-4.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

TREBINJSKI ĐAKON ZA HAYAT.BA NAKON ŠTO JE ODUŠEVIO IZVEDBOM ILAHIJE SA MUZAFERIJOM: LJUBAV PREVAZILAZI SVE RAZLIKE

Bogatstvo različitosti proizašlo iz višestoljetnog zajedničkog življenja muslimana, pravoslavaca, katolika, Jevreja i pripadnika ostalih konfesija predstavlja blago od neprocjenjive kulturno-historijske vrijednosti.

Zbog toga je javnost bezmalo bila oduševljena zajedničkim nastupom trebinjskog đakona Branislava Rajkovića i Armina Muzaferije u okviru manifestacije “Večer duhovne muzike i sevdalinke”.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić na svojoj Facebook stranici objavio je video u kojem Branislav i Armin u duetu izvode ilahiju “Dođi, vidi ašk šta čini” u Trebinju.

Inače, ovo je drugi put da pomenuti dvojac sarađuje na ovaj način, a sličan prizor prvi put je zabilježen na istoimenoj manifestaciji tokom 2020. godine.

U izjavi za Hayat.ba trebinjski đakon Rajković je sa nama podijelio mudrosti i pouke koje možemo izvući iz ovog primjera u kontekstu njegovanja međusobnog poštovanja, zajedništva i komšijskih odnosa.

TREBINJSKI ĐAKON ZA HAYAT.BA NAKON ŠTO JE ODUŠEVIO IZVEDBOM ILAHIJE SA MUZAFERIJOM: LJUBAV PREVAZILAZI SVE RAZLIKE
  • Veoma je važno i poželjno sve to, ali je najvažnije, ustvari, da volimo ili bar da se trudimo da volimo jedni druge, koliko god to nekad bilo teško… Jer i najveći neprijatelji mogu međusobno da se poznaju, čak i da se poštuju, pa čak i da budu zajedno, recimo protiv nekog trećeg. ali ako nastojimo da se volimo, onda može da se desi i da ne znamo mnogo jedni o drugima, čak i da ne budemo zajedno, nego jedni za jedno, drugi za drugo.., a da ljubav sve to prevazilazi. A, taj trud na takvoj ljubavi, nije samo puka riječ, nego opitno, dođi i vidi ili upravo: gel gör beni aşk neyledi. E, onda zaista i to (u)poznavanje i zajedništvo i poštovanje i sve drugo u ljubavi, bude važno i dobija naročit smisao – kazao je đakon Rajković.
  LUKSUZ POČINJE KADA ČOVJEK OBUČE CIPELE: TAKO GOVORE TUAREZI, PLAVI NAROD KOJIM JE VLADALA KRALJICA ŠATORA

Opisao je i motive svog interesovanja za kulturu općenito, a posebno islamsku duhovnu muziku u kojoj vidi određene sličnosti sa muzikom svoje religije.

TREBINJSKI ĐAKON ZA HAYAT.BA NAKON ŠTO JE ODUŠEVIO IZVEDBOM ILAHIJE SA MUZAFERIJOM: LJUBAV PREVAZILAZI SVE RAZLIKE
  • Interesovanje za kulturu uopšte, u najširem smislu, uprkos svijesti o njenoj fragmentiranost po raznim kriterijumima, učinilo me je sklonijim da i u našim kulturološkim različitostima uočavam sličnosti, koje nas uz evidentne razlike, istovremeno čine i pripadnicima jedne zajedničke kulture… Zajedničko kulturno naslijeđe posebno je izraženo u našoj auditivnoj kulturi, a u okviru nje, naročito kroz muzičku kulturu, i to ne samo kroz profanu, nego i sakralnu. Postajući svjestan tog naslijeđa, poredeći bogoslovske, umjetničke i uopšte kulturološke specifičnosti hrišćanske i islamske kulture, naročito me je privukla auditivna estetika arapskog jezika i makamske  – islamske muzike, odnosno njena sličnost sa romejskom – vizantijskom, na kojoj, pak, počiva naša crkvena muzika.

Na kraju našeg razgovora dotakli smo se neizostavne teme o neophodnosti edukacije mladih u pogledu upoznavanja multikutluralnog bića bosanskohercegovačkog društva.

TREBINJSKI ĐAKON ZA HAYAT.BA NAKON ŠTO JE ODUŠEVIO IZVEDBOM ILAHIJE SA MUZAFERIJOM: LJUBAV PREVAZILAZI SVE RAZLIKE
  • Različitost je uvijek i iskušenje, ali i podstrek jer, svjesno ili nesvjesno, za razliku od jednoličnosti i nemanja izbora, traži opredjeljenje za neku od postojećih mogućnosti… Međutim, u našem vjerskom izboru ili etničkoj pripadnosti, ni približno se ne iscrpljuju izbori po mnoštvu drugih stvari u životu, niti nas to nužno striktno opredjeljuje u nekom drugom smislu, poput političkog, kulturnog, umjetničkog, muzičkog… tako da, ma kakav bio naš osjećaj ili izbor u ovom prvom i drugom smislu, i dalje ostaje izbor hoćemo li tako nacionalno i/ili vjerski opredijeljeni razmišljati prevashodno politički, materijalistički, šovinistički… ili nekako drugačije. Poruka bi ustvari bila da, uprkos prisilnom stvaranju utiska da se jednim ili drugim izborom opredjeljujemo i po svim drugim izborima u životu, šta god bili nastojmo da biramo kulturu umjesto nekulture, a kultura nije tortura(!) ili bar ne bi trebalo da bude – poručio je đakon Rajković.
  OD AUGUSTA U NJEMAČKOJ SE MIJENJAJU UGOVORI O RADU: EVO ŠTA JE SVE POSLODAVAC DUŽAN NAPRAVITI

(M. Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa