10 lekcija koje želim da moje kćerke nauče prije nego što bude prekasno

Kao majka dvije djevojčice, postoje mnogobrojne stvari zbog kojih mi je teško noću zaspati. Naš svijet postaje manji i sve više izvještačen, smanjujući šanse djeci da nauče životne lekcije koje su im od tako suštinskog značaja. Ako djeca ne usvoje te lekcije sama, moja je odgovornost da im prenesem što više mudrosti, dok još mogu. Sledećih deset lekcija želim da moje kćerke nauče prije nego što bude prekasno.

 

10 lekcija koje želim da moje kćerke nauče prije nego što bude prekasno

  • Budite zadovoljne. Živimo u eri instant zadovoljstva, sa najnovijim modelima mobilnih telefona i odjeće, a što postaje način na koji se prikazujemo okolini. Učenje da budu zadovoljna onim što imaju pomoći će djeci kako budu rasla. Neće uvijek dobiti ono što žele, a to je sasvim u redu.
  • U redu je da pravimo greške. Svako, bez obzira koliko je savršen, pravio je i pravi greške, čak i vaša majka. Greške su dio odrastanja. Ono što je važno je da učite iz njih.
  • Život nije lak. Ko god je nešto postigao u životu bio je veoma odlučan i nije očekivao da će bilo šta dobiti “na lijepe oči”. Jedini način da dobijete ono što želite jeste da se potrudite.
  • Izgledate odlično. Bićete podložne pritiscima da izgledate na određen način. Biće ljudi koji će vas osuđivati zbog vašeg tijela. Govoriće da ste debele ili mršave, u zavisnosti od njihove percepcije. Sve dok ste zdrave, njihovo mišljenje nije bitno. Bitno je kako se osjećate u svom tijelu.
  • Dobrota je ključni faktor. Čak i u situacijama u kojima imate potpuno pravo da budete neljubazne, održavanje ličnog stava prema samoj situaciji pomoći će vam da se definišete. Da budete drugačije od drugih. Da budete dobroćudne.
  • Naučite da prihvatate promjene. U životu, samo jedna stvar je konstantna, a to su promjene. Što prije prihvatite tu činjenicu, prije ćete biti srećnije. Promjena može da se koristi kao gorivno, da vam pomogne da rastete i postanete ono što ste oduvijek željele biti.
  • Postavite ciljeve i radite ka njihovom ostvarivanju. Bilo da je u pitanju lični ili profesionalni život, nemojte se bojati da postavljate visoke ciljeve. Kada odlučite čemu težite, pobrinite se da se trudite da ostvarite zacrtano pa čak ako to znači da trebate koračati malim koracima.
  • Vaša imovina i vaša vrijednost različite su stvari. Skupa odjeća, najnoviji elektronski uređaji ili skupi automobil nisu odgovori na životna pitanja i probleme. Stvari koje posjedujete ili novac koji zarađujete nije ono što treba da definiše vašu vrijednost. Te stvari su prolazne. Ono što traje je vaš karakter, vaše veze s ljudima i vaše samopoštovanje.
  • Ljubav nije kao u filmovima. Znate sve one bajke u kojima princ i princeza žive srećno do kraja života? To ne funkcioniše uvijek tako. Veze treba njegovati. Kompromis i razumijevanje srž su srećnih porodica.
  • Ja sam uvijek tu za vas. Bez obzira da li živite u komšiluku ili u drugoj zemlji, ako osjećate da ste napravile neku grešku i ako želite razgovarati, ja sam uvijek tu. Kćerke su dragocjeni poklon; čini se da odrastaju mnogo brže od dječaka. Život može biti pun uspona i padova; ne postoji način da predvidite šta će se desiti pa da pokušate da se pripremite za to. Zbog toga se nadam da će vam ove male lekcije pomoći kada vam to bude bilo najpotrebnije.

Autor: minimagazin.info

www.minimagazin.info

drugi upravo čitaju