18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

MIZ USTIKOLINA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA DŽAMIJA U ZEBINOJ ŠUMI

Ovo je osmo otvorenje vjerskih objekata ovog ljeta na području Muftiluka goraždanskog, a četvrto na području MIZ Ustikolina. Danas otvorenu džamiju svojim prilozima izgradili su brojni vakifi i donatori, predvođeni hadži Šaćirom Buljubašićem i njegovom porodicom.

U svojstvu izaslanika reisul-uleme otvorenju džamije prisustvovao je Edhem-ef. Čamdžić, koji je, prenoseći selame vrhovnog poglavara Islamske zajednice naglasio važnost institucije reisul-uleme, posebno u vrijeme kada nedostojni daju sebi za pravo da reisul-ulemi drže lekcije.

MIZ USTIKOLINA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA DŽAMIJA U ZEBINOJ ŠUMI
  • Naše zajedništvo je naša snage, naše džamije su naš smiraj, a naša je obaveza čuvati džamije, održavati ih i uljepšavati našim prisistvom u njima – kazao je ef. Čamdžić.

Čestitajući svima na učešću u izgradnji džamije on je, proglasivši ovu Božiju kuću vakufom Islamske zajednice, uručio ključeve hadži Šaćiru i Ifet-ef. Buljubašiću koji su zvanično otvorili džamiju u Zebinoj šumi.

Muftija Pitić je ovom prilikom istakao kako je današnji dan poseban na puno načina, jer se danas zatvara ciklus svečanih otvorenja džamija, mesdžida i musalla na području Muftijstva goraždanskog.

MIZ USTIKOLINA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA DŽAMIJA U ZEBINOJ ŠUMI
  • Izgradili smo ih po odredbi Gospodara svjetova uz Njegovu dozvolu i dopuštenje i uz čista vjernička srca dobrih Bošnjaka, koji su prepoznali u svakom od tih projekata mogućnost da sebi na ovom i budućem svijetu, učine dobro. Dozvolite da na zatvaranju ovog ciklusa, zahvalim dragom Bogu i svim ljudima, Bogu dragom što nam je dao priliku da se bavimo dobrom i činimo dobro i budemo korisni, ljudima koji su nam pomogli da, bivajući korisni, uzdižemo sebe podižući naše džamije“, poručio je muftija goraždanski.

Muftija je čestitao Medžlisu Ustikolina na izvanrednim rezultatima i najavio nove projekte na ovom području.

Hadži Šaćiru Buljubašiću koji je svečano otvorio džamiju, te njegovoj supruzi hadži Diki, muftija goraždanski je uručio i poseban poklon pripremljen za ovu priliku.

MIZ USTIKOLINA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA DŽAMIJA U ZEBINOJ ŠUMI

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Građevinskog odbora (GO) Redžo Bašić podsjetio je da je ideja o izgradnji džamije stara više od 15 godina, te da je kamen-temeljac postavljen u julu 2011. godine.

  • Visina munare je 40 aršina, u trajni spomen na naših 40 šehida posljednjeg rata koji su položili živote braneći Zebinu šumu, Osanicu i na drugim goraždanskim linijama odbrane, preko Treskavice do sarajevskih ratišta. Otvaranje džamije u Zebinoj šumi svjedoči da su ove generacije nakon više od 500 godina čuvanja i prenošenja imana sa koljena na koljeno, odabrane od uzvišenog Allaha da izgrade ovaj prelijepi objekat koji ostaje u emanet našim potomcima, da nastave našim stopama i da budu bolji od nas, neizmjerno hvala svima koji su podržali izgradnju ove džamije – kazao je Bašić.
MIZ USTIKOLINA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA DŽAMIJA U ZEBINOJ ŠUMI

Glavni imam Medžlisa IZ Ustikolina Edib ef. Efendić naglasio je da je u 2022. godini ovo četvrto otvorenje vjerskih objekata na području Medžlisa, nakon otvorenja musalle na Presjeci, mesdžida u Rodijelju, te džamije na Cvilinu.

  • Trudili su se uložili mnogo ljubavi i truda a neki i značajne količine novca kako bi danas imali sve ovo. Ovo današnje okupljanje je prilika da im u ime Medžlisa svima najiskrenije zahvalimo sa dovom Bogu milostivom da ih učvrsti na ovom putu i da u budućnosti budu korisni i na usluzi svima nama – kazao je Efendić.
MIZ USTIKOLINA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA DŽAMIJA U ZEBINOJ ŠUMI

Čestitku je ovom prilikom uputila i premijerka BPK Goražde Aida Obuća, iskazujući posebnu zahvalnost Muftijstvu i svima onima koji su doprinijeli tome da spomenuti vjerski objekti budu izgrađeni i svečano otvoreni, na korist vjernika i šire društvene zajednice.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i sabornici Emir Oković i Kenan Kanlić, gradonačelnik Goražda gosp. Ernest Imamović, glavni imami Foče i Čajniča, te imami medžlisa Goražde, Ustikolina i Foča.

MIZ USTIKOLINA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA DŽAMIJA U ZEBINOJ ŠUMI

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa