5 investitora koji su najviše zaradili od krize

Oni su najviše zaradili od krize. Pametni investitori znaju kada treba iskoristiti prave prilike.

Autorstvo poziva da kupujete kada su svi u panici pripisuje se mnogim investitorima ali je ulaganje tokom tržišnih turbulencija ipak mnogo lakše za reći nego učiniti.

Ipak, postoje određeni pojedinci koji se vrlo nose tokom finansijske i ekonomske krize a Investopedia nam donosi izbor pet ulagača koji su pokazali izvanredan talenat ulažući velike svote novca tokom kreditne krize koja je mnoge učesnike na tržištu jednostavno paralizovala.

Finansijska kriza 2008.-2009. dovela je do pada tržišta, izbrisavši trilione dolara bogatstva širom svijeta.

Pametni ulagači prepoznali su jedinstvenu priliku za kupovinu dionica mnogih kompanija koje su se prodavale uz velike popuste.

S obzirom da su se tržišta u međuvremenu oporavila od velike recesije, ulagači su ostvarili ogromne dobitke od svojih asertivnih manevara. Evo pet najvećih dobitnika ekonomskog sunovrata:

Voren Bafet

U oktobru 2008, Voren Bafet objavio je članak u The New York Timesu izjavljujući da je kupovao američke dionice tokom pada dioničkog kapitala uzrokovanog kreditnom krizom koja je uveliko počela. Njegovo izvođenje kupovanja kada je “krv na ulicama” je “biti uplašen kada su drugi pohlepni, i biti pohlepan kada se drugi plaše.”

Bafet je bio posebno vješt tokom kreditnog debakla. Njegove investicije uključivale su kupovinu trajnih povlašćenih dionica u iznosu od 5 milijardi dolara u Goldman Sachsu, koje su mu plaćale kamatu od 10%, a takođe su uključivale i jamstva za kupovinu dodatnih Goldmanovih dionica. Goldman je takođe imao opciju otkupa hartija od vrijednosti uz premiju od 10%. Ovaj sporazum sklopljen je između Bafeta 2008. Banka je, tri godine kasnije, na kraju otkupila dionice.

Bafet je učinio isto s General Electric-om, kupivši 3 milijarde dolara trajnih povlašćenih dionica s kamatnom stopom od 10%, koje se mogu otkupiti u tri godine uz premiju od 10%. 3 Takođe je kupio milijarde konvertibilnih povlašćenih dionica u Swiss Re i Dow Chemicalu, a za sve je bila potrebna likvidnost kako bi ih izdržali kroz burnu kreditnu krizu. Kao rezultat toga, Bafet je zaradio milijarde za sebe, ali je pomogao i ovim i drugim američkim kompanijama da se uspješno izbore kroz veoma teško razdoblje.

Džon Polson

Upravnik hedge fonda Džon Polson proslavio se tokom kreditne krize zbog spektakularne opklade protiv američkog tržišta nekretnina. Ova pravovremena opklada donijela je njegovoj kompaniji, Paulson & Co, 20 milijardi dolara profita tokom krize. Brzo je “promijenio brzinu” 2009, kako bi se kladio na kasniji oporavak i uspostavio poziciju od više milijardi dolara u Bank of America, kao i oko dva miliona dionica u Goldman Sachsu. U to vrijeme se kladio i na zlato a pamte se njegova masivna ulaganja u dionice Citigroupa, JP Morgan Chase-a i nekoliko drugih financijskih institucija.

Polsonovi ukupni prinos hedge fondova u 2009. bio je pristojan, ali je ostvario velike dobitke u velikim bankama u koje je ulagao. Slava koju je stekao tokom kreditne krize takođe je pomogla gomilanju milijardi dolara vrijedne dodatne imovine i unosne naknade za upravljanje investicijama i za njega lično i za njegovu kompaniju.

Džejmi Dajmon

Iako nije tipičan investitor, Džejmi Dajmon koristio je strah u svoju korist tokom kreditne krize, ostvarivši ogromne dobitke za JP Morgan. Na vrhuncu finansijske krize, Dajmon je iskoristio snagu bilansa svoje banke da kupi Bear Stearns i Washington Mutual, dvije finansijske institucije dovedene u propast golemim opkladama na stambene zgrade u SAD-u. JP Morgan je kupio Bear Stearns za 10 dolara po dionici, ili otprilike 15% njegove vrijednosti od početka marta 2008. U septembru te godine kupio je i WaMu. Kupovna cijena je takođe bila djelić vrijednosti WaMu-a ranije tokom godine. S najnižih vrijednosti u martu 2009, dionice JP Morgana su se više nego utrostručile u narednih 10 godina i učinile su dioničare i njegovog glavnog direktora prilično bogatim.

Ben Bernanke

Poput Dajmona, Ben Bernanke nije pojedinačni investitor. No, kao čelnik Federalnih rezervi (Fed), bio je na čelu onoga što se pokazalo kao vitalno razdoblje za Fed. Fed-ove akcije su navodno preduzete kako bi zaštitile i SAD i globalne finansijske sisteme od sloma, ali hrabra akcija suočena s neizvjesnošću dobro je došla za Fed i osnovne poreske obveznike.

Članak iz 2011. detaljno opisuje da je profit u Fed-u iznosio 82 milijarde dolara u 2010. To uključuje otprilike 3,5 milijardi dolara dobijenih od kupovine imovine Bear Stearns, AIG, 45 milijardi dolara povrata na 1 bilion dolara u kupovini hipotekarnih hartija od vrijednosti (MBS) i 26 milijardi dolara od držanja državnog duga. Bilans Fed-a se utrostručio s procijenjenih 800 milijardi dolara iz 2007. kako bi apsorbovao depresiju u finansijskom sistemu, no čini se da je dobro funkcionisala u smislu dobiti kada su se uslovi vratili na normalu.

Karl Ajkan

On je još jedan legendarni ulagač u fond sa bogatim iskustvom u ulaganju u hartije od vrijednosti i imovinu koja je poljuljana tokom krize. Njegova stručnost je u kupovini akcija, a posebno kockarskih kompanija. U prošlosti je tokom finansijskih poteškoća stekao tri objekta za igre u Las Vegasu i prodao ih uz veliku zaradu kada su se uslovi u industriji poboljšali.

Kako bi dokazao da poznaje tržišne vrhunce i padove, prodao je tri nekretnine 2007. za otprilike 1,3 milijarde dolara – višestruko više nego što ih je kupio. Ponovo je započeo pregovore tokom kreditne krize i uspio je da osigura nekretninu Fontainebleaua u Vegasu u stečaju za približno 155 miliona dolara, ili oko 4% procijenjenih troškova izgradnje nekretnine. Ajkan je 2017. godine prodao nedovršenu nekretninu za gotovo 600 miliona dolara dvjema investicionim kompanijama, što je gotovo četiri puta više od prvobitne investicije.

investitor.me

drugi upravo čitaju