8 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

11 odličnih savjeta kako riješiti nesuglasice u braku bez galame

Ako mislite da ignorisanje svađe i guranje riječi pod tepih stvara skladan odnos varate se. Svađa s partnerom itekako može imati mnogo koristi za vaš odnos sve dok vi i vaša voljena osoba to činite na konstruktivan način pun ljubavi.

Svađa je uobičajena pojava u odnosima, a kako biste o problemu normalno razgovarali i riješili ga na najbolji mogući način ove savjete biste trebali slijediti:

1. Zakažite vrijeme i mjesto za razgovor o problemima

Sadržaj članka

Ako osjećate da se stvari počinju zahuktavati, trebali biste odabrati trenutak i mjesto za razgovor o problemu. Iznesite svoje probleme i normalno pričajte o njima. Nemojte povisivati ton niti svaki razgovor pretvoriti u bijesno i ljutito vikanje.

2. Provjerite jesu li vaše osnovne potrebe zadovoljene

Prvo provjerite jeste li spremni za razgovaranje ili konstruktivnu svađu. Svađa s voljenom osobom je izuzetno teška stvar na koju moramo biti spremni. Zato stručnjaci savjetuju ljudima da se pobrinu da im osnovne potrebe, kao što su hrana, voda, zrak i san, budu zadovoljene prije nego što prođu kroz težak razgovor.

3. Držite se teme i ne spominjite prošlost

Tokom svađe postoji vjerovatnost da ćete iznijeti greške iz prošlosti i skrenuti temu na druge probleme o kojima ste planirali pričati kasnije. Ali to samo pogoršava situaciju jer trebate rješavati jednu po jednu stvar. Umjesto toga, držite se teme i razgovarajte o trenutnoj situaciji, a nakon što riješite prvi problem, možete se pozabaviti drugim u različitim okolnostima.

4. Pažljivo slušajte prije nego nešto kažete

Kada partner kaže nešto s čime se ne slažete, vjerovatno ćete odmah nešto uzvratiti. Ali najbolje je slušati dok vaš partner ne prestane govoriti. Time mu pokazujete poštovanje, spremnost na suradnju, i što je najvažnije, čin slušanja partnera. Takođe, zapamtite da im i pravilan govor tijela može otkriti slušate li ih ili ne.

5. Nemojte okrivljavati drugog

Jedna laka, ali vrlo učinkovita tehnika je korištenje “ja” umjesto “ti”. Drugim riječima, reći: “Nisi došao na rođendan mog prijatelja” puno je drugačije nego reći: “Bila sam tužna jer nisi bio na rođendanu od prijatelja”. To pomaže da podijelite svoje osjećaje bez da ikoga okrivite.

6. Izbjegavajte “uvijek” i “nikad”

Jednom kada neko počne koristiti riječi, poput “uvijek” i “nikad”, automatski preuveličava situaciju, tjerajući drugu osobu na obranu. Ova se situacija može izbjeći ako se usredotočite na to da mirno podijelite svoje osjećaje ili možda koristite manje agresivne riječi, poput “povremeno”.

7. Učinite svoju kritiku konstruktivnom

Kritika je normalan dio veze jer osoba ispred vas može imati mnogo mana i neka neprihvatljiva ponašanja. Međutim, kada svoje frustracije izražavate oštrim verbalnim napadima, partneru oduzimate samopoštovanje i stvarate emocionalnu distancu između vas dvoje.

Umjesto toga, komunicirajte na prijateljski način koji se usredotočuje na samo ponašanje, a ne na osobu ispred vas.

8. Budite svjesni svojih emocija

Svađe su teške i ako ne naučimo kontrolirati svoje emocije u teškim vremenima, mogli bismo razoriti vezu i odnos. Moramo naučiti kontrolisati svoje emocije i biti ih svjesni, posebno u teškim trenutcima. Zbog toga je meditacija jako hvaljena među stručnjacima za odnose.

9. Uzmite pauzu ako vam treba

Stvari mogu brzo eskalirati usred svađe, a ponekad netko od vas može doći do tačke ključanja koja bi mogla dovesti do prozivanja, uvreda ili čak nasilja. U tom slučaju, najbolje je uzeti pauzu od rasprave kako bi se ohladili i riješili sukob na pristojan način. Stručnjaci kažu da pauza ne bi trebala biti duža od 24 sata, inače će se stvari jednostavno gurnuti pod tepih.

10. Zapamtite da ste u istom timu

Kada odlučite biti s nekim, ostavljate svoj ego po strani kada rješavate probleme, što znači da se zapravo ne fokusirate na to ko je u pravu, a ko u krivu, već oboje zajedno radite na rješavanju problema. Sve postaje bolje kada priznate da ste suigrači, a ne neprijatelji.

11. Postavite međusobna pravila za svoje argumente

Nakon nekoliko svađa, počinjemo učiti razumjeti jedni druge i poštivati granice jedni drugih. Na primjer, vaš partner možda ne voli da ga se prekida ili da neko odlazi usred svađe, a vi mrzite da vas stalno okrivljuju. Sljedeći put ćete oboje izbjegavati ta štetna ponašanja i postaviti pravila o tome kako želite razgovarati o stvarima, piše Brightside.

Žene.ba

11 odličnih savjeta kako riješiti nesuglasice u braku bez galame Žene.ba.

zene.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa