29 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

UBIJALI I TRUDNICE: DESET ARGENTINSKIH ČASNIKA OSUĐENO NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZA ZLOČINE U VRIJEME DIKTATURE

Zločini su počinjeni u vojnom kompleksu u Campo de Mayo nad 350 osoba, među kojima je bilo i trudnica i zaposlenika njemačke multinacionalne firme Mercedes Benz.

Optuženi su čitanje jednoglasne presude pratili putem videoveze dok je dvorana sudnice bila puna osoba bliskih žrtvama i članovima organizacija za ljudska prava.

Među 350 žrtava bilo je 14 trudnica kojima su djeca oteta odmah nakon rođenja. U Campo de Mayo postojalo je tajno porodilište gdje su zarobljene trudnice rađale u nehumanim uvjetima, a nakon toga nestajale.

Među žrtvama bili su i brojni radnici i sindikalni povjerenici tvornica smještenih u industrijskoj zoni na sjeveru Buenos Airesa, među kojima i zaposlenici tvornica automobila Mercedes Benz i američkog Forda.

AFP
-

Sudski proces počeo je 2019. godine i u velikoj je mjeri održan na daljinu zbog pandemije covida 19.

Na početku procesa bilo je 22 optuženih, ali dvoje ih je umrlo tokom suđenja. Većina je već osuđena u drugim procesima za zločine protiv čovječnosti.

Bivši general Santiago Riveros, 98, najviši je časnik osuđen u srijedu na doživotni zatvor. Riveros je u ponedjeljak osuđen na još jednu kaznu doživotnog zatvora, uz još trojicu vojnika, zbog “letova smrti”, odnosno bacanja u more drogiranih zarobljenika iz aviona koji su polijetali iz vojnog kompleksa Campo de Mayo.

Bivši predsjednik vojne hunte Reynaldo Bignone, nekadašnji komandant te kasarne, koji je umro 2018. godine, već je osuđen za zločine koji su tamo počinjeni.

Nakon poništenja zakona o oprostu 2006. godine, doneseno je 278 presuda za zločine protiv čovječnosti počinjene u cijeloj zemlji, a kojima je osuđeno 1070 osoba, među kojima mnogi na doživotni zatvor, javlja Hina.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa