Novi iOS 18 donosi mnogo novina i poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju!

Korisnici Appleovih pametnih telefona koji koriste iOS18 napokon bi trebali dobiti poboljšanja Control Centera, među ostalim.

Appleova Worldwide Developers Conference (WWDC) definitivno će biti veliki događaj s velikim medijskim praćenjem. Spekulacije sugeriraju da će Apple na novom događaju predstaviti implementaciju umjetne inteligencije u iOS 18 i macOS 15, ali tu nije kraj.

Novo izvješće MacRumorsa ukazuje da Apple planira uvesti velike promjene u Control Center s novim iOS-om 18. Nakon ažuriranja, “Control Center” trebao bi dobiti novi izgled i nove opcije koje dosad nisu postojale na iOS-u. Neki čak tvrde da će iOS 18 donijeti značajke koje se mogu mjeriti s onim što nudi Android ekosustav. Ovo nije prvi put da se čuje takva glasina. Međutim, čini se da više izvora potvrđuje da Apple testira redizajniranu verziju Control Centera za iOS 18, prema MacRumorsu.

ios kontrolni centar

Zašto je Control Center toliko problematičan?

Godine 2013., s iOS-om 7, Apple je dodao novu značajku po imenu Control Center. Potezom prsta preko zaslona, bilo na početnom zaslonu ili unutar aplikacije, korisnik može dobiti prikaz ploče s gumbima za više kontrola. Ti gumbi služe za uključivanje/isključivanje postavki kao što su način rada u zrakoplovu, Wi-Fi, Bluetooth, zaključavanje rotacije, svjetlina, glasnoća itd.

Tijekom više od desetljeća, Control Center uglavnom nije mijenjan. Korisnici često koriste ovu opciju jer je vrlo korisna. Istina je da ne nudi svu funkcionalnost koju vidimo na Android operativnom sustavu, ali ima svoje prednosti. Ipak, s vremenom su korisnici počeli željeti više.

Na Androidu možete prilagoditi prekidače brzih postavki izravno iz samog centra. Možete birati što želite prikazati, mijenjati redoslijed, raspored unutar stranica itd. S iOS-om 17 trenutačno korisnik nema mogućnost samostalnog uređivanja Control Centera izravno iz prečaca.

No, iOS 18 bi trebao donijeti drastična poboljšanja i promjene

Prema izvješću MacRumorsa, promjene u Control Centeru u iOS-u 18 uključivat će mogućnost uređivanja kontrola povlačenjem i ispuštanjem. Još nije jasno hoće li korisnici moći potpuno mijenjati kontrole koje su fiksne, ali se pretpostavlja da će se to odnositi na opcionalne kontrole.

Mnogi korisnici žele da Apple s iOS-om 18 omogući uređivanje prečaca u Control Centeru jednostavnim povlačenjem i ispuštanjem. Ovo bi bila vrlo dobrodošla promjena čak i ako je to jedina veća promjena u Control Centeru.

Nedostatak mogućnosti prilagodbe Control Centera izravno je veliki nedostatak za iOS. Sve se trenutno mora obaviti putem Postavki. To vrijedi i za promjene postavki u raznim aplikacijama, koje su sakrivene u Postavkama umjesto da budu dostupne izravno u aplikacijama.

Iako izvješće govori samo o novom načinu uređivanja pomoću povlačenja i ispuštanja, postoje i druge promjene koje bi Apple mogao učiniti kako bi poboljšao ukupno korisničko iskustvo. Mnogi se pitaju kako će izgledati mogući “redizajn” inspiriran visionOS-om koji bi mogao biti dio iOS-a 18.

Napisao: Alan Milić

Članak “Novi iOS 18 trebao bi donijeti mnogo poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju!” izvorno je objavljen na PC CHIP-u.

Izvor: (pcchip.hr / NodeJS.rs)

Izvor: ( nodejs.rs / Javno.ba )

drugi upravo čitaju