SDA i HDZ ostavili radnike na (ne)milost vlasnika kapitala, tjeraju ih da rade na praznike

Zastupnici SDA i HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici nisu podržali Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kroz koji bi se radnicima zaposlenim u sektoru trgovine omogućilo korištenje slobodnog dana u vrijeme praznika, kažu iz Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, objavio je N1.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) razočaran je ovakvim stavom zastupnika SDA i HDZ-a, koji su svojim glasanjem, kako ističu iz STBIH, još jednom pokazali kako zaposlene u ovom sektoru smatraju radnicima drugog reda.

„Iako su u više navrata obećavali da će podržati izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, danas su vladajuće stranke u FBiH pokazale da ih apsolutno ne dotiče realnost koju žive radnice i radnici u trgovini. Ponovo su pokazali da isključivo pravo na dostojanstven rad priznaju samo svojoj glasačkoj mašinerije u javnom sektoru, dok su radnike iz privatnog sektora potpuno prepustili milosti i nemilosti vlasnika kapitala“, stav je predsjednice STBIH Mersihe Beširović.

Beširović je istakla kako ovo pitanje nije bilo samo pitanje slobodnih dana, nego i pitanje patriotizma na koji vladajuće stranke u FBiH toliko polažu pažnje, barem deklarativno.

„Jer, kako očekivati da djeca trgovaca vole ovu zemlju i ostaju u njoj kada im oni koji su na vlasti vrlo direktno uskraćuju pravo da slave praznike ove zemlje?!

Poručuju da STBIH od ovog neće odustati.

  • Evo zbog čega su Čavara i Šeranić na crnoj listi
  • Kako smo i najavili… SAD uvele sankcije Čavari i Šeraniću
  • SDA i HDZ ostavili radnike na (ne)milost vlasnika kapitala, tjeraju ih da rade na praznike
  • Kampanja EU-a ističe veze s BiH
  • Bevanda zadovoljan

The post SDA i HDZ ostavili radnike na (ne)milost vlasnika kapitala, tjeraju ih da rade na praznike appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju