-1.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

TRIDESETA GODIŠNJICA 3. KORPUSA ARBIH OBILJEŽENA OTKRIVANJEM SPOMENIKA U RATU POGINULIM POLICAJCIMA

Organizator manifestacije bio je Savez ratnih vojnih invalida s temeljnim boračkim organizacijama Zeničko-dobojskog kantona, a predsjednik SRVI ZDK-a Jusuf Rakman istakao je kako su ovakve manifestacije “sjećanje i podsjećanje, ali su ujedno i opomena”.

  • Mi najbolje znamo šta je bilo od 1992.-1995. godine, šta smo sve prošli i kakva iskušenja smo imali, kakve smo muke prebrodili pa sam uvjeren da znamo kako ćemo nastaviti dalje baštiniti i braniti stečene tekovine i vrijednosti. Od nas se to s pravom i očekuje pa nikada ne smijemo iznevjeriti mlade naraštaje, koji su nada naše budućnosti – poručio je Rakman.
TRIDESETA GODIŠNJICA 3. KORPUSA ARBIH OBILJEŽENA OTKRIVANJEM SPOMENIKA U RATU POGINULIM POLICAJCIMA

Armijski general u penziji Džemal Merdan, koji je bio načelnik štaba 3. korpusa ARBiH, poručio je da uvijek i na svakom mjestu posebna i uzvišena zahvalnost pripada šehidima i poginulim borcima ARBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, RVI i svim ostalim koji su na bilo koji način branili RBiH od agresije.

  • Danas, kada obilježavamo 30. godišnjicu od formiranja 3. korpusa ARBiH, može se konstatovati na osnovu naučno valorizovanih dokumenata i činjenica, da je 3. korpus ARBiH bio jedan od najbolje organizovanih korpusa naše nezaboravne ARBiH – istakao je Merdan.

Napominje da je pretpostavljena komanda, Generalštab ARBiH, “uvijek imao vrlo visoke ocjene o borbenoj sposobnosti 3. korpusa ARBiH”.

TRIDESETA GODIŠNJICA 3. KORPUSA ARBIH OBILJEŽENA OTKRIVANJEM SPOMENIKA U RATU POGINULIM POLICAJCIMA
  • Pripadnici 3. korpusa ARBiH su uspješno izvodili borbena dejstva u najsloženijim vremenskim i zemljišnim uslovima. U jednom periodu rata, borbena dejstva su vođena protiv dva agresora – protiv agresora sa Istoka i protiv agresora sa Zapada, i to u punom okruženju i potpunoj blokadi – naveo je Merdan.
  Hutba povodom Dana državnosti BiH: Misli veliko, jer, ti si Bosna i Hercegovina

Zona odgovornosti tog korpusa, podsjetio je, vremenom se mijenjala, a to je zavisilo od “zahtjeva i potreba oružane borbe”. Borbena dejstva izvodilo je 36 brigada različitog formacijskog sastava. U zoni odgovornosti 3. korpusa bilo je sedam operativnih grupa te dvije divizije kopnene vojske.

Zamjenik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, u ime premijera Federacije BiH i tog ministarstva položio je cvijeće na centralno spomen obilježje “Kameni spavač” te na danas otkriveni spomenik poginulim pripadnicima MUP-a RBiH iz ZDK, na kojem su uklesana imena 117 pripadnika policije iz tog kantona. Spomenik su otkrili policijski komesar ZDK Rusmir Šišić i ministar za boračka pitanja Vlade ZDK Fahrudin Čolaković.

  • Mi danas u Zenici, svojim prisustvom, pokazujemo svoj patriotizam i zahvalnost svima onim koji su svojim životima i dijelovima tijela branili i odbranili državu BiH te svima nama omogućili danas da radimo i živimo u njoj. Ono što trebamo da prenesemo djeci, koja stoje iza mojih leđa, jeste pokazatelj da smo spremni, kao što su oni bili, braniti amanet koji su nam oni ostavili – graditi i braniti nam državu BiH – poručio je Terzo.

Ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković istakao je kako danas slavimo “Dan korpusa koji branio državu, narod, čast i porodicu – koji je čuvao i naše i njihove svetinje, naše i njihove bogomolje i od nas i od njih”.

  GRAĐANI BIH SVE ČEŠĆE ŽRTVE PREVARANATA IZ UKRAJINE, RUSIJE, LITVE, ESTONIJE…
TRIDESETA GODIŠNJICA 3. KORPUSA ARBIH OBILJEŽENA OTKRIVANJEM SPOMENIKA U RATU POGINULIM POLICAJCIMA
  • Ono o čemu nemamo često priliku govoriti jeste stanje duha i morala naših ljudi od svakodnevne prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. O snazi neprijatelja ove zemlje ne možemo govoriti ako ne znamo kolika je snaga u nama da je odbranimo – poručio je Čolaković.

Delegacija boračkih organizacija i ove je godine posjetila mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, a danas su obišli i šehidsko mezarje na Prašnicama u Zenici te na centralnom Spomen-obilježju “Kameni spavač” u tom gradu položili cvijeće.

Upriličen je i svečani defile ratnih zastava svih brigada 3. korpusa ARBiH i MUP-a RBiH ulicama Zenice.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa