6 stvari za koje se ne koristi ChatGPT

6 stvari za koje ne smijete koristiti ChatGPT – Uvod

Napomena: iako je ChatGPT prilično moćan alat pokretan umjetnom inteligencijom koji može generirati koherentne i relevantne odgovore, on ima ograničenja. Međutim, ovo nije siguran kanal za osjetljive informacije, nije pouzdan izvor pravnih ili medicinskih savjeta i ni na koji način nije zamjena za ljudsko odlučivanje ili stručnu podršku u pitanjima kao što je mentalno zdravlje, nije konačan izvor istine i nije točan alat za složenu matematiku.

ChatGPT je nevjerojatno moćan alat. Međutim, kao i svaki alat, važno je razumjeti njegova ograničenja i koristiti ga odgovorno. U nastavku ćemo govoriti više o stvarima za koje ne biste trebali koristiti ChatGPT.

Najbolji laptop za 1000 eura

Prvo, ne može pristupiti podacima u stvarnom vremenu ili osobnim podacima, osim ako to nije eksplicitno navedeno tijekom razgovora ili ako ste omogućili ChatGPT dodatke. Bez omogućenog pregledavanja, za koje je potreban ChatGPT Plus, generira odgovore na temelju obrazaca i informacija koje je naučio tijekom svoje “obuke”, koja uključuje raznolik niz online tekstova, do kraja obuke u rujnu 2021. Ali ChatGPT ne ” znati” i ne može razumjeti stvari kao ljudi.

6 stvari za koje ne smijete koristiti chatgpt

Nemojte koristiti ChatGPT s povjerljivim informacijama

Zbog svog dizajna i načina na koji funkcionira, ChatGPT nije siguran kanal za dijeljenje ili rukovanje osjetljivim informacijama. To uključuje financijske podatke, lozinke, osobne podatke ili povjerljive podatke.

Nedavno je OpenAI dodao novu vrstu “anonimnog” načina kako bi spriječio pohranjivanje ili korištenje vaših razgovora za buduću obuku, ali samo vi možete odlučiti hoćete li u to vjerovati ili ne. Neke tvrtke, poput Samsunga, već su zabranile svojim zaposlenicima korištenje ChatGPT-a u poslovne svrhe, zbog curenja podataka.

Nemojte koristiti ChatGPT za traženje liječničkog savjeta ili pravne pomoći

ChatGPT nije certificiran i ne može pružiti točne ili provjerene pravne ili medicinske savjete. Njegovi se odgovori temelje na obrascima i informacijama dostupnim u podacima na kojima se “trenira”. Ne može razumjeti nijanse i specifičnosti pojedinačnih pravnih ili medicinskih slučajeva. Iako može pružiti općenite informacije o pravnim ili medicinskim temama, uvijek se trebate obratiti kvalificiranom stručnjaku za takav savjet.

GPT je obećavajuća tehnologija koja definitivno ima potencijal za obavljanje legitimnih medicinskih dijagnoza, ali to će biti u obliku specijaliziranih, certificiranih zdravstvenih sustava, koji se temelje na sposobnostima umjetne inteligencije. To nije ChatGPT proizvod opće namjene koji je dostupan javnosti.

openai-chatgpt-ios-aplikacija

Ne dopustite da ChatGPT donosi odluke za vas ili za vas

ChatGPT može pružiti informacije, predložiti opcije, pa čak i simulirati procese donošenja odluka temeljene na upitima. No važno je zapamtiti da umjetna inteligencija ne razumije implikacije svojih rezultata u stvarnom svijetu. Ne može uzeti u obzir sve ljudske aspekte uključene u donošenje odluka, kao što su osjećaji, etika, moral ili osobne vrijednosti.

Stoga, iako može biti koristan alat za razmišljanje ili istraživanje ideja, ljudi bi uvijek trebali biti ti koji donose konačne odluke. Ovo posebno vrijedi za ChatGPT 3.5, koji je zadani ChatGPT model i jedini dostupan besplatnim korisnicima. GPT 3.5 ima značajno lošiju sposobnost zaključivanja od GPT 4.

*Koja je razlika između GPT 3.5 i GPT 4.0?

GPT 3.5 je, kao što ime govori, neka vrsta mosta između GPT-3 i GPT-4. OpenAI nije bio previše otvoren oko toga što GPT 3.5 čini boljim od GPT 3, ali čini se da su glavni ciljevi bili povećati brzinu modela i možda najvažnije smanjiti troškove njegovog rada.

Zanimljivo, ono što je OpenAI učinio dostupnim korisnicima nije jezgra GPT 3.5, već nekoliko specijaliziranih izdanaka. Na primjer, GPT 3.5 Turbo je verzija koja je fino podešena posebno za potrebe chata, iako općenito može raditi sve druge stvari koje može raditi GPT 3.5.

chatgpt

Što je GPT-4?

GPT-4 pojavio se kao njihov najnapredniji jezični model koji nudi sigurnije i učinkovitije odgovore. Ovaj najsuvremeniji multimodalni sustav prihvaća i tekstualne i slikovne ulaze i generira tekstualne izlaze, pokazujući performanse na ljudskoj razini na nizu profesionalnih i akademskih mjerila. Kada se uspoređuju GPT-3 i GPT-4, razlika u njihovim mogućnostima je upečatljiva.

GPT-4 ima poboljšanu pouzdanost, kreativnost i suradnju, kao i veću sposobnost obrade nijansiranih uputa. Ovo označava značajan napredak u odnosu na već impresivan GPT-3, koji je često pravio logičke i druge pogreške u “razmišljanju” o složenijim upitima koje bi korisnici mogli poslati ChatGPT-u.

Druga ključna razlika između ova dva modela leži u njihovoj veličini. GPT-3 se može pohvaliti s nevjerojatnih 175 milijardi parametara, dok GPT-4 ide korak dalje s 1 trilijun parametara.

Glavna razlika između GPT-3.5 i GPT-4

Kada je u pitanju GPT-3 u usporedbi s GPT-4, ključna razlika leži u veličinama njihovih modela i podacima o “treningu”. GPT-4 ima mnogo veću veličinu modela, što znači da se može nositi sa složenijim zadacima i generirati točnije odgovore. To se događa zahvaljujući njegovom opsežnijem skupu podataka za obuku, koji mu daje širu bazu znanja i poboljšano razumijevanje konteksta.

GPT-4 je bolje opremljen za rukovanje duljim tekstualnim odlomcima, održavanje koherentnosti i generiranje kontekstualno relevantnih odgovora. Iz tog razloga, to je nevjerojatno moćan alat za aplikacije za razumijevanje prirodnog jezika. Toliko je složen da neki Microsoftovi istraživači misle da pokazuje “Iskre opće umjetne inteligencije” ili AGI.

Ali i ovdje postoji nedostatak, kao i kod svake vrhunske tehnologije. Značajan napredak u GPT-4 dolazi po cijenu povećanih zahtjeva za računalnom snagom. To ga čini manje dostupnim manjim organizacijama ili individualnim programerima, koji vjerojatno nemaju toliku računalnu snagu, odnosno nemaju tako moćna računala. Osim toga, veća potražnja za resursima također dovodi do veće potrošnje energije tijekom ChatGPT procesa “obuke”.

Kada koristiti GPT-3.5, a kada GPT-4?

Bilo da gradite vlastitu aplikaciju temeljenu na GPT-u ili koristite ChatGPT i imate izbor između GPT 3.5 i 4, postoje neki slučajevi upotrebe u kojima je GPT 3.5, unatoč tome što je objektivno inferioran GPT-4, bolji izbor za korištenje. Evo o čemu se radi:

  • Ako ste ograničeni u pogledu računalne snage, odnosno ako vaše računalo ima slabije performanse, GPT 3.5 je puno bolji i praktičniji za korištenje.
  • Iako je manje vjerojatno da će GPT-4 “izmišljati”, odnosno činiti činjenične pogreške nego GPT 3.5, čovjeku je potrebno isto toliko vremena da provjeri činjenice i uredi tekst. Dakle, ako je brzina prioritet, stariji model bi mogao biti bolji izbor.

Ali postoje i situacije kada je ipak bolje koristiti GPT-4. Ovo su situacije:

  • Ako trebate GPT za bilo što što zahtijeva složeno rezoniranje, bolje je da koristite GPT-4.
  • Ako trebate GPT za obradu više od 3000 riječi odjednom, morat ćete koristiti GPT-4.

S vremenom, kako računalne komponente budu postajale pristupačnije, kako cjenovno tako i količinski, tipovima i tipovima komponenti, dok GPT-4 i njegovi nasljednici postaju sve učinkovitiji, dorađeniji i dorađeniji, vjerojatno će GPT-4 s vremenom potpuno zamijeniti GPT 3.5, u svakoj situaciji. Do tada ćete morati odabrati model koji najbolje odgovara onome što trebate, kao i računalne komponente koje se nalaze u vašem računalu, jer obrada podataka uvelike ovisi o brzini i snazi ​​korisničkog računala.

chatgpt malware

Iako ChatGPT može dati prilično dobre odgovore, nemojte ga koristiti kao izvor kojemu biste trebali imati apsolutno povjerenje

Unatoč činjenici da je ChatGPT kao alat “uvježban” na temelju ogromne količine informacija i iako vrlo često daje točne odgovore, treba imati na umu da ChatGPT ne treba uzimati kao pouzdan izvor podataka i informacija .

Osim toga, alat ne može provjeriti informacije ili činjenice u stvarnom vremenu. Stoga bi sve informacije primljene od ChatGPT-a trebale biti unakrsno provjerene, s pouzdanim i mjerodavnim izvorima, posebno u vezi s važnim pitanjima kao što su vijesti, pitanja vezana uz znanost, medicinu, zdravlje ili povijesne događaje.

ChatGPT također, budući da je ipak umjetna inteligencija, ima tendenciju davanja odgovora koji su u najboljem slučaju djelomično istiniti. Ovo je još jedan razlog zašto ne biste trebali uzeti ChatGPT kao pouzdan izvor informacija.

ChatGPT nije terapeut i nije savjetnik

Iako AI tehnologije poput ChatGPT-a mogu simulirati empatične odgovore i ponuditi općenite savjete, one nisu zamjena za profesionalnu podršku. To se posebno odnosi na segment mentalnog zdravlja. ChatGPT ne može razumjeti niti obraditi ljudske emocije.

Umjetna inteligencija nikada neće i ne može zamijeniti nijansirano razumijevanje, emocionalnu rezonancu i etičke smjernice svojstvene pravim ljudskim terapeutima. Za ozbiljne emocionalne ili psihološke probleme uvijek potražite pomoć ovlaštenog stručnjaka za mentalno zdravlje.

Nemojte koristiti ChatGPT za rješavanje matematičkih problema i problema

Na prvi pogled može se činiti da bi alat poput ChatGPT-a mogao pomoći u stvarima poput rješavanja domaće zadaće iz matematike.

Međutim, ono što je jako važno ovdje reći je da je jača strana ChatGPT-a jezik, a ne matematika. Unatoč golemoj količini podataka koje dobiva tijekom “treninga” ili “učenja”, njegova sposobnost preciznog izvođenja složenih matematičkih operacija ili rješavanja složenih problema prilično je ograničena.

Iako je ChatGPT impresivan alat sa širokim rasponom primjena, ključno je razumjeti njegova ograničenja. Odgovorno korištenje ovog alata pomoći će osigurati da služi kao korisna pomoć, a ne obmanjujući ili potencijalno štetan izvor informacija.

Preporuka:

Kako izbrisati facebook profil 100% DETALJNE UPUTE

Što je pasivni prihod i kako ga ostvariti

Najbolji pristupačni Android telefoni 2023

82 najbolje poslovne ideje za dodatni prihod

Je li moguće zaraditi novac na internetu – 8 najboljih ideja!

Slobodni rad od kuće – 5 stvari koje trebate znati!

Kako preuzeti YouTube videozapis u 5 koraka (provjereno)

nodejs.rs

drugi upravo čitaju