-4.1 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

Pomirite vi Schmidta sa evropskim vrijednostima, građani BiH te vrijednosti žive vijekovima!

Piše: Rasim Belko


Najava kaže da počinje projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, uz podršku Delegacije EU, UN-a, Misije OSCE-a i Vijeća Evrope. „BiH je puna aktivista, zajednica i lidera čije inspirativne priče prave razliku u mjestima kao što su Žepče, region Majevice, Bosanski Petrovac, Tešanj i Vareš. Nažalost, ove priče o saradnji, uzajamnom poštovanju i angažmanu u cilju bolje budućnosti često ostaju u sjeni narativa podjela koji dominiraju politikom u BiH“, reče tom prilikom Dr. Susan Penksa, vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH.

I u pravu je. Ljudi koji promovišu jednakost, toleranciju i sve ono što danas zovemo zapadnim ili evropskim vrijednostima ili su spriječeni da isplivaju na površinu ili su u podređenom položaju u odnosu na one što ih Evropska unija i organizacije sa zapada uzimaju za partnere. Isto prođu i oni koji te zapadne vrijednosti promovišu s nekih pozicija u institucijama sistema, ali ih kontinuirano svi koji potpadaju pod međunarodnu zajednicu paritetom izjednačavaju i stavljaju u isti koš. 

Nismo mi nikakva plemenska zajednica gospodo iz međunarodne zajednice. Pomiješali ste nas sa nekim azijskim i afričkim državama. Daleko smo mi od njih, mnogo dalje nego li vi to mislite. A to što u očima svijeta izgledamo zavađeno i nepomirljivo nije istinska slika, više je optička varka. Za takav izgled gospodo krivi ste vi i svi neuspjesi vaših projekata. Jer, vi ste ti koji ispunjavate želje nositeljima podjela, netrpeljivosti i silama koje dijele unutar ove zemlje u pokušaju da podijele zemlju Bosnu i Hercegovinu. 

Nisu bosanskohercegovački Srbi iznjedrili Milorada Dodika, iznjedrila ga je upravo vaša zapadna politika, a onda mu dopustila da izraste u vođu separatista i realizatora planova Moskve i Beograda. On stvara tu sliku naše nejednakosti gospodo mirotvorci. A vi ga ne kažnjavate, dapače, vi s njim sijelite i pokušavate se dogovoriti svjesni da dogovora nema. 

  STRUČNJACI OBJAVILI ALARMANTNE PODATKE: U BIH SVE VIŠE DJECE U OSNOVNIM ŠKOLAMA KONZUMIRA ALKOHOL I DROGU

Nisu bh. Hrvati ti koji čuvaju leđa Draganu Čoviću, to radite vi iz međunarodne zajednice. Vi mu ove godine pokušavate ispuniti san da osigura sebi i svojoj stranci trajno mjesto vladavine, bez mogućnosti da Hrvat koji se ne slaže s njegovim pokušajima realizacije zagrebačkih planova bude u vlasti. U pokušaju da to osigura on širi netrpeljivost. 

Kada branite svoje zemlje vi sebe ne vidite kao ultranacionaliste, kada ovdje oni koji vole svoju Bosnu i Hercegovinu i žele joj principe normalnog svijeta, onda ih trpate u taj koš loših plemenskih vođa. 

Znate, gospodo međunarodni mirtvorci, mi ovdje smo od vajkada bili u ratovima, tuđim ili svojim, al' nikada nismo mjerili je li komšija Bošnjak, Srbin, Hrvat ili nešto treće da bi s njim živjeli, ne suživot, nego život. Nikada komšija u ovoj zemlji nije slavio ili tugovao da mu drugi komšija to nije ispoštovao. Takvima ne trebaju pomiritelji, odavno se većina njih pomirila. 

Takvima treba da žive normalno, na svojoj zemlji sa svojim komšijama. Lekciju o tom pomirenju ponajbolje vam je očitala dva puta proteklog ljeta Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“. 
Na panelu o Ukrajini u Evropskom parlamentu i konferenciji „Heroine Srebrenice“ Subašić reče: „Mi smo žene koje smo izgubile svoje najmilije, preživjele genocid, ostale smo uspravno, odgojile smo 5.500 naše djece koja su ostala iza svojih roditelja, djece koja su se rađala i poslije smrti svoga oca, djeca koja su gledala kada im ubijaju oca, kada im siluju majku, kada im odvode brata. Mi smo uspjele da tu djecu odgojimo bez osvete, bez mržnje”.

  DRAMA U BIH: KOMŠIJU UDARIO KAMENOM U GLAVU, ZAMAHNUO NA NJEGA SJEKIROM I METALNOM ŠIPKOM

Zato i jesmo gospodo svjetski mirotvorci ostali zajedno već stoljećima. Ostali i opstali, uz sve nedaće kojima smo na ovoj vjetrometini izloženi. 

Prestanite gospodo mirotvorci da ulažete napore da mirite one koji su već pomireni i da ih tretirate i poput plemenskih zajednica, mi smo to prevazišli prije Evrope, a i Amerike. Umjesto toga, pomozite nam da se riješimo okupatorskih težnji susjednih zemalja, za koje također nisu krivi ljudi, već politike koje vi podržavata kontinuirano ih prateći. 

Jer, kada se Bosanac, Hrvat i Srbin nađu u Berlinu, Parizu ili Washingtonu oni se neće tući, već će se jedni drugima obradovati i slaviti taj susret. Vi nam pomozite da kada se susretnete sa Zoranom Milanovićem, Aleksandrom Vučićem i sličnima kažete jasno i glasno da moraju odustati od pokušaja cijepanja Bosne i Hercegovine. Tako ćete nam gospodo pomoći da živimo u miru. 

Dok su SAD i Velika Britanija uvodile sankcije Dodiku, vi gospodo Evropljani ste s njim pregovarali, pozivajući se na neka pravila konsenzusa, pa zaključili da je taj konsenzus mehanizam neuspjeha. A nama pričate da je konsenzus ključ uspjeha. Mađarsku kažnjavate bez konsenzusa, Dodika nećete jer vas navodno Viktor Orban sprječava. 

Prestanite da nas lažete i obmanjujete. Prestanite da se igrate sudbinom Bosne i Hercegovine. Umjesto da pokušavate pomiriti odavno pomirene, pokušajte objasniti vašem evropskom sugrađaninu Christianu Schmidtu da se presude Evropskog suda moraju poštovati. Recite mu da segregacija, poput one Čovićeve, ne vodi nikakvom pomirenju i napretku, već da je to vraćanje baš u plemenske zajednice. Ili vam je cilj da nas tamo vratite?

  Podgorički izbori: Put ka pobjedi ili porazu suverene i nezavisne Crne Gore

Nije ova zemlja zaostala u civilizacijskom smislu, drugi su je satjerali u ćošak iz kojeg se kontinuirano brani. Pomozite nam da izađemo iz tog ćoška i oslobodite nas hegemonizma susjeda. 

Ovo je zemlja građana kojima je zajedništvo u genima, mnogo više nego Evropljanima, ma u kojoj zemlji živjeli. 

Jer, kako to reče Mahatma Gandi kada ga novinar upita šta misli o zapadnoj civilizaciji – zapadna civilizacija, je dobra ideja!

Ovdje je to stvarnost i realnost. Prestanite miriti nas, smirite vi svoje, nositelje retrogradnih ideja i politika!
 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa