obje distance (uz njih 812 na 4km), što svakako govori u korist prepoznavanja kvalitetnog posla od samih sudionika.

Piše: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba

The post 7. MOSTARSKI POLUMARATON / LOVRIĆ: Nadamo se da ćemo i dogodine rasti appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju