600.000 novih milionera u Sjedinjenim Državama

Prema najnovijem istraživanju, Sjedinjene Američke Države su u prošloj godini znatno nadmašile ostatak svijeta u stvaranju novih milionera, dodajući 600.000 novih milionera i postavljajući nove rekorde u bogatstvu.

Američka populacija milionera porasla je za 7,3% u 2023. godini na 7,5 miliona ljudi, prema izvještaju Capgeminija.

Ukupno bogatstvo koje posjeduju poraslo je na 26,1 bilion dolara, što je povećanje od 7% u odnosu na 2022. godinu.

Capgemini definiše milionere kao osobe sa investibilnom imovinom od 1 milion dolara ili više, ne uključujući primarnu nekretninu, kolekcionarske predmete ili trajna dobra.

Iako su kamatne stope i dalje visoke, dionice su se oporavile krajem 2023. godine, uz trilione dolara državne potrošnje i stimulacije koje i dalje pokreću američku mašineriju za stvaranje bogatstva.

Najbrži rast bogatstva događa se u vrhu ljestvice bogatstva. Broj Amerikanaca sa neto vrijednošću od 30 miliona dolara ili više porastao je za 7,5% u 2023. godini na 100.000, dok je njihovo bogatstvo poraslo na 7,4 biliona dolara.

Na globalnom nivou, pojedinci sa ultra-visokim neto vrijednostima čine 1% populacije milionera, ali drže čak 34% ukupnog bogatstva, što ukazuje na rastuću koncentraciju bogatstva čak i među bogatima.

Pitanje je da li će se trend stvaranja bogatstva nastaviti u narednom periodu, s obzirom na globalne konflikte, izbore, kamatne stope i moguće usporavanje ekonomije, izjavio je Elias Ghanem, globalni direktor istraživačkog instituta za finansijske usluge u Capgeminiju.

„Prošla decenija bila je izuzetna,” rekao je Ghanem. “Sada se suočavamo sa inflacijom, mogućom recesijom, geopolitičkim problemima i izborima. Okolnosti su potpuno drugačije.”

U globalnom kontekstu, slika bogatstva je raznolikija nego u SAD. Broj milionera širom svijeta porastao je za 5,1% prošle godine, na 22,8 miliona, kako navodi izvještaj. Njihovo ukupno bogatstvo dostiglo je rekordnih 86,8 biliona dolara.

Pored Sjeverne Amerike, Azijsko-pacifička regija zabilježila je najveći rast milionera od 4,8%, dok su Evropa, Latinska Amerika, Bliski istok i Afrika također imali poraste, iako manje.

Ghanem ističe da su SAD ponovo dominantne, iako je Azija prethodno nadmašila milionersku populaciju i rast u Sjevernoj Americi prije pandemije Covid-19.

Kada je riječ o njihovim investicijama, bogati preusmjeravaju svoj kapital sa sigurnijih investicija ka rizičnijim, što se vidi u izvještaju. Njihovi ulozi u gotovini su smanjeni s 34% na početku 2023. na 25% u januaru, što znači da počinju da investiraju novac.

Ulaganja u fiksni prihod povećana su sa 15% na 20%, dok su ulaganja u nekretnine porasla sa 15% na 19%. Ulaganja u dionice su smanjena na 21%, što je najniži nivo u više od 20 godina. Dok su glavni indeksi dionica ostvarili dobre rezultate ove godine – S&P 500 sa dosadašnjih 12% i Nasdaq Composite sa rastom od 14% – bogati investitori su oprezni pred tržištem vođenim tehnološkim dionicama.

Ghanem smatra da će alternative, posebno privatni kapital i privatni krediti, dobiti najveći priliv od bogatih investitora ove godine. Prema studiji, dvije trećine milionera planira da više ulaže u privatni kapital 2024. godine.

„Sve je ciklično i budući da privatni kapital trenutno nije u dobrom položaju, to predstavlja priliku,” rekao je on. “Investitori smatraju da je ulaganje sada, kada je jeftinije, dobar dugoročni potez.”

S obzirom na rastuće bogatstvo i populaciju bogatih, upravljanje njihovim kapitalom postaje sve važnije. Ghanem ističe da će pobjednici biti oni koji najbolje usluže klijente sa ultra-visokim neto vrijednostima, tj. one koji vrijede 30 miliona dolara ili više. Prema Capgeminiju, ultra-bogati će biti najbrže rastuća baza klijenata ali i najprofitabilnija.

Ipak, privlačenje i zadržavanje ultra-bogatih klijenata je izazovno. Prema istraživanju, ultra-bogati imaju u prosjeku sedam odnosa za upravljanje bogatstvom, u poređenju sa tri u 2020. godini. Više od tri četvrtine ultra-bogatih planira da promijeni primarnu firmu za upravljanje bogatstvom 2024. godine.

Ghanem ističe da je ključna strategija za kompanije koje žele privući više ultra-bogatih klijenata u boljem razumijevanju njihovih potreba. Sve više se očekuje od firmi da pruže dodatne usluge kao što su planiranje nasljedstva, poreski savjeti, koncijerž usluge i pristup privatnim poslovima, kako bi privukle ultra-bogate klijente.

On ističe i da kompanije za upravljanje bogatstvom moraju da se suoče sa konkurencijom porodičnih kancelarija i privatnih investicijskih ogranaka bogatih porodica. Više od polovine ultra-bogatih investitora planira da osnuje porodične kancelarije, smatrajući da one pružaju bolju privatnost, personalizaciju i nezavisnost.

Umjesto da se takmiče sa porodičnim kancelarijama, kompanije za upravljanje bogatstvom trebaju postati bolji partneri pružajući širok spektar finansijskih i nefinansijskih proizvoda, ističe Ghanem. Firme koje mogu ponuditi globalne savjete, kreditiranje, savjete o načinu života, praćenje portfelja, nekretnine, savjete o putovanjima i zdravstvu, te obrazovanje nove generacije, imaju veće šanse za uspjeh.

„Morate ponuditi kompletan ekosistem,” zaključio je on.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}
Izvor: ( investitor.me / Javno.ba )

drugi upravo čitaju