SECESIONISTI, NACIONALISTI, EVROPLJANI BiH preživjela Wigemarka, Lajčaka, a kako će Schmidta, Varheliya, Escobara?

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Odbor za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta traži istragu o ponašanju komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyija, zbog izvještaja da on namjerno podriva centralni značaj demokratije i reformi vladavine prava u zemljama koje žele pristupiti Evropskoj.
Vijest koju je prenijelo tek nekoliko medija u BiH potvrda je da Evropska unija, prije svih pojedinci koji obnašaju visoke dužnosti su krajnje upitnih ličnih kompetnecija. 

Član AFET-a iz Nizozemske Thijs Reuten na Twitter nalogu je i objavio ovu vijest, a čini se kao da je bio zajedno s Varhelyijem u BiH tokom njegove posljednje posjete BiH u kojoj je između ostalog dodatno 'relaksirao' Milorada Dodika odblokiravši mu zamrznuta sredstva za projekte u RS.

Kako se kolega Damir Rostoder upitao u autorskom članku za politički.ba 'o kakvom proširenju EU može biti riječi ako o tome govori najblaže rečeno "problematični" Oliver Várhelyi, kreator ideje o ograđivanju Mađarske žicom prema svim susjedima, u doba migrantske krize', sjetih se nezvaničnih saznanja i priče Varhelyija sa čelnicima policijskih agencija u BiH. Otprilike razgovor je tekao u jednom smjeru – spriječiti ulazak migranata. Nakon odgovora da MUP RS ipak ne prisjate na saradnju u cjelosti Varhely je obećao riješiti problem s 'prijateljem Dodikom'!?

I gle čuda, problem je riješen!

Dakle, jasna je poruka EU, pa i SAD-a ako se uzme ponašanje Gabriela Escobara, koga oni vide kao partnera. Iako je Milorad Dodik na crnoj američkoj listi do sada mu to nije smetalo niti u jednom segmentu. Iz EU nisu uveli sankcije, navodeći kako bi bilo rizično uvesti sankcije Dodiku i drugima koji su upravo u akciji uništavanja države pa se to „argumentira“ navodnim strahom da bi uvođenje sankcija moglo samo ubrzati raspad države. 

Kakva logika i kakva poruka! 

I Marinko Čavara, koji je također na crnoj listi, nema prijetnji i izolacije. Izabran je, istina uz razočarenje Ambasade SAD-a, u rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH. Ali razočarenje američke administracije ne znači progres za Bosnu i Hercegovinu. Pod lupom AFET-a je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji za sada izbjegava saslušanje pred ovim Odborom, a na koje je pozvan zbog nametanja Izbornog zakona i izmjena Ustava FBIH u noći izbora 2. oktobra.

I odnos Schmidta i Dodika je krajnje jasan. Dodik je više puta govorio da je Schmidt turista u BiH

“Bilo kakvo nametanje odluka od strane lažnog visokog predstavnika Schmidta, a koje bi se ticale Republike Srpske, vodi u disoluciju BiH “, zaprijetit će Dodik.

I Schmidt će shvatiti poruku i početi djelovati samo u Federaciji BiH i to na štetu Bošnjaka. Takvo ponašanje slavit će i Mirko Šarović likujući da je vrag došao po svoje.

Pristranost Schmidta, Varheliya, Escobara Bosnu i Hercegovinu stavlja u nezavidan položaj u kojem se bori s vjetrenjačama. Crne liste važe samo za Bošnjake, takvi odlaze u prošlost. Doduše, ne svi, Mirsad Kukić poželjan je u okviru Osmorke, koja je također nastala uz veliku pomoć međunarodnih faktora. 

Dodiku i Čoviću, koji već odavno rade sinkronizirano, ovakva pat pozicija Bosne i Hercegovine odgovara jer mogu upirati prstom kako Bosna i Hercegovina očigledno ne funkcioniše.

A, ako je neko pomislio da je sadašnja garniture stranaca prolazna ne smiju se zaboraviti ni prošli djelatnici uspostave demokratije u BiH. Dovoljno je samo sjetiti se, naprimjer, bivšeg Visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka i njegovih poslova sa Dodikom, ili šefa Delegacije EU Larsa Gunnara Wigemaraka i njegovih druženja s Čovićem po hercegovačkim vinogradima u jeku Čovićevog ustašijanja po zapadnoj Hercegovini.

I pitanje je koliko će vode proteći dok međunarodna zajednica ne promijeni prioritete.

Stoga bosanske patriote (ma ko oni bili) moraju motriti naročito na lažne branitelje državnosti BiH, posebno u bošnjačkom nacionalnom korpusu, a koji bi mogli pristati na zahtjeve secesionista.

nap.ba

drugi upravo čitaju